Opiniuj24.com - Podziel się opinią!

  • Podróże i wypoczynek
  • /
  • Przewoźnicy
  • /
  • PolskiBus
  • /
  • 1

Opinie o PolskiBus

Podróże i wypoczynek PolskiBus opinie
Jakość obsługi
2.44
Oferta
4.05
Poziom cen
4.24
Wygoda
2.46

Średnia ocen

3.30

w skali od 1 do 5.

 

Na podstawie

66

dodanych opinii

 

~monika / 2017-09-01

Podróż 28.08.2017 z Łodzi do Zakopanego,połączenie skomunikowane.Czas oczekiwania na przesiadkę w Krakowie ok 2 godz 30 minut...przedłużył się ...wedle informacji przez megafony ok.20 minut opóźnienia (jeden komunikat tylko) a w rzeczywistości opóźnienie wyniosło ok 1 godz.Podróż powrotna ...Zakopane Łódź 23.30 w dniu 30.08.2017 to już JEDNA WIELKA MASAKRA I ŻENADA!Odjazd miał być z Zakopanego o 23.30 ...informacja sms od firmy o opóźnieniu ok.60 minut otrzymana o 23.25.Suma sumarum opóźnienie wyniosło 1,5 godz...na dworcu zero dostępnej toalety...zimno na dworze...co niektórzy sapali w śpiworach na chodniku ...ludzie z małymi dziećmi...koszmar.KONTAKT Z POLSKIBUS ZEROWY...TELEFON INFOLINII CZYNNY DO 22.00,PO PRÓBACH POŁĄCZENIA KOMUNIKAT ŻE POŁĄCZENIE JEST ZABLOKOWANE ...KONTAKT Z DYSPOZYTOREM LINII ...ALBO ZGŁASZA SIĘ POCZTA GŁOSOWA ALBO JEST SYGNAŁ I NIKT NIE ODBIERA ...TE NUMERY SĄ CHYBA TYLKO DLA SZTUKI A NIE PO TO ŻEBY PASAŻER MIAŁ JAKIŚ KONTAKT FIRMĄ ...co ciekawe -w tym samym czasie kiedy próbowaliśmy się połączyć (nie tylko ja ale też inni pasażerowie) polskibus był dostępny na Fb.ok.godz 1 w nocy łaskawie podjechał autobus...nasz ponoć się zepsuł więc podstawili inny.Kierowca bardzo niemiły,opryskliwy.zawiózł nas do Krakowa (trasa w ogóle do Warszawy) tam wysiadło dość sporo osób które miały bilet skomunikowany czy to do Łodzi,Torunia czy nawet Gdyni...autobus który miał nas tam zawieźć odjechał planowym czasem 2.05 więc nie mieliśmy szans zdążyć a firma polskibus nie zrobiła nic żeby umożliwić nam powrót do domu. Na własny koszt musieliśmy kupić bilety powrotne na PKP(akurat w naszym przypadku) nie wspominając już że koczowaliśmy na dworcu PKP w Krakowie 5 godz ...porzuceni przez polskibus w środku nocy( 3.00)zastanówcie się 10 razy zanim wyruszycie z nimmi w podróż...może lepiej jednak wydać ciut więcej kasy a jechać spokojnie do celu. Wadybrak kontaktu z firmą niemiła obsługa niewygodne miejsca niekompletne zabezpieczenia -brak mocowania pasów bezpieczeństwa traktowanie pasażera jak zło konieczneurlop mieliśmy bardzo udany ale powrót z niego zepsuła nam firma polskibus
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Wady

brak kontaktu z firmą niemiła obsługa niewygodne miejsca niekompletne zabezpieczenia -brak mocowania pasów bezpieczeństwa traktowanie pasażera jak zło konieczne

Extra informacje

urlop mieliśmy bardzo udany ale powrót z niego zepsuła nam firma polskibus

~Patrycja / 2017-08-29

W przypadku gdy przewoź wykupywany jest za pośrednictwem Polskiego Busa i sa to miejsca u innego przewoznika nie mozna liczyc na jakosc. Mialam okazje sie o tym przekonac podczas podrozy litewskim Eurolines.PolskiBus oferuje szeroka siatke polaczen, jednak zwazywszy na powyzsze nie mozemy liczyc na komfort podrozy: opoznienie 4h, slaby kontakt z przewoznikiem w celu ustalenia godziny przybycia autokaru, warunki - przydalby sie ktos do posprzatania. Warszawa
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Wady

Extra informacje

Warszawa

~Michał / 2017-08-25

Przy powrocie z Pragi okazało się, że przyjechał inny autobus i każdy siadał gdzie chciał, bo nie było dolnego pokładu i wszystko było inaczej ponumerowane. Kierowca chamski i straszny z niego prostak, tak jakby traktował ludzi jak śmieci i do każdego był nieprzyjemny. Na towarzystwo nie ma się zbytnio wpływu, ale czasami zdarzało się niefajne. Przy drodze do Pragi wszystko było naprawdę ok i nie miałem zastrzeżeń.Na plus gniazdka i wifi, ale czasem nie działało.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

cena

Wady

chamski kierowca, podstawione autobusy

Extra informacje

pierwszy raz, Praga

~Mak / 2017-08-25

Dziś wróciłam z Wiednia. Najpierw pozytywy: cena i punktualność. Poziom niektórych kierowców to jednak porażka. Obrażeni,nieuprzejmi, ledwo odpowiadają na pytania, rzucają bagażami. Traktują tę robotę jak transport ziemniaków, nie ludzi! Przez 6,5 godz jedna przerwa ale nawet nie na toaletę, bo 5 minutowa. Na górnym pokładzie sauna, tak że szyby parują i nie ma czym oddychać. Siedzenia ściśnięte do granic możliwości. Kierowca zatrzymując się nie mówi nawet ile potrwa postój, nie wie po co ma mikrofon albo wiezie bydło, które nie potzebuje nic wiedzieć Można się skusić na maks 3-5 godzinny przejazd krajowy, ja już jednak nie skorzystam.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

J.w

Wady

J.w

Extra informacje

~Damian / 2017-08-23

Witam, jechałem dziś autobusem Kraków - Wrocław. Nie mam zastrzeżeń, bardzo wygodne siedzenia, WiFi w autobusie, możliwość z korzystania z toalety,każdy ma swoje gniazdko. Autobus jedzie bardzo szybko i według zaplanowanych godzin. Bylem we Wrocławiu dokładnie na tą sama godzinę co zaplanowano. W porównaniu do konkurencji jedzie 2-3 h krócej . Polecam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.50

~Emjot / 2017-08-18

Notoryczne opoznienia z Wrocławia. Pół godziny, godzinę i dłużej. I nawet nie ma przepraszam a pan zblazowany w budce ma w tylku.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Ceny

Wady

Opóźnienia

Extra informacje

Strzelin

~Kuba / 2017-08-16

Wlecie trzeba zabierać kurtkę puchową do autobusów bo ta zimno od klimatyzacji. Wadyklimatyzacja w autobusach
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

