Opiniuj24.com - Podziel się opinią!

  • Podróże i wypoczynek
  • /
  • Przewoźnicy
  • /
  • PKP Intercity
  • /
  • 1

Opinie o PKP Intercity

Podróże i wypoczynek PKP Intercity opinie
Jakość obsługi
2.61
Oferta
2.76
Poziom cen
2.63
Wygoda
2.85

Średnia ocen

2.71

w skali od 1 do 5.

 

Na podstawie

119

dodanych opinii

 

asdasdasd / 2022-05-17

asdasdasdasd
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

asda

Wady

asd

Extra informacje

asd

Małgorzata / 2022-05-04

Porażka totalna,
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.25
Zalety

Brak

Wady

Brak punktualności,

Extra informacje

Anonim / 2022-03-08

Dość tej obłudy i s***synstwa. Rozkłady jazdy praktycznie nigdy nie obowiązują IC117 na trasie Praga Hlavni Nadrazi - Warszawa Wschodnia tj. 19:47 z Katowic wiecznie opóźniony odjeżdżając 40 minut opóźniony urządza sobie przerwy i postoje kilkunasto minutowe na poszczególnych stacjach na trasie. Ma za nic rozkład i godziny planowego przyjazdu.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Brak

Wady

Wieczne opóźnienia, za mocne ogrzewanie

Extra informacje

Zakupiłam bilet na trasę Sanok -Krakow. Miejsca wolnego nie znalazłam, siedziałam przy drzwiach na podłodze z innymi osobami, które bilet zakupiły. Na zewnątrz -2 stopie. W pociągu czuć było chłód z zewnątrz. Dlaczego na podłodze. Otóż obywatel Polski kupujący bilet ma siedzieć jak pies przy drzwiach by uchodźca z Ukrainy mógł wiedzieć na twoim miejscu za darmo. Całe 4h w zimnie na podłodze. Takie jest nasze ICC. Taki jest nasz rząd. Czekam na zwrot środków bo złożyłam reklamacje. Liczę że taka sytuacja się więcej nie powtórzy i ludzie decyzyjni ogarną ten bałagan. A i te spojrzenia Ukraińców gdy chcesz przejść dalej.. bezcenne, jakbyśmy my pasażerowie przeszkadzali. Nic do nich naprawdę nie mam. Są w trudnej sytuacji, martwi mnie jednak stan w jakim musimy się teraz znajdować. Bo oczywiście informacji na stronie ICC brak, że nie będzie możliwości znalezienia sobie ludzkiego miejsca kupując bilet.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00

Szymon / 2022-03-07

Pomoc PKP Intercity polega na utrudnieniu życia podróżnym. Pomoc Ukraińcom sprowadza się do tego że upychają jak najwięcej ludzi do pociągu. Pomimo kupienia biletu z miejscówka specjalnie kilka dni wcześniej, nie mogłem wsiąść do pociągu a co dopiero dojść na swoje miejsce. Konduktor nawet nie był łaskawy pomóc nikomu, jedyne co mu się udawało to zniknąć szybciej niż się pojawiał. Jak chcecie pomagać do podepnijcie przynajmniej więcej wagonów i pilnujcie limitów. Bo pomoc to pomoc ale ci co kupili bilet też chcą dojechać. Chciał bym tutaj nawiązać do słowa kupili bilet czyli wydali pieniądze jak by ktoś z PKP Intercity nie zrozumiał. Bo jeśli według was nie jest ważna wartość bilety to po co ta podwyżka na biletach ?
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.00

Zofia Lindberg / 2022-03-03

Wczoraj jechalam \"Slazakiem\",planowy odjazd z Krakowa godz. 18:33.\r\nByl opozniony,ale wszelka niedogodnosc rekompensowal konduktor z nr sluzbowym 34559.\r\nMlody czlowiek,ale jaka kultura obcowania z pasazerami, uczynnosc i przy tym cieply, naturalny usmiech. Podroz zaczelam w Sztokholmie wiec bylam zmeczona,ale zadaje sobie trudu,bo ten pan zasluguje na slowa pochwaly.
Zalety

Wynikaja z opisu w rubryce \

Wady

Extra informacje

4 godz.

Martyna / 2022-02-09

Wars to tragedia, pociąg numer 1626 z tego co pamietam do Warszawy. Za każdym razem kiedy podchodziłam do Warsa by kupić mała kanapkę, pan mnie ignorował lub rozmawiał przez telefon lub obsługiwał pana który kupował alkohol jako pierwszego, mimo ze stałam w kolejce pierwsza. Ostatecznie kiedy udało mi się zamówić- a próbowałam zrobić to od godziny 9:30 do 11:30, okazało się ze pan mi nie zrobi bo nie zdąży, gdyz za niedługo wysiadam, a samo wypieczenie kanapki potrwa 15 min…. Zamówiłam kawę, która pan robił mi ok 20 min. Wiec z takimi ruchami nie dziwie się, ze kanapka zajmuje mu pół dnia.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75

Śmiecie / 2022-02-04

Opóźnienia i brał wifi pomimo gwarancji że będzie internet przez całą trasę
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.50
Zalety

Brak zalet

Wady

Brak internetu, opóźnienia

Extra informacje

Paweł / 2022-01-30

IC - spóźnienia to u nich już tradycja. \r\nW pewnym sensie jest to na plus, bo gdy człowiek ma jakieś przesiadki na styk, to na 99% intercity będzie opóźnione, więc nie trzeba biegać po peronach. \r\nOstatnio nawet udało mi się uzyskać 16zł reklamacji, gdyż pociąg był opóźniony ponad godzinę. Niestety trochę mi zabrakło do 2 godzin, wtedy płacą więcej.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Fajnie. Nigdy nie wiesz, czy będziesz na czas.

Wady

Extra informacje

Agata / 2022-01-21

Byłam zmuszona złożyć skargę na pracownika linii kolejowych PKP Intercity. Jestem przewodnikiem osoby niewidomej niezdolnej do samodzielnej egzystencji. Odprowadzając ją na przejazd z Warszawy do Wrocławia[TLK 17106], poprosiłam konduktora o możliwość odprowadzenia jej na zarezerwowane wcześniej miejsce. Ten odmówił mi możliwości wejścia do pociągu i tym samym udzielenia niezbędnej pomocy. Zaznaczę, że konduktor sam nie udzielił niezbędnej pomocy, jedynie krzyknal do wsidających, żeby się pospieszyli, bo ,,niepełnosprawna idzie!”. Takie pasywno-agresywne oraz stygmatyzujace zachowanie nie przystoi zwykłemu czlowiekowi, a co dopiero osobie ktora swiadczy usluge i raczej powinna pomagac pasażerom. Dodam jeszcze, że gdy pociag ruszył, niewidoma przewróciła się, zderzając się z innym pasażeram. Kontaktowałam się z pelnomocnikim ds osób niepełnosprawnych i jest to pogwałcenie fundamentalnych praw osób z niepełnosprawnością i ogromne nadużycie i złamanie obowiązku kolei, jaką jest ochrona inwalidów. Sytuacja jest dla mnie nad wyraz druzgocąca, gdyż jest to moja mama. Nigdy nie spotkałam się takim zaniedbaniem ze strony pracownika Intercity. I nie sądziłam, że taka podróż może zakończyć się uszczerbkiem na zdrowiu psychicznym i fizycznymi osoby niepełnosprawnej. Sytuacja miała miejsce w Warszawie na stacji Warszawa zachodnia, w pociągu linii TLK17106 odjeżdżającym o godzinie 13:06. Do tej pory usłyszałam tylko „ pracownicy nie przypominają sobie tego zdarzenia” Jesteście beznadziejni
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Brak

