Opiniuj24.com - Podziel się opinią!

  • Elektronika
  • /
  • Aparaty cyfrowe
  • /
  • Sony Cyber-Shot DSC-H9
  • /
  • 1

Opinie o Sony Cyber-Shot DSC-H9

Elektronika Sony Cyber-Shot DSC-H9 opinie
Cena/Jakość
3.21
Jakość zdjęć
3.57
Parametry
4.14
Wyposażenie
3.54
Wytrzymałość
3.93

Średnia ocen

3.68

w skali od 1 do 5.

 

Sony Cyber-Shot DSC-H9 opinie Sony Cyber-Shot DSC-H9
3.68 1487

~Szczebrzeszynski / 2011-01-26

Trudno mieć pretensje do 15x zoomu, że nie rysuje jak obiektyw stałoogniskowy, ale przy zdjęciach budynków w skrajnych położeniach zoomu widoczne są fioletowe i zielone obwódki, a linie proste wyraźnie sie zakrzywiają. To nie przeszkadza przy zdjęciach osób lub krajobrazów, ale przy zdjęciach architektury mocno przeszkadza. Radzę sobie, prostując zdjęcia w FotoShopie.
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
4.60
Zalety

15x zoom to duża przyjemność, zwłaszcza przy dobrym układzie antywstrząsowym.

Wady

Optyka mogłaby być lepsza...

Extra informacje

Tak dawno kupiłem, że już nie pamietam...

~art / 2011-01-16

Latam na motolotni i nigdy mnie nie zawiódł .Często muszę trzymać jedną ręką i stabilizacja jest idealna -pamiętam jednak o tym aby zoom ni był duzy.Setki zdjeć z powietrza wyszły idealnie szczerz polecam.
Zalety

Optyka, wyświetlacz,łatwość robienia zdjęć

Wady

data na zdjęciach nie ma jej przynajmniej u mnie by się bardzo przydała

Extra informacje

1,5 roku

~daymond25 / 2009-01-03

Witam!Kupiłem H9 z wielkimi nadziejami. Duży wyświetlacz, 8.1 mp, pilot ,stabilizacja wiele przycisków itd.. No i co? I wielka kicha! ciężko zrobić nim dobre zdjęcie. Przy słabym oświetleniu nie poradzi sobie za zadne skarby, widoczne ziarno lub poruszony obraz. Wcześniej miałem Canona A95, to był aparat! i tak porównując Sony H9 Canon A95Zdjęcia/jakość słabo rewelacja, czy to w dzień czy w nocyTryb fotografowania brak panoramy panorama jest, i radził sobie bardzo dobrzeZasilanie akumulator-drogi 4xbateria 1,5 wolta do dokupienia w każdej chwiliWyświetlacz 3,5cala uchylany 1,8 cala obrotowy (o niebo lepszy obrotowy)Pamięć dość kosztowna juz za kilkadziesiąt złotychwymiary trochę duży, choć taki chciałem, teraz żaluję Canon mały i zgrabnyJednym słowem Canon miał wszystko to czego potrzebowałem. Przechodząc na Soniaka bardzo sie rozczarowałem i następnym razem będzie zdecydowanie Canon
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
3.80
Zalety

duży wyświetlacz, pilot

Wady

kiepska jakość zdjęć a o to w tym wszystkim najbardziej nam chodzi

Extra informacje

1,5 roku za 1600 zł (wyrzucone w bloto)

~Maro64 / 2008-11-16

Aparat robi wrażenie, ponieważ jest ładny, ma super wyświetlacz, duży zoom optyczny, dobrze działającą stabilizację obrazu i świetny obiektyw. Jest jednak jedna wada, która dyskwalifikuje wszystkie jego zalety. Aparat mógłby robić piękne zdjęcia, gdyby nie ta bezsensowna kompresja, której nie można wyłączyć ( jest ustawiona na stałe ). Na ekranie monitora zdjęcia w skali 1:1 wyglądają jak malowane pędzelkiem co wygląda tragicznie. Na domiar złego firma Sony poinformowała, że nie ma zamiaru wypuszczać nowego oprogramowania do tego aparatu, aby naprawić tę usterkę, o co prosiło wielu użytkowników H9.
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wytrzymałość
2.50
Zalety

dobry obiektyw

Wady

duża kompresja, która ma wpływ na bardzo złą jakość zdjęć.