Wady

klimatyzacja w autobusach

Extra informacje

~Piotr / 2017-08-15

Ostatnia podróż (Praga-Gdańsk) to nieustanny, ostry smród miejskiego szaletu w środku autobusu, a na koniec podróży niespodzianka - część bagażów była skąpana w tym co się wylało z - najwyraźniej - uszkodzonej kabiny WC. Ohyda. Polski Bus osiągnął dno, podróż z nimi nie jest już warta żadnych pieniędzy, nawet promocyjnej ceny biletu.
Zalety

obecnie już żadnych

Wady

To co napisałem

Extra informacje

~maciej / 2017-08-14

Trasa Poznań Warszaw kurs nocny, po drodze okazało się że nie możemy korzystać z tak reklamowanej toalety, kierowca wysyłał nas do WC na dworcu PKS ale w nocy wszystkie pozamykane na klucz. trzeba było trzymać 5 godzin aż do Warszawy.Wiśniew
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Wady

Extra informacje

Wiśniew

~Maciek / 2017-08-09

Autobus przyjechał już na stacje początkową z 40 minutowym opóźnieniem (Kraków)Podczas podróży nikt nie informował, czy to słownie czy sms o tym że będę tak duże opóźnienia.Przyjazd na stacje końcową z opóźnieniem 2 godzin i 12 minut.Obecnie jestem na etapie wymiany już 4 maila, gdzie strona (polskiego busa) kompletnie nie poczuwa się do zaistniałej sytuacji.Tłumaczą że następni pasażerowie wsiadający na przystanku w Kielcach mieli informację o opóźnieniach, jednak osoby z Krakowa tej informacji nie otrzymywali (jest potwierdzenie od innych podróżujących).Myślę że już nie odzyskam zaufania do tej lini, mimo iż uważałem ją za przykład dla innych przewoźników jak należy i w jakich warunkach przewozić pasażerów jeżeli już bierze się za to jakaś kwotę.No cóż, konkurencji brak to i składanie reklamacji jest fikcją bo mają to gdzieś.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

Klimatyzacja, internet, toaleta

Wady

Brak informacji ze strony kierowcy o opóźnieniach czy z systemu SMS

Extra informacje

~Anna / 2017-08-07

Szanowni Państwo,Jechałam autobusem z Katowic do Warszawy, dzisiaj o 3.40. Specjalnie zakupiłam dwa bilety oznaczone danym miejscem, dopłacając po 5 zł za bilet, żeby mieć dogodne miejsce i obok osoby, z którą podróżowałam. Kiedy wsiadłam do autobusu usłyszałam od pasażerów, że kierowca każe siadać, gdzie są wolne miejsca. Byłam zdziwiona, że polski bus wprowadził rezerwację na konkretne miejscówki, a w autobusie nie jest to przestrzegane i ludzie dostosowywali się do polecenia kierowcy "siadać, gdzie wolne". Skoro specjalnie dopłacam, żeby wybrać dwa konkretne miejsca tto dlaczego potem przychodzę do autobusu i mam siadać, gdzie wolne? Czuję, że polski bus bierze dodatkowe opłaty za miejscówki, a w ogóle tego nie gwarantuje. Szkoda, że przewoźnik działa w taki sposób. No nic, pozostanie przerzucenie się na podróżowanie autem, bo mam dość rozczarowań..
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00

~Makler / 2017-08-07

Kierowca nie mógł poczekać, na pasażerów którzy spoźnili się 3 min. Wyrażał się opryskliwie w stosunku do pasażerów. Do osób obcojęzycznych wyrażał się z pretensjami na temat braku umiejętności posługiwania się językiem polskim. Trasa Kraków-Wrocław.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Niska cena biletów

Wady

Extra informacje

~Alicja / 2017-08-06

Cenowo Ok, połączenia również ciekawe ale to co się dzieje na górze w autobusach piętrowych to żenada. Na trasie Praga Warszawa nie dość ze podstawiono autobus zastępczy z Pragi do Wrocławia - bez oznaczenia ze jest to autobus za polski bus i oczywiście bez gniazdek do ładowania i bez wifi (o tyle dobrze ze przynajmniej nieco więcej miejsca na nogi miał) to dalej na trasie z Wrocławia do Warszawy siedząc na pietrze autokaru - można zemdleć od smrodu i upału. Gdy poprosiliśmy kierowcę o włączenie nawiewu stwierdził ze to stary grat i tak nie da rady odpalić klimatyzacji. Właśnie jadę tym autokarem... mam tylko nadzieje ze do Warszawy dojedzie na czas bo nie ma już zupełnie czym oddychać. Nie wspomnę już, ze miejsca na nogi jest klaustrofobicznie mało - co jak sądzę większość użytkowników już zdążyła zauważyć. Nie polecam. Ja nie mam zamiaru korzystać już z polskiego busa. Szczęśliwie jest wielu innych przewoźników z równie aktrakcyjnymi trasami i cenami.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Cena i trasy

Wady

Smród, mało miejsca, zepsuta klimatyzacja

Extra informacje

Korzystam z polskiego busa od kołku lat - dziś po raz ostatni

~Monika / 2017-08-06

Trasa Gdańsk - Praga. Do Wrocławia dojechaliśmy na czas, kierowcy byli mili. We Wrocławiu zmienił się kierowca, który zrobił sobie dwa półgodzinne postoje, nawet gdy był świadomy,że nie dojedziemy na czas. Pierwszy postój w Kudowej, drugi w czeskim Maku, na którym chyba tylko prowadzącemu autokar zależało, ludzie byli zmęczeni całonocną podróżą, a kierowca był nieuprzejmy. W Pradze mieliśmy być o 12:50, byliśmy około 14:15. Kierowcy może się nie spieszyło, bo i tak wraca do Polski autobusem o 16:05, my mieliśmy tej podróży po dziurki w nosie. Z kolei wracając z Pragi do Gdańska nie było robionych przerw - zależało im, żeby dojechać na czas, zgodnie z rozkładem. Autokary nie są dostosowane do kompletu pasażerów, nawiew nie pomaga, toalety powinny być regularnie czyszczone - wsiadając w Pradze było brudno i nie było papieru. Nie polecam na dłuższe podróże.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

tanio

Wady

niektórzy kierowcyniski komfort podróży

Extra informacje

~jar / 2017-08-05

FIrma oszustów naciągaczy wyłudzają pieniądze za podróby,podmieniają autokary na stare busy bez informacji oszustwo nie korzystajcie z polski bus