Wady

Extra informacje

JuliaPipczynska / 2022-01-16

*** ***. Zapłaciłam za bilet z Grudziadza do zakopanego a skonczylam w twardogórze nie po***o was??? ceny to jak na ceny straszna ***owizna nie opłaca sie za ***. Jeszcze pan na peronie klepnął mnie w tyłek porażka
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25
Zalety

Free sEx

Wady

Ciąża

Extra informacje

15 lat

Zaoczna / 2022-01-14

Ktoś tu chyba wykupił sobie nieco pozytywnych opinii żeby PR podnieść. Jeżdżę kilka razy w miesiącu, światek piątek i niedziela zawsze te same problemy - opóźnienia pociągów to już praktycznie standard, cuchnące, zatłoczone wagony z przedziałami, brak gniazdek (błagam was, liczycie za bilety jak za zboże a nie ma nawet durnych gniazdek?! Nawet w Trójmieście w komunikacji podmiejskiej są, a tu wielka firma, przewozy krajowe, hoho...) brak wody i papieru w toaletach bądź toalety zamknięte całkowicie, nie ma możliwości chociażby ściszenia odrobinę głośnika, z którego co 5 minut dosłownie jakiś biedny człowiek musi czytać nie tyle następna stacje co cały paragraf związany z przeprosinami za opóźnienia (klasyka), informacje o przesiadkach, reklamę wagonu restauracyjnego, informacje o obowiązku zasłaniania paszczy itp itd. Jak to powiedział jeden z przedmówców na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy usługa była dostarczona jak należy. Jedyne do czego nie można się przyczepić to obsługa, mili, fajni i uczynni ludzie, tylko firma dziadowska... Cena nieadekwatna do dostarczanej usługi. A raczej jej braku.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.75
Zalety

Obsługa. I w sumie tylko tyle

Wady

Wszystko inne.

Extra informacje

Opóźnienia praktycznie cały czas. Weźcie zmieńcie rozkład jazdy, przedłużcie przewidywany czas podróży to ludzie będą przynajmniej wiedzieć ile będą jechać.

Adam / 2022-01-13

Przemyślanin pierwsza klasa trasa Przemyśl Świnoujście brak gniazdka 230vot Więc telefonu nie naładujesz.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Czysto

Wady

Stare wagon

Extra informacje

Justyna / 2022-01-11

Witam ostatnio zostawiłam walizkę w pociągu bardzo miła i pomocna odsługa na infolini kontaktowałam się z wieloma osobami z obsługi pod różnymi numerami każdy bardzo zaangażowany w pomoc. Walizka znalazła się tego samego dnia w moich rekach
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00

Justyna / 2022-01-10

Bardzo lubię jeździć liniami IC, podróż jest szybka, obsługa bardzo miła i chętna do pomocy.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.50
Zalety

Szybkość, Obsługa, Komfort

Wady

Extra informacje

Nn / 2022-01-09

Prosze.Panstwa..Miala byc druga Japonia.w calej gispodarce.(dotyczy rowniez przewozow)Za notoryczne opoznienia powinno sie zwracac koszta biletow(choc po czesci)
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.75
Zalety

Wady

Za duzo pisania

Extra informacje

Kamil / 2022-01-09

Pomijam, że są permanentne opóźnienia bo wiecznie co się dzieje... ,kupiłem bilet 1 klasa i jechałem z trzema psami. Tak! 3 psy na wysokość do kolan. Skandal! Później nie ma się co dziwić, że w pociągach skaczą pchły po ludziach.Jestem uczulony na zwierzęta mam silną alergię, ale są też ludzie, którzy panicznie boją się psów, brzydzą i nie mogą bo mają alergię..
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

Renata / 2022-01-09

Pociąg relacji Katowice Gdynia warunki każdy tragiczne podstawione tylko 4 wagony wyłącznie z przedziałami. Na 8 metrach kwadratowych stłoczona ósemka pasażerów co urąga jakimkolwiek zasadom bezpieczeństwa w okresie kolejnej fali. Jeżeli macie możliwość podróżowania innymi środkami lokomocji to tak zróbcie.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Jedynie cena

Wady

Extra informacje

Hajczuk / 2022-01-09

Tragedia
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.50
Zalety

Brak

Wady

Wszystko

Extra informacje

Małgosia / 2022-01-08

Firma PKP Inter City bardzo rzetelnie wykonuję swoje obowiązki.Na stacji początkowej pociąg miał problemy z rozpoczęciem biegu.Obsługa zorganizowała powrót całej mojej rodziny.Z taką firmą podróż to sama przyjemność.Polecamy gorąco.Z pewnością jeszcze nie raz skorzystamy z usług PKP Inter City!!!
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00
Zalety

Troska o klienta!!!

Wady

Brak

Extra informacje

5-godzina podróż

Ja / 2022-01-07

Dziś miałem wsadzić do pociągu dwie osoby niewidome. Osoby te nie umiały sobie zamówić asysty przez internet. Była to stacja PKP w Ełku. Poszedł po prośić pana z ochrony kolei to są dwie osoby i bagaże to ciężko jest jednej osobie to zrobić i wsiąść przed odjazdem pociągu. I co mi pan z ochrony kolei powiedział że go to nie obchodzi bo nie było zgłoszenia prędzej. Dziękujemy panu za wyrozumiałość i empatię dla osób niepełnosprawnych. To poszedł do kasy zapytać czy może mi ktoś pomóc ale usłyszałem to samo nie interesuje nas to. Obsługa na tej stacji jest po prostu wspaniała. Zero empatii i pomocy. Może kiedyś ktoś dla tych panów tak samo kiedyś w czymś ktoś pomoże jak oni dla mnie i dla dwojga osób niewidomych. Ale na szczęście zobaczyła nas na peronie pani konduktor i sama przyszła pomóc mi zaprowadzić moich znajomych na miejsca w wagonie do przedziału. Dziękujemy dla Pani konduktor z pociągu jadącego z Ełku o godzinie 11.04 dziś 7 stycznia 2022 r. do Wrocławia Główny.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

Pani konduktor wspaniała

Wady

Obsługa dworca PKP fatalna

Extra informacje

Anna / 2022-01-03

Uprzejmość i profesjonalizm Pana Aleksandra - (personel Wagonu restauracyjnego) w dniu 02.01.2022 - Niedziela, relacji Warszawa- Białystok, sprawiły, że podróżowało nam się bardzo miło. Bardzo miła obsługa pana Aleksandra i pomoc pasażerom wysiadającymi na stacji końcowej z własnej inicjatywy; prawdziwy dzientelmen. Podróżowaliśmy z dziećmi, co zawsze, wiąże się z dodatkowym stresem, dla współpasażerów i personelu. Pan Aleksander trafnie doradził nam w doborze posiłku, był bardzo miły i profesjonalny, w stosunku do innych pasażerów. Z przyjemnością, skorzystamy z usług PKP Intercity ponownie. Dziękujemy za miłą podróż.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00
Zalety

Profesjonalizm, uprzejmość

Wady

-

Extra informacje

Konduktor nie zważając na to, czy wszyscy pasażerowie chcący opuścić pociag wyszli z wagonu, odjechał bez sygnalu dźwiękowego. Dodatkowo podczas odjazdu w drzwiach pociągu stała jeszcze osoba.