Extra informacje

14 miesięcy 1599

~masazystka / 2008-11-08

Jestem posiadaczką tego aparatu od ponad pół roku. Jak na kompakt ma duże możliwości jeśli chodzi o rozwój fotografa - możliwość ustawień manualnych. Antypoślizgowe tworzywo ułatwia pewne trzymanie w ręku co jest ważne patrząc na gabaryty aparatu. Do zestawu dołączony jest pilot co pomaga przy robieniu zdjęć ze statywu. Jest wytrzymały na warunki pogodowe i wstrząsy mimo sprawiającej na pierwszy rzut oka delikatnej obudowy. Opcja robienia zdjęć nocą rozbudza kreatywność w jej wykorzystaniu. Dobre ujęcia makro. Wiele osób narzeka na menu, że jest zbyt skomplikowane a ja się z tym nie zgodzę, fakt ciężko się przestawić po przyzwyczajeniu do innego rozwiązania ale nie uważam żeby takie ustawienie było w czymś uciążliwe. Aparat jak najbardziej na plus, choć załamują mnie trochę ceny kart pamięci do tego aparatu - 2gb/100zł
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
4.20
Zalety

dobre trzymanie w ręku, pilot w zestawie, wytrzymały na wstrząsy i pogodę, opcja nightshoot, dobre makro

Wady

cena kart pamięci

Extra informacje

Aparat mam ponad pół roku, kupiłam go za niecałe 1000zł

~joe / 2008-11-03

Przeczytałem wszystkie komentarze i żeczywiście prawie wszystko się zgadza.Poza tym, że aparat mam już rok i działa bez zastrzeżeń oraz robi dobre zdjęcia ( używam go w pracy i prywatnie) mam kilka mniej lub bardziej cennych uwag:-BATERIA przy wyłączonym wyświetlaczu starcza na około 300 zdjęć prywatnie ok ale w pracy beznadzieja min. trzy baterie ponieważ przy dwóch nie można zachować ciągłości (bateria stosunkowo długo się ładuje ok.3 godzin)-PRZYCISKI ZOOM-U jeżeli ktoś chce robić zdjęcia jedną ręką bez statywu niestety będzie je przypadkowo naciskał (źle skonstruowany)-MENU jest małoprzejrzyste i trzeba je zapamiętać a i tak trzeba będzie czegoś chwilę poszukać-JEDEN FOLDER GŁÓWNY 100MSCDF- gdy na karcie mamy jeszcze inne foldery ze zdjęciami zrobione w komputerze będziemy mieli problem żeby pokazać je komuś na wyświetlaczu aparatu czy telewizorze, poprostu nie można ich znaleźć.-WYMIARY jeżeli chodzi o "pracę" nie mam zastrzeżeń ale prywatnie na wycieczce trzeba nosić aparat w dość dużym futerale żeby pomieścić aparat i akcesoria, przecież futerał ma go jeszcze chronić od ew. upadków ( pianka czy gąbka min.1cm) i tak robi nam się sześcian (14x15x15)cmPodsumowując:Aparat robi świetne zdjęcia ale trzeba poświęcić dużo czasu na ustawienia parametrów i zachować uwagę żeby przez przypadek czegoś nie wcisnąć i na koniec nie sknocić. funkcja NIGHTSHOT daje dużo przyjemności w ciemności. Cena baterii jest niestety duża a zamienników nie polecam.Od 0 do 10 dostaje ode mnie 6,5
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
3.40
Zalety

nightshot, duży wyświetlacz, dużo funkcji

Wady

bateria, przyciski zoom-u, menu

Extra informacje

rok 1100 PLN

~robertb / 2008-08-12

z robilem 3000 zdjec iciagle mnie zachwyca co potrafi3 miesiace za 1080
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
4.40
Zalety

Wady

Extra informacje

3 miesiace za 1080

~gabek / 2008-05-27

nie czepiam sie o klapkę,moja jest ok.za tą cenę to na prawde świetny aparat.stabilizacja,focus,zoom są na prawdę świetne. fotki robi ostre. portrety robi niesamowite,makro-rewelka.ruchomy LCD przydaje się częściej niż mi się zdawało. no i to co mnie boli to ta mini bateria,aby wydłużyć jej działanie przełączam na wizjer. nie zniechęciłem się jak nie którzy.pobaw się nim więcej a poznasz jego zalety
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
4.20
Zalety

zoom.stabilizacja,focus,duży ruchomyLCD,polskie proste menu

Wady

za mała bateria, brak wyboru jakości zdjęć,

Extra informacje

6 miesięcy 1600 zł

~Bamar118 / 2008-04-03

Polak mądry po szkodzie. Kupiłem go 4 m-ce temu oczywiście po zasięgnięciu opinii w internecie.Nie wiem dlaczego zawsze na pozytywne. Szczegóły. Przy robieniu zdjęć trzeba uważać na przyciski zoom - wielokrotnie bezwiednie go naciskałem /gdzie ergonomia/. Memu - dwa przyciski - nigdy nie wiem gdzie co jest- powinno być bardziej intuicyjne. Osłona przeciw słoneczna źle skonstruowana - fotografując z osłoną w słońcu po przejściu do pomieszczenia należy wykręcić osłonę bo przy lampie błyskowej osłona daje cień /lampa powinna wyżej się wysuwać , nie mówiąc o braku stopki. / Jestem początkującym fotoamatorem lecz w trakcie fotografowania wychodzą błędy konstrukcyjne. Bateria o bardzo małej pojemności - jadąc na cały dzień na zdjęcia ledwo wystarcza 3 baterie .O drogich akcesoriach już nie wspomnę
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
3.40
Zalety