~czesio / 2017-08-05

ŻĘNADAW pon jechałem na trasie Wrocław - Katowice. Miałem wykupiony bilet z rezerwują wybranego miejsca przy szybie i zwiększonym miejscem na nogi. Zapłaciłem za to 5 zł. Podstawiono autobus zastępczy. Bez gniazdek napięciowych i wifi. Na prośbę o zwrot kasiorki za rezerwację dostałem odp. "Może się zdarzyć, iż numeracja nie obowiązuje, jednakże są to sporadyczne przypadki. Ponieważ został podstawiony autobus zastępczy opłata za miejsce 5 zł została wykonana" Czyli jak mój nr zarezerwowanego miejsca w autokarze zastępczym będzie na końcu autokaru i od strony korytarza to nic się nie stało?Niedz kurs z Tarnopola do Wrocławia autobus odjeżdża 1,40 h przed czasem podanym w rozkładzie jazdy. Wcześniej sygnalizuje drogą mailową o takiej możliwości bo jestem kilka dni wcześniej na dworcu odjazdu. W odp otrzymuję godzinowy rozkład jazdy, który jest zmieniony ponad 2 tyg. Na własną rękę muszę pokonać 140 km do Lwowa aby wrócić do domu. ŻENADA
Zalety

do tej pory były

Wady

jak wyżej

Extra informacje

~Roksana / 2017-08-04

Nie polecam. 3 godziny spóźnienia - wyjazd z Budapesztu. Czekanie przy 40 stopniach... Wady-spoznienie-brak komfortu
Zalety

Wady

-spoznienie-brak komfortu

Extra informacje

~Robert / 2017-07-29

Nie wiem po co jest rezeŕwacja miejsc skoro i tak każdy siedzi gdzie chce i zawsze trzeba walczyć o zarezerwowane miejsca.
Poziom cen
Wygoda
3.00

~Tanecznica / 2017-07-25

Planowalam podroz z Wroclawia do Krakowa. Chcialam zmienic rezerwacje na inna godzine ale nagle strona internetowa stala sie niedostepna i mimo ze pobrali piemiadze ( za zmiane rezerwacji- dodatkowo 4 zl) nie otrzymalam potwierdzenia rezerwacji w zwiazku z czym nie pojechalam do Krakowa i musialam zmienic wszystkie moje plany (odwolac wizyte u lekarza, spotkanie z adwokatem) Idac za komunikatem na stronie p. busa zadzwonilam na infolinie . Nie mialam swiadomosci, ze rozmowa trwa tak dlugo i teraz zaplace jak za woly. Nigdy wiecej! W dobe po wyslaniu interwencyjnego maila nie mam odowiedzi. Zadnej! Jade jutro pociagiem.
Jakość obsługi
Poziom cen
Wygoda
3.33
Zalety

niska cena

Wady

nierzetelnosc obslugi

Extra informacje

Od ubieglego roku

~paja540 / 2017-07-23

Witam,nie polecam jazdy Polskim Busem lepiej dopłacić i jechać pociągiem.Jechałem z Gdańska do Warszawy,czas przejazdu 5,5 godziny i tylko dwie przerwy(w sumie 14 minut).Droga powrotna Warszawa -Gdańsk,czas podróży 4,5,żadnej przerwy.Toaleta mała,ciasna-dorosły facet musi przykucnąć żeby się wysikać-katastrofa.Na pietrze parówa,nie ma czym oddychać,na klimę nie ma co liczyć.Ogólnie tragedia,jechałem dwa razy i to był ostatni raz.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

~Radek / 2017-07-18

Przejazd Poznań-Berlin, Berlin-Poznań. Brak rezerwacji miejsc biletów zakupionych przez FlixBus (niemiecki partner), zamieszanie związane z szukaniem wolnego fotela. WiFi to ściema - wykrywa, ale nie łączy się. Kierowcy jeżdżą bez nawigacji: pierwszy zgubił się w Berlinie a drugi w Poznaniu - oboje przyznali się że byli w tych miastach po raz pierwszy i potrzebowali pomocy pasażerów, spóźnienie ponad godzinę. Tragedia, nie polecam!
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.50
Zalety

cena

Wady

kierowcy, brak rezerwacji miejsc FlixBus, niedziałające WiFi

Extra informacje

~Pasażer / 2017-07-18

Jestem pasażerem przewoźnika Polski Bus, który realizował podróż z Ostrowca Świętokrzyskiego – Warszawy i z Warszawy – Gdańska dnia 13 lipca 2017 roku. Firma nie zwracała uwagi na potrzeby klientów, podchodząc do nich dość nie odpowiedzialnie. Kierowca autobusu Linii P10 z Rzeszowa do Warszawy (planowy przyjazd do Warszawy to 16.15) miał już problemy ze stanem technicznym pojazdu. W okolicach Rzeszowa kierowca wjechał na Bazę Firmy i naprawiał usterki w autobusie. Trwało to ok. kilkunastu minut, następnie w Ostrowcu Świętokrzyskim kierowca przyjął pasażerów do autobusu i nie wyjeżdżając z dworca od razu podjechał zaledwie 100 metrów do bliskiego Warsztatu Samochodowego i nie informując o niczym klientów wyszedł na 35 minut z autobusu. Wiele osób spieszyło się na przesiadkę w Warszawie na inne środki transportu, w tym autobus linii Polski Bus oraz na samolot. Cudem ruszyliśmy nie wiedząc c się stało i czy dojedziemy na miejsce. Okazało się, że w Radomiu kierowca również wyszedł z autobusu, informując tylko niewielu pasażerów o tym, że już dalej nie jedzie. Czekać należy na podmianę. Należało w tym przypadku poinformować wszystkich pasażerów przez mikrofon, że autobus jest posuty i nie jedzie dalej. Kilku Klientów przesiadło się do busa, innej firmy przewozowej. Kierowca firmy Polski Bus poinformował nielicznych, że autobus P1 z Warszawy do Gdańska, który ma planowy wyjazd o 17.30 będzie czekał na swoich pasażerów. Pojechałem więc busem, udało mi się skontaktować z kierowcą lini P1, który nie chciał czekać 30 minut na klientów swoich, powiedział, że skontaktuje się z szefostwem. Kiedy dojechałem na miejsce ok. 18.00 okazało się, że kierowca 15 minut wcześniej odjechał, czyli czekał na swoich pasażerów tylko 15 minut, co zdenerwowało wielu. W Warszawie (Młociny) jest biuro tej Firmy. Moja koleżanka była tam i prosiła ich, aby w jakiś sposób zadziałali w tej sprawie. Pracownik odesłał koleżankę do infolinii, gdzie oczywiście należy płacić prawie 4 zł za minutę połączenia. Zaproponowali jedyni bilet o ok. 22. Nie chcieli od razu oddać kosztów zakupu biletów. Dzisiaj chciałem dokonać zmiany rezerwacji, a na stronie internetowej PolskiegoBusa oczywiście wystąpił błąd! Niektórzy pracownicy tej firmy są bardzo nieodpowiedzialni, nie przejmują się tym, że swoi pasażerowie z ich winy nie mogą dotrzeć do celu. Powinni poczekać te 30 minut na swoich klientów, tym bardziej, że jechali oni też linią PolskiBus. NIE POLECAM TEJ FIRMY! Lepiej zapłacić więcej, niż mieć później problemy z dojazdem do domu, szczególnie w przypadku łączenia dwóch biletów. Najlepiej mieć zapas minimum 2godziny na przesiadkę, bo to im się często zdarza, ze się spóźniają. Poza tym, kiedy porosiłem w biurze PolskiegoBusa na Młocinach o dane kierownika, bo chciałem zgłosić skargę, oczywiście odmówiono mi udzielenia tych informacji.
Oferta
Wygoda
4.00
Zalety