Martyna / 2021-12-20

Jeden wielki żart. Razem z przyjaciółkami wybrałyśmy się do Wrocławia, juz o godzinie 6.22 pociąg był opóźniony 22 minuty, potem nastąpiła 30-minutowa awaria taboru, natomiast pod Wrocławiem okazało się że któras z tras jest zepsuta więc trzeba wybrać okrężną i dłuższą. Uff w końcu udało się dojechać. Powrót był jeszcze gorszy. Pociąg opóźniony 120 minut. Biuro obsługi zostało zamknięte mi przed nosem, kiedy chciałam zlozyć skargę. W pociągu dowiedziałam się ze nie przysługuje mi żadne odszkodowanie z tego tytułu. Jedyne co to dzięki mojemu zapytaniu o zwrot kosztów, wszyscy pasażerowie dostali batona i wodę w ramach przeprosin (tylko i aż) Ciąglę migały światełka jakgdyby miała pojawić się kolejna awaria z prądem. Akurat pociąg Asnyk to ten nowocześniejszy, nie wiem co moze się w takim sprzęcie co chwile psuć. Jak mozna wypuścić cos takiego do poruszania się po torach z ludźmi w środku.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Czasami miła obsługa. Wygodny fotel

Wady

Brak miejsca na wszystkie minusy

Extra informacje

Nad siedzeniem można zobaczyć od jakich stacji zajęte jest miejsce

Podróżny / 2021-12-20

Trasa Lublin - Kraków jak za starych czasów - ciągłe opóźnienia, opóźnienia, opóźnienia. Nic się nie zmienia, wszystkie działania PKP na tej trasie to tylko pozory. Nie polecam składu "Hetman".
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

poruszanie się do przodu

Wady

żółwim tempem, z ciągłymi opóźnieniami

Extra informacje

Alicja / 2021-12-16

Jestem oburzony . Jak można sprzedawać bilety z przesiadką jak pociągi opóźnione i to nie z winy maszyny czy pogody a dlatego że pracownicy się spóźnili. I co teraz ? No nic ich to nie obchodzi że się spóźnię. Będę czekać na następny półtorej godziny. *** . Tak to tylko w Polsce. Relacją Gorzów Wielkopolski -Piła
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75

Adrian / 2021-11-28

Dno i szuwary , podciąg Piast za każdym razem odjeżdża spóźniony dziś tj 28.11.2021 Wrocław Gdansk opóźnienie tylko się powiększyło w Bydgoszczy już 55 min. Kupiłem 1 Klasę a w przedziale zimno i brak kontaktów ! Jesteśmy w głębokiej D..! To jest wstyd i beznadzieja Covid szaleje a w łazience brak wody ! Wstyd
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Brak stare wagony opóźnienia nie dostrzegam zalet

Wady

Całe PKP to jedna wielka wada

Extra informacje

Adrian / 2021-11-28

Dno i szuwary , podciąg Piast za każdym razem odjeżdża spóźniony dziś tj 28.11.2021 Wrocław Gdansk opóźnienie tylko się powiększyło w Bydgoszczy już 55 min. Kupiłem 1 Klasę a w przedziale zimno i brak kontaktów ! Jesteśmy w głębokiej D..! To jest wstyd i beznadzieja Covid szaleje a w łazience brak wody ! Wstyd
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Brak stare wagony opóźnienia nie dostrzegam zalet

Wady

Całe PKP to jedna wielka wada

Extra informacje

Karolina / 2021-11-27

W dniu 28 listopada jechałam pociągiem IC 16170 ze znajomymi. Sami w przedziale, nie przeszkadzaliśmy innym podróżującym, a zostaliśmy potraktowani jak najgorsi. Została wezwana ochrona kolejowa przez Panią kierownik dlatego że rozmawialiśmy w kulturalny sposób. Taka osoba jak ta Pani kierownik nie powinna pracować z ludźmi
Zalety

Pozostała część obsługi bardzo miła

Wady

Niestosowny Kierownik pociągu

Extra informacje

Kamila / 2021-11-26

Polecam tylko tego przewoźnika.Podróżuję bardzo często. Konduktorzy bardzo mili ,a Konduktor o numerze 12019 wyjątkowo przesympatyczny ,pomocny ,i bardzo uprzejmy .Polecam z czystym sumieniem.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00

Oficer K / 2021-11-25

Reżim maseczkowy, opóźnienia (notoryczne) przykładowo ostatnio Cegielski 210 minut... Masakra. Jedźcie autem ludzie.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25
Zalety

Cenę można uznać za plus

Wady

Wszystko

Extra informacje

*** PKP / 2021-11-20

*** chciwe ***, lepiej słuchajcie. Jak następnym razem wasza s***ona ciuchcia wy*** mi z peronu 10 minut przed czasem to własnoręcznie ją roz***. Nawet nie kryjecie się z tym że ***cie ludzi na kasę. Oby wam kurdy wy***i siedzibę w powietrze. Pluje wam w ryj Nie pozdrawiam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

W końcu można wysiąść

Wady

W ***

Extra informacje

Artur / 2021-11-07

Odradzam , najgorsza kolejne Europie , przyjechałem z zagranicy i wybrałem się PKP pendolino z Gdyni do Krakowa i to miał być miły weekend ale podróż w jedną i drugą stronę była tak okropna że tylko trauma pozostała po weekendzie , Ludzie nie korzystajcie z tych dziadowskich przewoźników , szczerze odradzam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Nie ma zalet

Wady

Wszystkie możliwe

Extra informacje

Grzegorz / 2021-11-07

Serdecznie pozdrawiam Panią Konduktor z pociągu relacji Gdynia-Krynica. Jechałem 6.11 na trasie Gdańsk Oliwa-Piwniczna Zdrój. Zwykłe sprawdzenie biletu a wniosła Pani tyle radości i miłej atmosfery... Współpasażerka wsiadająca w Ciechanowie podobnie się wyraziła. Dziękuję! ????
Jakość obsługi
5.00
Zalety

Miła obsługa

Wady

Brak

Extra informacje

Kura / 2021-11-05

Od 6 miesięcy jeżdżę pociągami IC co tydzień/ co 2 tygodnie i może 4/5 razy zdarzyło się, że byłem w miejscu docelowym na czas. Co podróż to jakaś awaria do tego są takie składy który cały czas jeżdżą i co podróż mają problemy z lokomotywą. Zastanawia mnie kto wypuszcza nie sprawne pociągi w trasę?
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.75
Zalety