Duży ekran monitora /mógłby być obracany w dwóch płaszczyznach/, duży zoom, dużo funkcji, stabilizacja obrazu

Wady

Przycisk zoom-niechcący sie go naciska, dwa przyciski menu /trzeba na pamięć nauczyć się gdzie co jest/, lampa błyskowa za nisko się podnosi, brak stopki, zapisu w RAW, słaba bateria , brak przy ładowarce zasilacza do samochodu /12V/ a generalnie to bardzo drogie akcesoria i wyposażenie

Extra informacje

Listopad 2007 - 1377 zł

~dziadek / 2008-03-25

Nie jest dobrze z H9. Zrobiłem nim już ponad 500 zdjęć i nie jestem zadowolony. Nie wiem jakim cudem nie trafiłem przed zakupem na miarodajne komentarze. Najczęściej czytałem o dekielku, krzywej osłonie i słabej baterii. Te wady nie stanowiły dla mnie problemu. Jestem w stanie przeżyć wszystko, ale kompresja jpeg jest tragiczna. Po co te 8.1 Mp, jeśli moj stary Canon 3.2 Mp robi lepsze foty. No i to wszechobecne ziarno nawet przy niskim ISO. Robiąc zdjęcia tym aparatem dowiedziałem się co to jest aberacja chromatyczna. Do tej pory nie do końca zdawałem sobie sprawę z istnienia takiego zjawiska. Porażka. Jestem fotografem amatorem i oczekiwałem że H9 jest właśnie dla amatorów. Myliłem się. Dla durnych blondynek może, ale wtedy powinien mieć tylko 1 przycisk. Kim jest więc docelowy klient? Bladego pojęcia nie mam. Dam mu jeszcze szansę na kolejne 1000 zdjęć ale jak się wścieknę to się z nim bez żalu pożegnam. Sony było zawsze dla mnie symbolem jakości i nowoczesności. Już nie jest i nigdy nie będzie.
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
2.40
Zalety

Stosunkowo nieduży aparat ze sporym zoomem

Wady

jakość zdjęć, kompresja jpeg, ziarno, aberacja chromatyczna

Extra informacje

~fotosik / 2008-02-03

Witam wszystkich serdecznie.zakupiłem sony h9 6 miesiecy temu i musze szczerze przyznac-zawiodłem sie strasznie.po aparacie w tej cenie a kupiłem go za 1650zł spodziewałem sie trochę wiecej.zrobiłem tym aparatem ok 4 tyś.zdjęc i musze przyznac ze rzadko zdarza sie żeby aparat własciwie domyślił sie o co chodzi.często "głupieje" autofocus.duży plus za 15 zoom optyczny a i zdarza się czasem ze jak użyje 76 krotnego zoomu inteligentnego (koniecznie statyw) to przy pieknej pogodzie fotki sa znośne.podsumowójąc źle-bardzo źle.ide zakopać go w ogródku.szczerze odradzam przykro mi ale ten aparat nie wyszedł firmie Sony z całym szacunkiem dla tej marki.pozdro
Zalety

15 krotny zoom optyczny,pilot,3 calowy ruchomy LCD

Wady

stabilizator obrazu,słaba bateria,dekielek

Extra informacje

mam go 6 miesięcu cena 1650zł

~Aga24 / 2007-10-23

Sony Cybershot rozczarował mnie. NIe mogę powiedzieć, że na całej linii ale mam na myśli podstawowe funkcje zwłaszcza stabilizacja obrazu. W tym aparacie jest ona po prostu katastrofalna trzeba się niżle natrudzić zeby zdjęcie jakościowo wyszło dobre:/ 15 zoom fajna rzecz, ale czy aż tak potrzebna o 8 mega pikselach nie wspomne:) Z drugiej strony widzac co się dzieje z cenami Sonego staje się pn coraz bardziej przystępny i własnie takiej kategorii "finansowej" powinien ie znajdowac ok 1000 zł wiecej to po prostu przepłacanie.
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
2.60

~gebi / 2007-07-30

Panie markowski, pańskie wady ??? może jakieś szczegóły. w tej cenie za lustrzanką, chyba że używką 5 letnią.Aparat H9 jest ok, super stabilizacja obrazu, 15x zoom optyczny daje radę z ostrością nawet w ciemnościach i polecam zaiwestowanie 1500 zł w coś co robi tak piękne fotki.Uważam, ze + jest też akumulator - ileż można nosić tych baterii AA w plecaku - dokupujecie drugi aku za 120 zeta i 24h możecie pstrykac.1599, 1 miesiąc = ok 6000 zdjęc
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
3.80
Zalety