Brak uwag, jedynie to tanie bilety i komfort podróży

Wady

Nie liczą się z pasażerami

Extra informacje

1 rok, kupuje przez internet bilety

~zenek / 2017-07-16

PolskiBus na wielu trasach ma jeszcze niskie ceny, gdy kupuje się bilet z wyprzedzeniem. Jakość obsługi wyraźnie spadła, coraz więcej jest opóźnień, a same autobusy są już coraz bardziej wysłużone. Firma posprzedawała część swoich pojazdów i coraz więcej jest podstawiania autobusów zastępczych bez WC czy Wi-Fi. Wygodnie jest, ale tylko wtedy gdy na siedzeniu obok nikt nie siedzi i można rozłożyć sobie na nim nogi.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

Niska cena, gdy kupuje się bilety z wyprzedzeniem

Wady

Coraz częstsze opóźnienia i podstawianie autobusów rezerwowych z firm zewnętrznych

Extra informacje

~Aleksandra / 2017-07-10

Niestety jestem zawiedziona ostatnią podróżą na pokładzie Polskiego Busa. jakość obsługi - w porządku. Kierowca tylko spóźniał się na postojach i odjeżdzaliśmy z opóćnieniem, przez co do miejsca docelowego równiez dojechaliśmy póxniej, niz było to zaplanowane. Największym jednak minusem, który wpłynął na odbiór i ocenę całej podrózy był BRAK KLIMATYZACJI. Tak naprawdę byla bardzo, bardzo słaba. Siedząc w pierwszym rzedzie przy przedniem szybie na górnym pokładzie nie dało się wytrzymać. Na szybach bocznych brak zasłon. Ogólnie rzecz biorąc: mocniej dmucham na rosół podczas obiadu niż ta klimatyzacja. Kraków
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75
Zalety

Wady

Extra informacje

Kraków

~Aleksandra / 2017-07-10

Brak wifi, Brak zasłon w oknachFotel sie nie rozkładał
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Obsługa

Wady

Extra informacje

~Piotrek / 2017-07-09

Nigdy wiecej - brak klimy ( znaczy klima dzialala ale kierowca sie na nia obrazil) a co za tym idzie autobus przypominal jezdzaca latryne. Nigdy wiecej
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

~Janusz / 2017-07-08

oferta i ceny - super. Komfort przejazdu okropny.Odległości między siedzeniami dla wycieczek dzieci szkolnych. Siedzenie obok siebie dwojki dorosłych na dłuzej trasie - masakraWadyciasnota między siedzeniami. Jak masz powyzej 170 cm - nie polecam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Wady

ciasnota między siedzeniami. Jak masz powyzej 170 cm - nie polecam

Extra informacje

~górołaz / 2017-06-26

Nocny Warszawa - Zakopane - Warszawa:* ciasno* niewygodne fotele* oderwany element autobusu łomotał na każdym wyboju* klimatyzacja ledwo działała* bagaż bez kwitu, luk otwierany z dwu stron autobusu - każdy przechodzień może go zabrać od tyłu.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Dogodna pora

Wady

Jakość podróży

Extra informacje

~Nulka / 2017-06-25

Podróż na trasie Wrocław budapeszt, kompletna porażka. Cześć osób miała rezerwacje cześć nie ponieważ e-strona nie udźwignęła logistycznie pasażerów, w konsekwencji była wojna kogutów z tymi co siedzą i tymi co powinni siedziećW drodze z budapesztu do Wrocławia nie było postoju na wc, szybka roszada na dworcu w Katowicach i Krakowie i kolejne przepychanki kto i gdzie ma siedzieć Dodatkowo z wc wyciekały fekalia na pokład bo zbiornik nie wytrzymał natężenia Wnioski można wysnuć samemu,.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Cena i dostepnisc

Wady

Extra informacje

~Robi / 2017-06-23

Jeszcze nie wybrałem się w podróż, a już zostałem nakręcony do wystawienia opinii (czego nie robię często). Cały proces rezerwacji jest WIELKĄ POMYŁKĄ. Zaczynając od planowania podróży, gdzie na główniej stronie nie działa wybór odpowiedniej daty (działa, ale tylko czasami i trzeba testować na różnych systemach oraz przeglądarkach). Kolejno przechodzimy przez proces płatności, który wcale nie jest prosty i potrzeba kolejnej energii i czasu, aby dojść do wniosku, że mamy do czynienia z błędem strony na który nie mamy wpływu. Rozwiązaniem było odczekanie paru godzin i ponowna PRÓBA rezerwacji z innego komputera z innym systemem operacyjnym, przeglądarką itd. Po całym dniu prób rezerwacji .... w piękną noc na prywatnym komputerze udało się zarezerwować przejazd. Gdyby nie cena, dawno już bym zabookował bym pociąg. ABSOLUTNIE NIE POLECAM. Jedynie ostateczność i oszczędność są w stanie zachęcić do przejazdu.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

~ailime25 / 2017-06-19

Na bilecie widnial przystanek Warszawa Wschodnia (dworzec autobusowy), kierowca POLONUSA warknal na mnie mnie ze PolskiBus podaje ten przystanek na stronie a oni tam wcale sie nie zatrzymuja. Juz myslalam ze mnie nie wezmie do Warszawy. To nie moja wina ze Polski Bus nie potrafi sie dogadac z firma Polonus i sa sprzeczne informacje na stronie. Dobrze ze dojechalam w ogole do Warszawy. Autobus sie spoznil 20 minut, zadnego wytlumaczenia lub przepraszam ze strony kierowcy nie bylo. Juz po raz kolejny spotkalam sie z grubianskim zachowaniem ze strony kierowcy POLONUSA. Na miejscu kadry zarzadzajacej albo bym wyslala kierowcow na obowiazkowe szkolenie z obslugi klienta, lub zrezygnowala ze wspolpracy pomiedzy PolskiBus i Polonus.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

przyzwoita cena

Wady

opoznienia,kultura kierowcow,

Extra informacje

~Tiffa / 2017-06-17

Cena w miare ok ale zeby nie bylo klimy na trasie trwajacej 4,5 h z wawy do gdanska i spowrotem to skandal!! Czulam sie jak ryba bez wody, nie bylo czym oddychac!
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

~Edycze / 2017-06-12

Na trasie Łódź-Krynica Zdrój ( a właściwie Koszalin - Krynica) PB współpracuje z firmą Voyager. Nie polecam podróży ich autokarami. Pasażerowie upchani są jak śledzie w beczce. Jest tragicznie mało miejsca. Podróż trwa ok. 8 godzin i w warunkach oferowanych przez Voyager to droga przez mękę. Nie polecam a wręcz odradzam. A szefom PB radzę zweryfikować umowy z podwykonawcami przewozów.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

Bezpośrednie połączenie

Wady

Mało miejsca dla podróżnych, niewygoda i ogromne zmęczenie po podróży autokarem Setra