Praktycznie brak, może ceny można uznać za zaletę

Wady

Punktualność, jakość jazdy, jakość wagonów, sprawność techniczna lokomotyw

Extra informacje

Ryszard / 2021-11-01

Beznadziejny poziom obsługi, wieczne opóźnienia, opryskliwa obsługa brak informacji o przyczynach opóżnień
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.25
Zalety

Brak

Wady

Cena nieadekwatna do poziomu obslugi

Extra informacje

Morela / 2021-10-29

Kanciarze nie przyjmują reklamacji chociaż należy mi sie bo pociąg mial opuznienie o170 min to odrzucili bo stwierdził jakiś pan S ze nie należy sie zwrot za bilety bo jest to jeden przejazd .Z córkami tyle czasu na peronie siedziałam i nie tylko bo inni pasażerowie tez mieli problem .Kanciarze aby nie zwrócić kosztów za bilety to będą szukać naiwnych którzy odpuszczą
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Żadne

Wady

Kibel zamknięty, a przy pandemii przetłoczony przedział brak gniazdek

Extra informacje

hugoK / 2021-10-25

Trasa Poznań - Katowice tragedia, tłoczno, duszno i pełno ludzi, na korytarzach, pełne przedziały (a wokół szaleje pandemia). Tylko parę wagonów a pociąg bez obowiązkowej rezerwacji miejsc, pełno ludzi na korytarzu, w przedsionkach i wszyscy bez maseczek. W ubikacji brak papieru, brak wody, brudno, nie polecam. O pandemii przypominały tylko komunikaty z głośników. Konduktora widziałam tylko raz, może się bali Covid-19.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Wady

Same

Extra informacje

Adam / 2021-10-14

Kasjerka w Tychach w kasie międzynarodowej jest strasznie nie miła 14.10.2021.godz 19.30
Zalety

Nie ma

Wady

Prl

Extra informacje

Ona / 2021-10-11

Wszem i wobec jest 4 fala pandemii, sezon grypowy. Pasażerów ponad miejsca siedzące. Korytarz zapchany ludźmi. Duża część bez maseczek, kaszlących i kichających. Z obsługi kompletnie nikt nie zwraca na to uwagi. Pociąg IC relacji Lublin-Wrocław.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00

Lucjusz / 2021-09-26

Mamy 2021, a pociagi jak w latach 90. Totalna porażka, zaduch skwar i smród. Sprzedaż biletów bez miejsca w pociągu w którym nie ma gdzie stanąć. Mnóstwo ludzi, logiczne dla mnie jest że jeśli na danej trasie o danej porze jest duże zainteresowanie podróżujących, warto by pomyśleć o dołożeniu pociągu. Dodatkowy zarobek, a w moim przypadku strata klienta. Dawno nie korzystałem z usług IC i stwierdzam że nic się nie zmieniło. 0/10
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Brak

Wady

Sprzedaz biletów w pociągu gdzie nie ma gdzie stać. Zaduch i skwar, bardzo nie przyjemny zapach.

Extra informacje

Mp / 2021-09-25

W dniu dzisiejszym jadąc dwa razy była informacja o opóźnieniu przez interwencje. W naszym wagonie był podróżujący pijany który został wyprowadzony. To że dalej musimy czekać na peronie w nocy czekając na kolejny pociąg do domu to nic w porównaniu z tym że wymiociny pijanego jechały z nami do samego końca . Gratulacje dla intercity.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25
Zalety

Brak

Wady

Wymiociny, zimno w pociągach

Extra informacje

Nie interesujcie sie / 2021-09-19

Bardzo nie profesjolanle podejście do pasażera, kupowalem bilet przez internet na ktory dostalem informacje ze mozliwy brak miejsc siedzacych w tym pociagu tylko czemu inni uzytkownicy dali rade kupic bilet z miejscem siedzącym na stacji w kasie a prze internet nie a i jeszcze jedno ,jade 9 godzin pociagiem wiec moze byście pomysleli o tego typu pasażerach co jada prawie całą trase i srednio im soe widzi stac tyle czasu gdy ktoś inny jedzie dwa przystanki i wykupuje w kasie bilet z miejscem , super, brawo wy . Jesteście ***owi na maxa.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Zero plusów

Wady

Nie starczylo by miejsca na wypisywanie

Extra informacje

Zamias 9 godzin jade 11 jestescie zajwbisci

Nie wasz interes / 2021-09-17

Jestescie ***owi na maxa , dość ze spóźnienia macie w standardzie to jeszcze nic sobie z tego nie robicie , za taką szopke z komunikacją powinniście wozić za darmo bo szybciej dojde do celu z buta niz dowieze mnie wasz super pociąg.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Nie kapie na glowe

Wady

Z*** kolej w z***m kraju

Extra informacje

Trudno się dogadać, a na wiadomość zwrotna czeka się dużo ponad miesiąc. Więcej nie skorzystam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25

Pawel / 2021-09-10

Opóźnienia
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00

Dorota / 2021-09-09

W życiu nie spotkałam tak chamskiego i opryskliwego konduktora ,na trasie Warszawa-Opole .Toaleta w 1 klasie wygląda jak szalet miejski z ubiegłego wieku KOSZMAR
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25
Zalety

Brak

Wady

Wars pusty obsługa pyskujących i nie uprzejma

Extra informacje

Andrzej / 2021-08-28

Lecą ze wszystkim w chuu
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.25
Zalety

Jest dach i da się polić chociaż co 5 minut mówią że nie można

Wady

Brak komfortu nie dają żreć i mówią że nie można polić

Extra informacje

Ta bambaryła z zakopnego mowi co 5 minut że nie można palić

Karol / 2021-08-28

Opóźnienia, ukryte koszty, poziom wagonów jak z PRL, niemiła obsługa
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.50
Zalety

Jak lubisz być traktowany jak gówno to trafiasz idealnie

Wady

Ceny, obsługa, składy, opóźnienia

Extra informacje

Piotr / 2021-08-27

Z powodu opóźnienia pociągu PKP INTERCITY nie mogłem wziąć udziału w wystawie. Otrzymałem taką odpowiedź na reklamację: "Podróżnym, którzy zrealizowali przejazd opóźnionym pociągiem, przyznawane jest odszkodowanie w wysokości: - 25% należności za przejazd opóźnionym pociągiem, gdy opóźnienie wyniesie od 60 min. do 119. Niemniej, jednak nie jest ono wypłacane, gdy jego wartość dla jednej osoby jest mniejsza niż 16,00 zł. Mając na uwadze, że ww. pociąg dojechał do stacji docelowej wskazanej w umowie przewozu z opóźnieniem wynoszącym 73 min. oraz obowiązujące regulacje prawne 25% odszkodowanie wynikające z opłaty za przejazd wyniosło 12,25 zł, czyli jest mniejsze niż wymagane 16,00. [...] Prosimy o uzupełnienie reklamacji o: - uwierzytelnioną kopię biletu na wystawę; - zaświadczenie od organizatora wystawy, że opłata za ww. bilet nie została wrócona ani uwzględniona przy następnej transakcji; - zaświadczenie od organizatora wystawy o braku możliwości przebukowania biletu na inny termin; - jeżeli został zakupiony nowy bilet uwierzytelnioną kopię nowego biletu na inny dzień lub godzinę. Potwierdzenia kopii dokumentów może dokonać osoba obsługująca Podróżnych w dowolnym punkcie obsługi klienta, notariusz lub wystawca dokumentu. Kiedy pół roku wcześniej wszystko zamknięto z powodu pandemii i musiałem oddać bilet, potrącono mi 15%, bo taki mają regulamin. Świetna firma!