Wady

Extra informacje

1599, 1 miesiąc = ok 6000 zdjęc

~margo / 2007-07-06

dla mnie to zupełna porażka. firma sony powinna jakos to naprawic. jak nic sie nie zmieni, to chyba pozbede sie tego aparatu. i nikomu nie polecam. chyba, ze ktos nie ma co robic z pieniędzmi.2 miesiace, ok. 1500
Zalety

Wady

Extra informacje

2 miesiace, ok. 1500

~markowski / 2007-06-24

Witam !Króciutko: od produkcji aparatów fotograficznych to są Nikon,Canon,Pentax itd,a firma Sonyniech zostanie przy telewizorach i sprzęcie audio i video.Testowałem ten aparat dwa tygodnie i stad taka ocena.Nie wystarczy kupić sobie nazwę i licencjeznanego niemieckiego obiektywu ,trzeba jeszcze lat doświadczeń i tradycji w produkcji sprzetufotooptycznego.W/w tyczy się również aparatów Panasonika i wielu innych firm które na siłę próbują wejść w segmentprodukcji" digital foto".Kamery video to jest zupełnie inna bajka.Pozdrawiam
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
3.60
Zalety

żadnych zalet,w tej cenie można już myśleć o lustrzance.

Wady

kształt i materiały ,jakość zdjęć,wykonanie.

Extra informacje

testowałem 14 dni

~agutka / 2007-06-18

mam aparat koło miesiaca zrobiłam an nim około 3500 zdjec. musze przyznac ze jak kazdy aparat ma plusy i minusy. lecz tu wiecej jest tych plusów rewelacyjna optyka aparat robi idealnie ostre fotki. super radzi sobie przy ciemnych warunkach oświetleniowych. Ma powalająca stabilizacje i świetne parametry duży wybór ustawień manualnych, programów tematycznych. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z wyboru :) ale musze przyznac racje poprzednikowi ze troche nie pomysleli z ta tulejka i jej średnica 74 mm oraz akumulatorem mogło pozostac tak jak dotychczas w e wszsytkich aparatach z seri h ze były paluszki. no ale cóż nie może zawsze byc super :(
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
4.60
Zalety

rewelacyjna stabilizacja , optyka, wyświetlcz, jakośc zdjeć

Wady

akumulator i średnica tulejki 74mm

Extra informacje

mam koło miesiaca i kupiłam go za 1300 zł

~krytyk / 2007-06-05

Od trzech tygodni jestem posiadaczem cyfrowego aparatu fotograficznego SONY Cyber-shot DSC-H9 i już przekonałem się o niewątpliwych walorach tego urządzenia. Jest jednak jeden drobny ale dziwaczny i irytujący problem, z którego, być może, firma Sony nie zdaje sobie sprawy. Jest nim, że się tak wyrażę, „problem dekielka”. W komplecie sprzedawanym wraz z aparatem fotograficznym dostarczona jest osłona obiektywu i pierścień adaptera. Po zamontowaniu obu tych akcesoriów możliwe jest przykrycie obiektywu pokrywką (dekielkiem) dostarczoną w zestawie. Problemy zaczynają się w momencie gdy użytkownik zakupi np. firmowy filtr UV (o zupełnie nietypowej średnicy - 74 mm) i w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem postanowi zamontować go na stałe aby permanentnie chronić obiektyw przed kurzem lub zarysowaniem. Naturalnie, w takim przypadku konieczne jest zrezygnowanie z dostarczonego dekielka (mniejsza średnica) i nałożenie na filtr 74 mm nowej pokrywki o znacznie większej średnicy. I tu szok! Firma SONY nie przewidziała takiego rozwiązania, a żaden z innych producentów także nie dostarcza stosownego dekla. Co ma w takim przypadku zrobić posiadacz SONY H9? Wiecznie, w kolejnych sesjach zdjęciowych montować i demontować filtr, pogodzić się z możliwością uszkodzeń dość drogiego filtra (ok. 170 zł), przerobić na dekielek nakrętkę od słoika i jakoś sobie to wszystko pozakrywać?
Cena/Jakość
Jakość zdjęć
Parametry
Wyposażenie
Wytrzymałość
3.80
Zalety

Doskonała stabilizacja obrazu, dobre zdjęcia nawet w trudnych warunkach

Wady

Niedostatki sprzętowe

Extra informacje

Ten aparat użytkuję od trzech tygodni, zakupiłem go za ok. 1700,00zł

Elektronika Sony Cyber-Shot DSC-H9 opinie