Extra informacje

~dorotka / 2017-06-08

WitamWidać, że większość z Państwa miała dużego pecha, ja regularnie dwa razy w miesiącu korzystam z Polskiego Busa i tylko raz bus miał opóźnienie ale tylko dlatego że wcześniej na S8 był wypadek. Z polskiego busa korzystam od 2015 roku i jeszcze mi się niezdarzyło aby kierowcy byli nie uprzejmi lub nie sympatyczni. Jedynie to mam tylko zastrzeżenia do miejsca na nogi między siedzeniami, ale ponieważ od 1.06. została wprowadzona rezerwacja miejsc to dla mnie już ten problem zniknął bo można zarezerwować miejsce z dodatkową przestrzenią na nogi. PozdrawiamDorota
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.50

~Kam / 2017-06-02

szczerze NIE POLECAM!!! Jade polskim busem 4 raz i OSTATNI. Niezaleznie czy jedzie sie latem czy zima w autokarze klimatyzacja musi byc wlaczona i oziebia wnetrze pojazdu. Ludzie siedza w kurtkch, okrywaja sie tym co maja a kierowca nic sobie z tego nie robi. I SPÓŹNIENIA SPÓŹNIENIA SPÓŹNIENIA, godznne i większe!!! Dramat... nie polecam.

~jarek / 2017-05-28

witam jechałem z Wrocławia do zakopanego masakra panowie kierowcy bardzo nieprzyjemni mało miejsca albo zimno albo upał ogulnie lipa czekam na pendolino
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.67
Zalety

fajny kolor

Wady

Extra informacje

~maro / 2017-05-10

Po prostu dobrze. Kiedyś dawali przekąski i internet działał. Reszta w zasadzie została.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

punktualność, brak masy przystanków po drodze, czysto, bardzo często przybycie przed czasem, wygodne siedzenia

Wady

zimno mimo uwag kierowcy, brak gniazdek z prądem w pewnych miejscach, wifi to fikcja - nie działa ( trzykrotnie jechałem) niewygodnie się śpi, temperatura w autobusie (zazwyczaj albo za zimno, gorąco)

Extra informacje

~Mateusz / 2017-05-09

Tragedia. Jeździłem PB dosyć często na trasie do Wiednia, dopóki nie zmienili autobusów na Volvo/ADL Plaxton Elite. Tym nie da się wygodnie jechać jeśli ma się więcej niż 170cm wzrostu. Siedzenia są ekstremalnie niewygodne. Jest bardzo mało miejsca na nogi, fotele są tak wyprofilowane żeby zmieścić ich jak najwięcej kosztem komfortu, oparcia da się wychylić na oko na jakieś 10 cm, przy czym po dłuższej chwili same wracają do pozycji startowej. Nie da się ułożyć w poprzek, bo siedzenia mają profil kubełkowy i do tego są bardzo twarde. Polecam tylko jak ktoś podróżuje max. 1h. Jazda w nocy to koszmar. Dodatkową atrakcją jest o wiele za mocne, bladoniebieskie oświetlenie LED które daje w nocy na tyle światła że spokojnie można czytać książkę, ale nie sposób zmrużyć oczy.Słowem na trasie nocnej trwającej 5,5h udało mi się zasnąć może na jedną godzinę. To jest absolutny brak poszanowania dla klienta. Wolałbym jechać starym Jelczem niż tym. Gdyby odjęli jeden rząd foteli, może mogliby wstawić bardziej wygodne fotele, ale widać firma jedzie po trupach.Nigdy więcej.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

JeździCena umiarkowanie niskaW miarę punktualny

Wady

Bardzo twarde, niewychylne i źle wyprofilowane foteleBrak miejsca na nogiOświetlenie

Extra informacje

Jeździłem nieprzerwanie od 2013 roku co 2 tygodnie aż do zmiany floty. Potem przesiadłem się na pociąg, a PB używam okazjonalnie.

~Adik / 2017-05-07

No polskibusie, jeździłem z wami już tyle razy, byłem bardzo zadowolony. Zdarzały się mniejsze czy większe sceny cebuli, ale tym razem to poziom cebuli, buractwa i chamstwa przekroczył wszelkie granice. Ja rozumiem że to nie jest wina przewoźnika Ale nie mogę zostawić tej sytuacji nie opisując jej. Autobus relacji Kraków - Warszawa o 1:35. Do autobusu wsiada trójka mężczyzn którzy zaczynają pić wódkę. Zachowują się skandalicznie, przekleństwa sypią się bardziej jak na ulicach szmulek. Miałem tą "przyjemność" ze jeden z nich usiadł obok mnie. Pod wpływem alkoholu, zaczął się spychać na mnie i ciągle gniótł moją rękę, nogi nie wspomnę wyciągnął tak że zajął miejsce dziewczyny co musiała pójść do toalety. Blokował przejście w autobusie. Za to koledzy z tyłu już rozmowy jak nie na k, to ch i inne takie, pijackie dyskusje ze to wódka się skończyła i jak to sie stało. Kiedy już dojechaliśmy do Warszawy komentarze ciągnęły się dalej. W końcu jedna kobieta sie odezwała żeby przestali przeklinac, zrobiło się trochę cicho, po czym zaczęli obgadywac ze taka odważna w tym autobusie, leciały wyzwiska. Kobieta znowu im odpowiedziała A oni we trójkę zaczęli ja wyklinac, wołać że zobaczymy czy na zewnątrz jesteś taka odważna i rzucali się jak bydło. Po wyjściu to samo dalej darli się na kobietę która zwróciła im uwagę. Nie wspomnę że zostawili za sobą cały sygnał, śmieci. BURAKI!! OBYM WAS WIECEJ NA OCZY NIE WIDZIAŁ!! TRZECH NA JEDNĄ KOBIETĘ, MOCNE Z WAS CHŁOPY! WSTYD! Następnym razem zastanowię się chyba co najmniej ze dwa razy zanim wsiade znowu do polskiego busa po tym co zobaczyłem45zł
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Wady

Extra informacje

45zł

~EwDi / 2017-05-04

Wszystko ok.ale czy zima czy lato nawiewy na ktore pasażer nie ma wpływu tak wchładzają,że nie da się wytrzymać z zimna.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.50
Zalety

Ceny ok,toaleta czysta

Wady

ZIMNO

Extra informacje

2 lata

~Beata / 2017-04-27

21.04 linia Gdańsk-Praga spóźnienie we Wrocławiu minimalne, natomiast przed wjazdem do Czech 45 minut nieplanowanego postoju. Rozumiem że kierowca musi odpocząć ale jeśli tak jest to należy to liczyć do czasu przejazdu. Po wjeździe do Czech z powodu rzekomych objazdów pojechaliśmy taką trasą że w Pradze byliśmy 15.10 zamiast 12.50. Koszmar! W drodze powrotnej 23.04 powrót opóźnił się znowu ale tylko o postój na odpoczynek kierowcy. Tragedia. Może i tanio ale nie szybko i nie komfortowo.W sprawie opóźnień zero informacji dla pasażerów!! WadyBrak informacji dla pasażerów i szanowania cudzego czasu.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Wady

Brak informacji dla pasażerów i szanowania cudzego czasu.