Adi / 2021-08-26

Ignorowanie klienta, opóźnienia pociągów standard, brak klimatyzacji, brud, toalety to żart, zawsze coś nie dział w pociągu. W taki skrócie bo jest tego więcej dużo więcej...
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Brak

Wady

Wszystko

Extra informacje

Wewe / 2021-08-25

Zachowanie zasad BHP w czasie covid-19 to jest żart, pełno ludzi wręcz tłok przyczyn nie da się nawet oddychać
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.50
Zalety

Wady

Wszystko ostatnio

Extra informacje

Mariusz / 2021-08-25

Pociąg z Częstochowy do Sopotu miał jechać 7 godzin i dlatego go wybrałem. Jadę a nawet stoję gdzieś w polu ponad 5 godzin a nawet połowy drogi jeszcze nie przejechał. Mam nadzieję że w tym tygodniu tam dojadę w tym tepie
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Wady

Opóźniony ponad 2 godz

Extra informacje

Magdalena / 2021-08-24

Witam. Odradzam calkowicie tego przewożnika. Pani konduktor bardzo ordynarna czepila się dziecka bo nie chciala uwierzyć ile ma lat. Dopiero po pokazaniu dowodu osobistego corki troche oprzytomniała ale o przeprosinach nie bylo mowy. Nastepna czepila się psa mimo iz za niego zaplacilismy a jechal w torbie co wogole nie powinno miec miejsca bo bilet kupiony miał. Jedno wielkie oszustwo. Do tego jeszcze nie kazda opinia przechodzi akceptują chyba tylko pochwały to ja napisze Pani w kasie w Slawnie bardzo miła i Pan z ochrony kolei też. Ale to pracownicy dworca.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.25
Zalety

Brak

Wady

Ordynarne i nie douczone Panie konduktorki

Extra informacje

Wlaśnie jadę pociągiem relacji Kołobrzeg-Lublin. Jade ze Sławna do Warszawy.

Agnieszka / 2021-08-23

Po dłuższym czasie postanowiłam skorzystać z usług pkp i rozczarowanie. Przypadło mi miejsce w pobliżu WC. Nie dość że smrodek, to jeszcze kręcący się non stop pasażerowie. Do tego automatyczne drzwi, które zamykały się nie od razu tylko po jakiejś chwili. Chyba wybierać będę auto... No cóż prawdopodobnie pkp czeka los PKS. Nie dziwię się. Zamiast zrobić zróżnicowanie cen, pomyśleć o miejscach mniej komfortowych i dać zniżkę. To po co? Lepiej trącić i tak już niewielu klientów.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

Obsługa

Wady

Cena, brak rabatu na miejsca gorsze typu przy wc

Extra informacje

Kz / 2021-08-13

Nie polecam. Jechałem z rodziną pociągami do Zakopanego, przejazd był z jedną przesiadką. Pociąg miał się spóźnić 150 min. Więc zadzwoniłem na infolinię żeby się dowiedzieć co z ich drugim pociągiem, gdzie zostałem poinformowany że nic zastępczego nie podstawą przez co straciłem możliwość kontynuacji dalszej jazdy po wyjściu z pierwszego pociągu, (utknęli byśmy na wiele godzin na peronie gdzie i tak musiał bym kupować bilety... Dlatego zrezygnowałem) Miałem kupione bilety online, pytając się na infolinii czy jest możliwe przesunięcie biletów na kolejny dzień, albo zwrot, zostałem poinformowany że nie ma takiej możliwości, zostaje jedynie reklamacja. Musiałem przez to kupić bilety na następny dzień. W toaletach niesamowity smród, zużyty papier wala się wszędzie...na reklamację nikt mi nie raczył odpisać, I tak dzięki intercity straciłem dzień wyjazdu, oraz ponad 240 zł... Złodzieje. Nie polecam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00

Zbyszek / 2021-08-08

8/8/2021 trasa Świnoujscie- Warszawa IC81106. DZIADOSTWO!!!pełno ludzi bez masek... Ludziska siadają gdzie chcą nie przestrzegają zarezerwowanych siedzeń . Trzeba się targować o swoje siedzenie. Dlaczego płace za zarezerwowane siedzenie jeżeli jest zajęte? Dlaczego przy sprawdzaniu biletu nie ma kontroli???
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25

Kasia / 2021-08-07

Masakra, wc syf, brak Klimy, gniazdek do telefonu, brak nr siedzeń, ludzie stłoczeni z bagażami. \r\n\r\n
Zalety

Pracownicy kolei ok.

Wady

Brak Klimy, gniazdek ell. Czystych toalet.

Extra informacje

Pasazerka / 2021-08-01

Bilet w wagonie z przedzialami klasa I za 3 miejsca wykupiony. Jakis drab wchodzi do przedzialu probuje zajac wykupione miejsce przez nas w pierwszej klasie. Rzuca obelgi, uderzyl niby niechcacy. Konduktor stwierdza brak swiadkow. PKP ICC kase zagarnelo pytam, ZA CO?! Teraz to tak wyglada. Drab, ktory ma miejsce na korytarzu, pcha sie do klasy pierwszej na krzywy ryj i probuje agresja wymusic zajecie wolnego wykupionego miejsca. Trasa Gdynia-Lodz dnia 31 LIPCA 2021 godzina 12:51 KONDUKTOR NUMER 11254 BRAWO PKP ICC - NIGDY WIECEJ!
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.50
Zalety

Wady

SAME

Extra informacje

Sandra / 2021-07-30

problem z miejscami
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25
Zalety

nie ma żadnych

Wady

mimo iż mamy z chłopakiem zakupione miejsca siedzące musimy stać mam nadzieję że niedługo zwolnią się nasze miejsca ponieważ nie wyobrażam sobie jazdy 5h na stojąco

Extra informacje

PKP Intercity / 2021-07-25

Stanowczo nie polecam korzystania z usług PKP Intercity. Brak pomocy ze strony obsługi, zwłaszcza gdy chodzi o potrzebę skomunikowania. Notoryczne opóźnienia pociągów. Płatna infolinia, co jest wyrazem braku szacunku dla pasażera i braku chęci udzielenia pomocy. Wciąż nie otrzymałem zwrotu pieniędzy za bilet niewykorzystany, z powodu odwołanego w ostatniej chwili pociągu. Z czym mi się kojarzy PKP InterCity? Ze złodziejstwem, tandetą i brakiem szacunku.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.50
Zalety

Wady

Jest ich cała masa, między innymi takie jak w treści opinii.