Extra informacje

~plaskaty / 2017-04-22

Jechaliśmy z małżonką z Gdańska do Torunia. Na środku autostrady wybuchła tylna opona (dobrze że nie przednia bo byłby wypadek). Czekaliśmy prawie 3 godziny aż zjawi się serwisant i zmieni koło. Na miejsce przyjechaliśmy z trzy i pół godzinną obsuwą - o pół do pierwszej w nocy. Kierowca nie był w stanie powiedzieć o której przyjedzie serwis, w dodatku wręcz po chamsku odzywał się do zdenerwowanych pasażerów. Kilka osób ewakuowało się prywatnymi samochodami.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

~Andrzej / 2017-04-22

Od roku korzystam 2-3 razy w miesiącu na trasie Katowice - Warszawa lub Katowice - Toruń. Nigdy nie zdarzyło się aby był spóźniony lub nie dojechał o czasie. Fakt, że korzystam z nocnych kursów ale w ciągu dnia tez ruch jest duży. Co do uprzejmości kierowców to niestety muszę się zgodzić z większością opinii. Są nieuprzejmi a zdarzyło się że i chamscy. Fakt wprowadzenia rezerwacji miejsc za dodatkową opłatą to wyraźny sygnał, że firma idzie w kierunku twardej komercji a to przynajmniej spowoduje, że stworzy się miejsce dla nowej konkurencji. I bardzo dobrze.... chytry dwa razy traci.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00

~beata / 2017-03-25

witam jest mi bardzo przykro z powodu jakiego doznałam dnia 25 .03 17 na linii katowice - gdańsk o godz 00.50 .Panowie z tego busa zostawili nas na pastwe losu gdyż przyjechaliśmy 55 km od katowic na busa a przy wsiadaniu okazało się że pomyliłam daty przy zamawianiu biletu bilet kupiłam z datą 24 a odjazd był 25 WIEM ze to moja wina nie mam o to żalu . Ale poprosiłam ze kupie nowy bilet aby jechać do gdańska panowie mi w tym nie pomogli powiedzieli ze mamy czekać na drugi który jedzie koło 4 rano JA z mężem nie mamy naście lat tylko dużo starsi bo 50 lat i poczuliśmy się jak jakieś żule POZOSTAWIENI SAMI SOBIE w nocy 55 km od domu NIE mieliśmy jak wrócić do domu o tej godzinie nic nie kursuje JESTEŚMY Z MĘZEM BARDZO ZAWIEDZENI panów OBOJĘTNOŚCIĄ na pewno nie polecę POLSKIEGO BUSA za to ze nie potrafią POMÓC w takiej sytuacji ZAWIEDZIONA BEATA P PS do gdańska nie jechaliśmy na wypoczynek lecz do chorej mamy która mieszka w łebie i jest tam sama PROSZE PODZIĘKOWAĆ TYM PANOM że moja mama rozpaczała przez to ze są bez serca .
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.50

~Aleksander / 2017-03-22

Polski Bus....Kierowca z którym miałem wątpliwą przyjemność dzisiaj jechać z Torunia do Gdańska zachowywał się jak cham. Ordynarny i bezczelny. Do starszego mężczyzny odezwał się tak, że w pierwszej chwili pomyślałem, że się przesłyszałem. Niestety, potwierdził to mój współpasażer. Na zwróconą uwagę wykrzyczał, że jak się nie podoba to mamy zmienić pojazd na helikopter. Skandaliczne zachowanie.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Niestety - w żaden sposób nie mogę doszukać się żadnych. No, może oprócz przystępnych cen.

Wady

Kierowcy powinni przechodzić podstawowe zajęcia z kultury i obsługi. Może testy na zachwiania równowagi psychicznej i poziom agresji.

Extra informacje

28 złotych

~Natalia / 2017-03-05

Bus przyjechał opóźniony. Wcześniej na przystanku stał inny, w innym kierunku, a zapytany kierowca o cel podróży odpowiedział, że bus nie jedzie teraz tylko za moment...i nie udzielił żadnej odpowiedzi. Niezorganizowane wejście do pojazdu, ludzie pchają się jak po karpia w promocji z lidla. Co najważniejsze -brak przydzielonych miejsc...przecież para lub rodzina może sobie siedzieć rozrzucona po całym autokarze przez 9h. Ciasno, duszno, śmierdząco i wcale nie na czas. Nie polecam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75

~Krystyna / 2017-02-20

Do tej pory uważałam Polski Bus za dobrą firmę. W dniu dzisiejszym zmieniam moją opinię na negatywną. Wyjeżdżałam z Wrocławia do Krakowa, autobus był opóźniony ponad godzinę, nikt nie raczył zawiadomić pasażerów o opóźnieniu obydwu autobusów, które miały wyruszyć z Wroclawia w odstępie półgodzinnym. Czekaliśmy stłoczeni na zimnie, bez jakiejkolwiek informacji. Panie w informacji tłumaczyły się brakiem megafonów, lecz po chwili podano wiadomość o opóźnieniu bez tłumaczenia przyczyn. Kierowca po przyjeździe też nie powiedział słowa wyjaśnienia, o przeproszeniu pasażerów nie wspomnę. Bałagan z walizkami na stacji docelowej oraz całkowity brak reklamowanego przez firmę dostępu do wi-fi dopełnił obrazu całości. Polecam wyszukanie innych linii jeśli ktoś chce spokojnie podróżować.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25

~Mateusz / 2017-02-17

Jedyny powód żeby jechać polskim busem to cena. Komfort jazdy nie istnieje. Ciasno, mało miejsca na nogi. Obsługa nie pozwala zabierać zwyklego plecaka do środka twierdząc że musi jechać tam gdzie bagaż. Poziom tej obsługi to dno. Pasażer jest dla nich problemem. Przy najmniejszych niejasnościach oburzają się że ktoś smie o cos zapytać. Najczęstsza odpowiedź w stronę pasażera co słyszałem wielokrotnie to "to nie mój problem". Regularnie spóźniają sie na potege i przez to fuczą na klientów jakby to była ich wina. Polecam jedynie w przypadku gdy chcecie zapłacić mało i bierzecie pod uwagę mozliwosc spiznienia się. W innym przypadku omijać z daleka. Najgorszy typ ludzi jaki w życiu spotkałem na trasie to obsługa polskiego busa.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Tanio

Wady

Regularne spóznienia, chaos przy wsiadaniu i wysiadaniu, zero pomocy ze strony obsługi. Bagaż podręczny wpuszczany na pokład w zależności od "widzimisie" kontrolera.