Extra informacje

Użytkownik / 2021-07-23

Dzień dobry. Zakupiłem bilet z przedziałami z Świnoujścia do Krakowa z wagonu 11 a jak wsiadłem to okazało się że nie ma przedziałów. To jest oszustwo
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.25
Zalety

-

Wady

Oszustwo na pieniądze i nie zapewnienie dobrej podróży

Extra informacje

_

Kamila / 2021-07-15

Jestem zadowolona z przejazdu (07.07.2021)Stacja Kociewie Gdańsk - Gorzów wlkp.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.75
Zalety

Niedrogi bilet 43zł i przesympatyczny Pan Konduktor.

Wady

Extra informacje

Damian / 2021-07-10

Do zgłoszenia wyżej! BEZPIECZEŃSTWO! Jechałem pociągiem IC relacji Warszawa - Toruń, godz. chyba 9:10, 23 czerwca 2021 r. Jechała z nami jakaś wycieczka dzieciaków - na oko 8 lat. Dziewczynka weszła do toalety, nie zamykała drzwi na zamek - koleżanki jej pilnowały z drugiej strony. Miały się załatwiać kolejno. Nagle płacz! Dziecko NIE MOGŁO wyjść z toalety!!! No MASAKRA! Krzyczy, że nie zamykała drzwi, płacze, histeria. Ludzie zdenerwowani, szarpią za klamkę, ale nie puszcza. Mała mówi z płaczem, że nic nie zamykała. Gonitwa po konduktora. Próbuje - nic nie puszcza. Polecieli do maszynisty. Ten coś chyba odblokował i dziecko wyszło. Powód zatrzaśnięcia. UWAGA!!! Skończyła się WODA w toalecie, więc SYSTEM (!!!) zablokował drzwi! Z DZIECKIEM W ŚRODKU!!!! Mała może mieć uraz do końca życia. Dorosły by się przestraszył, gdyby się zatrzasnął. A jeśli zaraz wysiadać musi? No koszmar jakiś. Dla klausfrofobików to nawet zejście byłoby możliwe. Ku..wa, no żesz, ZMIEŃCIE system, skoro blokuje drzwi toalety z kimś w środku !!!!
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.50
Zalety

szybko, czysto, konduktor się przejął i wyciągnął dziecko

Wady

toaleta się ZATRZASKUJE z kimś w środku, bo się woda skończyła i blokuje drzwi!!!

Extra informacje

ixi / 2021-07-10

Zmiany taryf... :-/ Wszystko podaje się w ten sposób, który ma sugerować zmiany na korzyść klienta. Guzik prawda. Ceny na niepopularne trasy i godziny obliżą, bo lepiej sprzedać coś taniej, niż w ogóle. Proste? Będą za to zarządzali biletami na trasach popularnych, by ukrócić za dużą sprzedaż z wyprzedzeniem 30%, 20% mniej. Wystarczy sprawdzić w EIC relacji do Zakopanego - 29 dni przed wyjazdem, a już jest oferta 10%. A powinna być co najmniej 30%. EIP - już nie ma nawet darmowej herbatki / kawy, tylko sama woda. Bilet kosztuje średnio 119 zł, więc można było herbatkę utrzymać. Cena kubka mini (0,20 ?), patyczka, torebki herbaty, paska z sokiem cytr. i łyżeczki cukry to jakieś 1,5 zł w hurcie. Woda pewnie mniej. W I klasie zlikwidowali też już wcześniej posiłek, są tylko przekąski. Co 2-3 lata coś ucinają. W końcu zostanie do degustacji woda z kranu. Ale efekt likwidacji i tak tego drobiazgu spory - PKP podwyższa ceny, nie daje nic w zamian. Nie wiecie, że ludzie po prostu lubią coś dostać "niby" za darmo? Podpowiem... kupią nawet szynkę za 100 zł, jeśli dostaną przy okazji darmowy długopis (za 1 zł) i balonik. Dział marketingu macie do bani. :-/ W pendolino KAŻDY powinien dostać kawę / herbatę i np. małe ciastko. W pozostałych ekspresach zresztą też, ale może być np. czekoladka. Dużo to Wam nie wyniesie, a renoma pójdzie w górę. PKP boi się, że więcej wyda na pranie foteli? Ludzie więcej w toaletach świnią - faceci nałogowo szczają gdzie popadnie i nie celują do sedesu. Efekt widać na podłodze. :-( Jakoś toalety damskie zawsze mniej śmierdzą. Przypadek? ;-) Twierdzenie, że to jakaś firma wynajęta obcina kawę w pendolino jest chory. Umowę podpisuje się taką, by nie działy się "przypadkiem" takie historie... albo zmienia się firmę, urzędującą w wagonach restauracyjnych. Proste? Dla PKP niekoniecznie.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Wygodne fotele, przestrzeń pomiędzy siedzeniami w EIC i EIP.

Wady

Kupując w IC miejsce przy oknie... można siedzieć przy słupie i czuć się, jak w konserwie! Likwidacja małej herbaty / kawy, brak choćby darmowego wafelka przy średniej cenie 119 zł za bilet.

Extra informacje

Maggie / 2021-07-04

Ostatnim czasem pkp intercity ma chyba jakiś spory problem ze sprzątaniem toalet w swoich pociągach.Jeden z przykładów:1 lipiec 2021 godz 9.32 relacja Kraków Główny do Przemyśl Główny brud w toalecie okropny. Muszla pełna wody po brzegi zalana podłoga walajacy się papier.Smród.Co to ma znaczyć ja się pytam ?!Jak tu skorzystać z toalety będąc w podróży z małym dzieckiem!!!Skandaliczne warunki podróżujących.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.00
Zalety

Żadnych

Wady

Toalety w okropnym stanie

Extra informacje

podróżnik / 2021-06-24

Wczoraj wracałem pociągiem na trasie Łańcut - Rzeszów. W sieci cena biletu od 5,6 zł i tu najważniejsze jest "od" bo konduktor zaśpiewał prawie 2 razy tyle, czyli jednocześnie prawie 3 razy drożej niż wygodny, klimatyzowany bus na tej samej trasie tyle że jadący z samego centrum (na dworzec pkp trzeba iść szybkim marszem ok. 30 min). Krótki czas przejazdu pociągiem (ok. 10 min, bus ok. 30 min) wliczając w to dojście na dworzec niestety już przegrywa z komunikacją autobusową, taka różnica w cenie nie znajduje odzwierciedlenia w oszczędności czasu. Pozdrowienia dla konduktora pociągu do Berlina "cwaniakującego" jak zapytałem o różnicę w cenie - następnym razem drogi Panie wybiorę z pewnością busa ew. pociąg osobowy (cena 2 x niższa, czas przejazdu 5 min dłużej od IC). W pociągu zimno jak w psiarni, rozumiem że są upały ale klimatyzacja ma chyba oprócz opcji wyłączona i maksymalnie mrożąca inne wersje...
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25
Zalety

czas przejazdu

Wady

olbrzymia różnica cen internet (na tej bazie podjąłem decyzję o jeździe) - konduktor (nie wiedziałem wcześniej na które połączenie zdążę)