Extra informacje

Sprawdzane na linii krk-rze i krk-wwa w obie strony. Ceny od 2zl do 45zl

~Babcia / 2017-01-23

Podróżuję Polskim Busem od samego początku tj od 2011r. Najczęściej na trasie do wnuka :) ... Katowice -Warszawa. Pierwsze 2-3 lata to była przyjemność, naprawdę bez zastrzeżeń ale już od dłuższego czasu zachowanie kierowców i obsługi staje się po prostu żenujące. Nie jestem osobą roszczeniową i wymagającą ale odmowa starszej osobie włożenia do luku bagażowego walizki tłumacząc to tym, że bagaże są ciężkie i ile to kg musieli by załadować , niegrzeczne odpowiedzi na uwagi pasażerów dot. stanu wc czy braków mydła, papieru toaletowego .... znowu mamy tłumaczenie w niewybrednych słowach że kierowca nie jest od toalet tylko od prowadzenia pojazdu i wiele innych gburowatych zachowań. Ktoś wypowiadał się na temat komfortu jazdy ... no cóż ... takie warunki są w autokarach więc wybór tego środka transportu zależy od nas samych. Zaczynają się problemy zwłaszcza w okresach zimowych z zachowaniem odpowiedniej temperatury (cyrkulacja powietrza) i tutaj się zgadzam z przedmówcami . Z doświadczenia wiem że zimą muszę zabierać ciepły pled i ubierać się na cebulkę w zależności od tego w jakiej części autokaru siedzę. Mam nadzieję że z problemami technicznymi zarząd sobie poradzi ale czy poradzi sobie z niesympatyczną obsługą, która zdarza się niestety coraz częściej ?.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75

~G8 / 2016-11-26

Wlasnie wczoraj mialam przygode z Polskim Busem.Przylecialam w nocy do Berlina i probowalam dostac sie do Wroclawia.Zaznaczam,ze byla to noc-00.50.Pomimo ze bus nie byl pelny kierowca nie zabral mnie,gdyz nie mialam biletu,motywujac to tym,ze nie wolno im sprzedawac bezposrednio w busie.Dla mnie jest to paranoja.Kazda firma zyje z zyskow-tu sie z nich rezygnuje.Czy zatrudnieni kierowcy sa na tyle do tylu z rachunkami,ze nie potrafia przeliczyc pieniedzy za bilet.Pomijam fakt,ze kwitlam 6godzin na lotnisku zeby kupic rano bilet w informacji turystycznej.Na nic rowniez tlumaczenie kierowcy,ze on nie moze wiedziec ilu jeszcze pasazerow mu dojdzie.Z Berlina do Wroclawia jedzie bez zatrzymywania.Moze przyszedl czas zeby bossowie firmy zaczeli wdrazac nie tylko nowoczesna forme sprzedazy,ale zeby ludzie z tego korzystajacy mieli ta swiadomosc ze nie sa traktowani przedmiotowo.Niestety ja sie tak czulam po zostawieniu mnie w nocy na lotnisku.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

~Ryszard / 2016-10-17

W tak ciasnym autokarze jeszcze nie podróżowałem. Przy wzroście 1,76 trzeba na siłę wciskać się między fotele. Podróżowanie w takich warunkach 5-6 godzin to tragedia. PolskiBus powinien odszkodowania płacić. Przy wyjeździe z Warszawy chaos przy wsiadaniu. W efekcie opóźnienie na starcie. Powiększa to brak numerowanych miejsc. Robi się wyścig - kto pierwszy ten lepszy. O tym by para usiadła obok, szczególnie na kolejnym przystanku, nie ma mowy. Załadunek i odbiór bagażu to również jeden wielki chaos. Nie polecam. Nawet gdybym miał pojechać za 1 zł - nigdy więcej.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Ilość połączeń

Wady

Bardzo ciasno, kiepska i chaotyczna obsługa, brak numerowanych miejsc

Extra informacje

Pierwszy i ostatni raz w PolskimBusie

~Kinga / 2016-09-14

Wszystko super lecz bardzo brakuje późniejszych kursów na trasie Warszawa-Lublin
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.75
Zalety

Wygoda, obsługa, poziom cen

Wady

Brak późnych kursów Warszawa-Lublin

Extra informacje

~Miastowy / 2016-09-08

Mimo, ze cześciej podróżowałem po Polsce samochodem od pewnego czasu musiałem skorzystać z usług lokalnych przewodników takich jak PKP oraz polski bus. Jesli chodzi o standard i czystość to jest ok, ale wygoda jest juz taka sobie. Na środku wieje głownie w okolicy kolan i pasa, czasami mam wrażenie ze mam mokre spodnie, ale to chyba taka iluzja, żebym nie mógł zasnąć w czasie jazdy i wysiadł na swoim przystanku. TOALETY-PORAŻKA. Niedość, że małe, chyba dla karłów, to jeszcze trzęsie jak w samolocie albo i lepiej. Jak autobus wchodzi w zakręt, ty razem z nim lecisz na ścianę w klaustrofobicznej toalecie. Zeby sie wysikac trzeba usiąść, aczkolwiek tak telepie, ze jeszcze ani razu mi sie nie udało...czystość wc także rożna. Za to czystość foteli i okolicy jest w porządku. Co do kierowców to nie miałem okazji rozmawiać, ale jeden wydawał sie sympatyczny. Opoźnienia także sie zdarzają na trasie warszawa torun ale ok 10min jest do wytrzymania. Podczas częstszych podrozy wkrada sie monotonia, i jest trochę niewygodnie jesli chodzi o nogi. Jesli czyta to ktoś z pracownikow polskiego busa: zróbcie cos z tymi toaletami bo to naprawdę duże utrudnienie. Mysle ze wielu ma ten problem bo pytałem tylko to dosyć intymna sprawa dla niektórych osob.
Zalety

Czasami przyjemnie kołysze w trakcie jazdy, dojazd z punktu a do punktu b, wyglad, czystość

Wady

MALUTKIE TOALETY, W KTORYCH TRZĘSIE I RZUCA NA BOKI, ZE NIE MOZNA SIE WYSIKAC, ZŁE ROZMIESZCZENIE URZĄDZEŃ A/C (klimatyzacji)

Extra informacje

~Arczi / 2016-04-18

Zgadza sie kierowcy to buraki ile razy bym nie jechal srednio od 3 do 5 razy na czerwonym swietle pozniej sie dziwia ze wypadki maja
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00
Zalety

Niskie ceny w porownaniu z pkp szybki przejazd

Wady

Kierowcy to idioci i panicze

Extra informacje

7 lat

~Monika / 2016-04-18

Jeździłam Polskim Busem już prawie 100 razy, pokonałam wiele różnych tras, więc czuję się kompetentna. Nie chcę wszystkich historii wrzucać w jednego posta, więc opiszę to co się zazwyczaj powtarza. Fakt, kierowcy nie są za mili. Niekiedy mają odzywki pana spod monopolowego. Nie wiedzieć czemu mają obiekcje do nieco cięższych bagaży. Kurde, przecież to ich praca, a skoro ja daje radę to podnieść jako bądź co bądź mała kobietka to niech nie zgrywa pana obrażonego 20kg torbą... Co mnie jeszcze wkurza to ich opieszałość. Autobus opóźniony 40 min, dojeżdzasz w końcu do celu pośredniego, bo masz przesiadkę, prosisz o bagaż a on (kilku już) wali to i śmieje się to następna przesiadka za godzine... Gdzie zakładałam zazwyczaj zakładam z 1,5 okienka.... Co do spr organizacyjnych. Moja mała prośba i do przewoźnika i do podróżujących palących e-papierosa. Ja pierdziele.... najebią wkładami o zapachach nie wiadomo jakich i czadzą pozostałych w autobusie, bo przeciez nie ma zakazu. Proszę zróbcie coś z tym!! I przy okazji należałoby poprawić wentylację w samym pojeździe. Na środku piździ jak w keileckim, a z tyłu nie ma czym oddychać. W PKS już nawet się da, no, może pomimo dziur, luk itp.... :D Postuluję, o wiele tras, ale krótszych bo zniwelować wszelkie opóźnienia. Uważam, że linia P16 jest stanowczo za długa, rzadko kiedy (w mojej historii) nie był opóźniony min 15 min, a bywa i po 2h....!! Poza tym, ludzie to buraki.... Rozkładają siedzenia, nie spytają się czy z tyłu wygodnie, udają, że śpią i nie ruszaj, nu nu.... o ludziach, którzy cała podróż nakurwiają przez tel, tak że już nawet bagaże słyszą jaki to super był dzień..... Ogólnie to lubię Polskiego Busa, ale ban za za długie trasy, coraz droższe bilety i mega opóźnienia.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Chyba fakt istnienia, zrewolucjonizowało to rynek ;)

Wady

Permanentne opóźnienia, opieszali i niemili kierowcy

Extra informacje

Nie zliczę już ile. Systematycznie P16, kiedyś P18. Raz na 2 miesiące "podróże dalsze". Kiedyś udawało mi się trafiać na bilety za 1zł, nie tylko na te bliższe trasy.

~Damian / 2016-04-18

Wszytko ok, odbylem okolo 100 podrózy i nieraz oczywiscie zdarzaly sie opoznienia, ale to jak wszedzie :)
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00
Zalety

ceny

Wady

Extra informacje

3 lata, 95 biletow kupuje po 1 zł

~Krystian / 2016-04-12

Jeżdże bo muszę. Nie mam innego normalnego połączenia na trasie krórą poruszam się dośc często. Alternatywą sa śmierdzące i rozpadające się busy których kierowcy chcą mnie zabić wyprzedzając na trzeciego. W polskimbusie wkurza mnie zachowanie innych pasażerów i brak zainteresowania kierowcy tym tematem. Zawsze ktos wpycha sie w kolejke, nie da się spokojnie odłożyć bagażu w bagazniku i wejść bo sie motłoch pcha. Zawsze zostaje Ci wtedy miejsce obok jakiegoś dziada albo spoconego grubasa zajmującego połowę twojego miejsca.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
3.67
Zalety

Tanio, szybko

Wady

Motłoch

Extra informacje

~kati / 2016-04-08

w kasie ogromnna pomyłka
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

dość szybko pokonuje trasę

Wady

nie kompetentne osoby w kasie

Extra informacje

korzystałam 2 razy

~Stasiu / 2016-03-25

Wole jeździć Irlandzkim Polskim Busem niż z tymi cebulakami z polskich firm. Stare autobusy, wysokie ceny i buraki za kierownicą, co biletu uprzejmie sprzedać nie potrafią a jeżdżą jakby worki ziemniorów wieźli. W Polskim Busie nigdy mnie takie sytuacje nie spotkały. Wygodne i czyste autobusy, schludni i uprzejmi kierowcy, trasa zawsze bezpiecznie i szybko przejechana.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00
Zalety

Wszystko na plus

Wady

Extra informacje

~Absult13 / 2016-03-21

Zjeżdziłem Polskim Busem pół polski, chyba z 30 razy jechałem, na przeróżnych trasach. Opinia poniżej: 2. Dobra siatka połączeń, autobuse jeżdzą często i nie ma ogromnego tłoku. 3. Dobre, najczęściej czyste autobusy, nawet miła, a zawsze sprawna obsługa.Wady1. Jednak jeździ hołota, często jakieś podchmielone buraki powodują, że trasa nie jest komfortowa. 2. Mało miejsca na nogi. Mam 187cm wzrostu i długośc nogi dokładnie taką, że sie nie mieści przed oparciem przede mną.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.50
Zalety

1. Niskie ceny, planując wyjazd z wyprzedzeniam da się kupić bilet za kilka złotych 2. Dobra siatka połączeń, autobuse jeżdzą często i nie ma ogromnego tłoku. 3. Dobre, najczęściej czyste autobusy, nawet miła, a zawsze sprawna obsługa.

Wady

1. Jednak jeździ hołota, często jakieś podchmielone buraki powodują, że trasa nie jest komfortowa. 2. Mało miejsca na nogi. Mam 187cm wzrostu i długośc nogi dokładnie taką, że sie nie mieści przed oparciem przede mną.

Extra informacje

~Kris / 2016-03-02

Ale ubaw po pachy! Wsiadam do busa relacji Kraków-Gdańsk i mam tylko torbę z laptopem. Kierowca patrzy na mnie z góry na dół i mówi: w autobusie jest zakaz spożywania alkoholu.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

cicho i spokojnie

Wady

facjata kierowcy

Extra informacje

~Lucy / 2016-02-20

TRagedia! Kierowca jest takim gburem, że aż sie nieprzyjemnie zrobiło na wejściu. Całą podróż ratuje tylko, że byli o czasie.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75
Zalety

o czasie

Wady

brak kultury kierowcy

Extra informacje

~ostatni raz / 2016-02-18

Miałem wątpliwą przyjemność podróżować z Polskim Busem i więcej nie wsiądę. Kryterium cenowe to nie wszystko.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

cena

Wady

ponury nastrój kierowców, badziewny film, zasikana toaleta

Extra informacje

~buraki / 2016-02-08

Autokar ok, kierowca ok, trasa ok, cena ok, ale ci ludzie?! Skąd oni ich wiozą? Z obory do obory? Filmik z teleofnu, muzyczka z yutube też z telefonu. chyba słuchawki jeszcze polski Bus powinien rozdawać.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

autokar czysty, nowy, szybki, sprawny

Wady

współpasażerowie

Extra informacje

~Kathy / 2016-01-31

Fajna alternatywa jak ktoś nie chce płacić 130 zł za PKP. Szybko i na miejsce.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.75
Zalety

szybko, dużo kursów

Wady

Extra informacje

~Krzysztof / 2016-01-19

Podróżowałem z Polskim Busem kilka razy na trasie Kraków - Wrocław. Prócz jednego przypadku, kiedy autobus utknął w korku do bramek na autostradzie przejazdy były zawsze punktualne i całkiem szybkie, szczególnie w porównaniu do pociągów kursujących na tej trasie.Autobusy w miarę czyste i zadbane. Częste kursy i wygodne miejsca rozpoczęcia i zakończenia kursu. Czasami niesympatyczni kierowcy.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

Bardzo tanio, całkiem szybko i wygodnie

Wady

Zdarzają się nieuprzejmi kierowcy.

Extra informacje

Około 28 zł za kurs w jedną stronę

Podróże i wypoczynek PolskiBus opinie