Extra informacje

Anonim / 2021-06-23

Pociąg 5:35 dnia 24.06.21 do slupcy przez Koszalin … Pani która pracuje tu tragedia okropnie nie miła wręcz darła się na nas jak grzecznie zapytałam czy na pewno ten pociąg jedzie do Koszalina … wsiadłam z córkami w zły przedział to tak się odzywała jakby miała koleżanki przed sobą oczywiście bardzo nie miła wygnała bo inaczej nazwać nie mogę tego do innego przedziału . Zero kultury osobistej !!! Jadę pociągiem po dobrych kilkunastu latach i jestem zażenowana
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25

Maciek / 2021-06-15

Straszne opóźnienia nie da się zaplanować przyjazdu na czas.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25
Zalety

Wygoda

Wady

Potężne opóźnienia

Extra informacje

Andr,ej / 2021-06-14

Kade właśnie pociągiem relacji Kraków- Gdynia. Po pierwsze w warsie jedna osoba kbslugi, praktykant, w całym pociągu w żadnej toalecie nie ma papieru toaletowego ani ręczników papierowych. Nie dziwcue się ze potem będzie wszystko zasrane...
Jakość obsługi
Oferta
Wygoda
2.67

Renata / 2021-06-12

Z Gdyni do Bielska-Bialej. W pociągu czułam się jak w przedszkolu/żłobku. Z 5 rodzin z kilkorgiem dzieciaczkow każda i wszyscy jechali całą trasę. Masakra
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25

Adrian / 2021-06-08

09.06.2020 o godzinie 1.15 we Wrocławiu pociąg intercity z przemysl główny. Jechałem z Wrocławia do Katowic wsiadła nowa wyspana para konduktorów. Chciałem kupić bilet u tych zje..... konduktorów i od początku jakiś problem. Wreszcie podeszła do mnie z.... Pani konduktor i od początku jakiś problem. Czemu nie kupiłem w kasie biletu i pretensje. Zamiast wypisać bilet to wpadła w szał głupia baba i poleciała po ochronę. Bo powiedziałem jej po co zemna dyskutuje bez sensu zamiast wypisać. Najwidoczniej szukała zaczepki nie wiem może się nie wysłała albo brakuje jej bolca. Nie dziwie się ze brakuje bo kto by z takim babskiem wytrzymałby. Żeby o takie coś lecieć po ochronę to naprawdę trzeba mieć nie równo pod sufitem. Proszę o wysłanie swoich pracowników na kurs kultury i jak powinno się podchodzić do klienta. Tacy ludzie powinni być mili i uśmiechnięci a nie od samegonpoczatku mordy zakazane jakby za karę do pracy przyszli. Węszcie się ludzie ogarnijcie. Bo świat schodzi na psy a razem z nim wy. Pozdrawiam pasażer. Ps. Mam nadzieje ze jeszcze kiedyś trafie na ta kobietę i spróbuje nagrać jakie podejście ma te babsko do ludzi.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.25
Zalety

Wygodnie

Wady

Słaba obsługa. Konduktorzy itp.

Extra informacje

Aneta / 2021-06-06

Fatalnie. W dobie pandemii w przedziałach po 8 osób,więc nie ma opcji zachowania odległości 1,5m. Dlaczego nikt nie wystawia mandatów PKP za tak rażące naruszanie przepisów, za które zwykły obywatel ponosi karę? Do tego duchota, stanie w polu i tłumy na korytarzu (a podobno jest rezerwacja miejsc?). Plus opóźnienia wynikające z opóźnień innych pociągów. I tak się to kręci... TLK to jakaś kpina. Tu pandemia nie istnieje.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
1.25

Rafał / 2021-06-06

Jakaś kpina. Pandemia ludzie chorują a PKP Intercity zamiast osoby podrużujące razem sadzać razem, sprzedaje bilety tak, żeby podróżni siedzieli z obcymi osobami. Jakaś paranoja.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Brak

Wady

Transmisja wirusa

Extra informacje

Karo / 2021-02-15

Dobry wieczor! Załączam zdjecie dość absurdalne, ale jakże prawdziwe - to moja skrzynka odbiorcza e-mail, zgwalcona przez Wasz system sprzedaży biletów :) Czuje sie, jakbym zaplanował trasę po całej Europie - a jade tylko na trasie Warszawa - Krk - Warszawa (2os)! Czy nie możecie wprowadzić automatycznego wyboru miejsc przy rezerwacji? Dlaczego nie moge kupic dwoch miejscówek na raz?! I dlaczego dostałem od Was 23 (!!!) wiadomosci e-mail w związku z jedna podróżą?! Ludzie, błagam, jest XXI wiek, czas zainwestować w system sprzedaży biletów. Pozdrawiam, Podróżnik
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Szybko

Wady

Obsługa

Extra informacje

Karo / 2021-02-15

Dobry wieczor! Załączam zdjecie dość absurdalne, ale jakże prawdziwe - to moja skrzynka odbiorcza e-mail, zgwalcona przez Wasz system sprzedaży biletów :) Czuje sie, jakbym zaplanował trasę po całej Europie - a jade tylko na trasie Warszawa - Krk - Warszawa (2os)! Czy nie możecie wprowadzić automatycznego wyboru miejsc przy rezerwacji? Dlaczego nie moge kupic dwoch miejscówek na raz?! I dlaczego dostałem od Was 23 (!!!) wiadomosci e-mail w związku z jedna podróżą?! Ludzie, błagam, jest XXI wiek, czas zainwestować w system sprzedaży biletów. Pozdrawiam, Podróżnik
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Szybko

Wady

Obsługa

Extra informacje

pacjentka / 2020-11-13

przemoc słowna ze strony konduktora Wstałam przed 5 rano aby wsiąść do pociągu relacji Gdynia Bielsko Biała 12.11.2020 w wagonie ciszy. Do Gdańska przysnęłam kilka razy. Nie wiem gdzie się przebudziłam, na stacji ok 30 minut po wyjeździe wyjęłam sobie rogalika marcinkowego do zjedzenia i w tym momencie do strefy ciszy wbiegł młody rozjuszony konduktor wrzeszcząc ze mam założyć maseczkę, odpowiedziałam że jem a on na to że nie jem, że mnie obserwuje na kamerze i że pociąg nie pojedzie dopóki nie założę maseczki i że nie muszę z nimi jechać. To prawda: nie muszę i więcej razy już nie pojadę. Miałam w torebce wypis ze szpitala, w którym podczas operacji niezdarna anestezjolog rozerwała mi ściankę gardła w czasie znieczulenia, na szczęście nie uszkodziła strun głosowych, przez dwa tygodnie po operacji plułam jasnoczerwona krwią i wciąż muszę używać sprayu ułatwiającego oddychanie oraz tabletek zmniejszających opuchliznę. Chirurg, który wypisywał mnie ze szpitala oznajmił, że żadnego zaświadczenia szpital nie wyda a do poruszania się bez maseczki wystarczy mi wypis ze szpitala. Młodociany i agresywny w zachowaniu i słowach konduktor nie raczył w swej złości i wściekłości nawet zapytać: "Czy ma pani kłopoty z oddychaniem?" Domniemuję, że jego agresywna postawa miała podtekst niechęci i dyskryminacji rasowej. Moja śniada cera po babci tatarce z rodu Wajda i prapradziadków kozaków poza dziedzictwem wielkopolskim od 11 wieku, wielokrotnie w życiu naraziła mnie na obelgi i oskarżenia o cygańskie geny i zachowania. Pospólstwo i chamstwo nie zna historii, ani też szacunku do przeszłości nie wyraża. Obraźliwe, agresywne zachowanie młodego konduktora sprawia, że stanowczo będę omijać jeżdżenie w takim dyskomforcie, pseudo miłej podróży, aby nie narażać się na publiczne poniżenie ze strony obsługi niekulturalnej pociągu z bezwzględnym maseczkowym terrorem i straszeniem pasażerów. "Jedynym minusem dobrego wychowania, jest brak umiejętności radzenia sobie z chamstwem." Pacjentka po operacji, zgnojona przez konduktora.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

techniczny komfort jazdy i czystość

Wady

chamstwo obsługi

Extra informacje

Paulina / 2020-10-05

Zastanawialiśmy się nad podróżą samochodem, ale jesteśmy bardzo zadowoleni, że wybraliśmy PKP. Pociąg relacji Bielsko-Biała - Gdynia, II klasa, Pendolino, 2.10.2020 i powrót 5.10.2020. Szybko, bezpiecznie, pyszne jedzenie (polecam schabowy, camembert i rewelacyjną herbatę), uprzejma załoga konduktorska. Obsługa bardzo dbała, żeby było bezpiecznie pod kątem Covid, Pan Sprzątający chodził niemal nieustannie i wszystko dezynfekował - świetna robota. W pociągu odstępy zachowane między siedzącymi, w całym bezprzedziałowym wagonie, może z 5 osób. Po prostu wyszliśmy wypoczęci. Polecamy!
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.75
Zalety

Szybko i bezpiecznie, wygodne fotele i stolik, kompetentna obsługa, zwłaszcza Sprzątająca, czysto

Wady

Cena za przejazd, nieaktualne menu Wars na stronie internetowej, brak sałatek

Extra informacje

Daria / 2020-10-02

10 plus. Dziś jechałam. Gliwice Kraków Glówny. Przemiły konduktor. Mila obsługa. Czysto i przyjemnie Dziekuje.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00

Sławomir / 2020-09-14

Podróżuję dosyć długo kolejami IC na trasie Łódż-Katowice. Ujął bym to oględnie nie jest źle. Najgorsze jest to że przy zakupie biletów na podróż wielokrotnie spotykam się ze stwierdzeniem osoby sprzedającej bilety że ona nie ma wpływu na to gdzie i jak będę siedział. Typowa psychoterapia podróżującego. Z obsługą w pociągu również bywa różnie. Bardzo zadowolony jestem z obslugi sprawdzającej bilety w pociągu relacji Łódż-Kraków wyruszającym z Łodzi w poniedziałek o 6 rano. Kobieta przemiła świetnie odnajdująca się w swojej pracy. Reagującą na sugestię pasażerów. Pozdrawiam
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75
Zalety

Miła obsługa ze strony pracowników sprawdzających bilety

Wady

Obsuga w kasach sprzedających bilety przewoźnika

Extra informacje

W/w przewoźnikiem przemieszczam się od 4 lat

Piotr / 2020-09-04

Skradziono nam walizkę z cennymi przedmiotami, wracaliśmy z wakacji. Półka nad głową jest zbyt wąska żeby umieścić tam walizkę i mieć ją na oku. Straciliśmy ok. 2000 zł. Złodzieje mają zbyt łatwy dostęp do przestrzeni bagażowej która nie jest w ogóle widoczna dla siedzących i znajduje się tuż przy wyjściu. Podsumowując okazja czyni złodzieja.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.50

Wojciech / 2020-08-09

10.08.2020, pociąg "pendolino", numer EIP 5305 relacji Gdynia Główna - Kraków Główny, odjazd z Gdynii 12:09. Przyjazd do Krakowa spóźniony o około godzinę, między Krakowem a Warszawą pociąg kilka razy stał w szczerym polu i czekał nie wiadomo na co. Przez nagłośnienie odtwarzane są komunikaty o rzekomej "dyspozycji dla pasażerów" załogi pociągu, co absolutnie mija się z prawdą gdyż nie ma nikogo kto pomógłby zdjąć / założyć na wieszak rower, trzeba robić to samemu w pomieszczeniu o wielkości około 1 metra kwadratowego, przy okazji uważając aby rowerem nie urwać klamki od toalety... Ciekawy jestem jak w takiej sytuacji miałaby poradzić sobie drobnej budowy kobieta, zwłaszcza że miejsc "rowerowych" jest na cały skład aż 4, no ogrom pracy dla załogi... Chamowate zachowanie konduktora, który po przebyciu kilku wagonów nie pozwolił mi przejść dalej do WARS, ponieważ nie miałem przy sobie biletu do okazania do kontroli (bilet został przy moim miejscu gdy udałem się po kawę), mimo że wcześniej już byłem przez innego konduktora kontrolowany! Nie dość że płacimy za przejazd polskim pociągiem "klasy premium", to traktują ludzi jak potencjalnych złodziejów i gapowiczów. Jakim idiotą musiałbym być, aby wsiadać w pociąg, gdzie przed docelową stacją gdy miała miejsce opisana sytuacja, poprzednia jest ponad 300km wcześniej (Warszawa Zachodnia przed Krakowem Głównym)? Dno i wodorosty, podejście do pasażerów jak w krajach 3 świata, buractwo i chamstwo nie do opisania, nie polecam.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

rozkład i siatka połączeń

Wady

zachowanie sprawdzających bilety, niech ktoś ich wreszcie nauczy manier i podejścia do ludzi na których zarabiają na życie

Extra informacje

nie dotyczy

tak / 2020-07-21

brak info na dworcy ile sie opozni pociag ludzie czakaja i nie wiedza czy czekac czy rezygnowac masakra

MALGORZATA / 2020-01-30

Dzień dobry Bardzo chciałabym podziękować ekipie konduktorskiej, szczególnie Panu, który 28 stycznia 2020 pomógł nam na peronie w Warszawie Centralnej (pociąg EIP 3800), gdy nie mogliśmy elektronicznie odszukać biletu, a bilet papierowy został zagubiony. Spokój Pana Konduktora i jego porada by zadzwonić na infolinię (mieliśmy na to kilka minut zaledwie!) uchroniły nas przed podróżą innym połączeniem, znacznie mniej korzystnym dla nas. Dodam, iż ów Pan przy nas udzielał również porady anglojęzycznym turystom jak odszukać nr pociągu z biletu na peronie, by wsiąść we właściwy skład (brawo za piękny angielski! i chęć pomocy!). Niestety, w tym stresie nie przeczytaliśmy Pana nazwiska na uniformie... Duże podziękowania kieruję również pod adresem Pani konduktor w/w pociągu pendolino, która pomogła nam anulować zakupione asekuracyjnie w kasie bilety na inne połączenie. Z poważaniem Małgorzata Kopiś Wiska
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00

Negito1425 / 2020-01-27

Pociąg pkp intercity relacji Warszawa Wschodnia do Szczecin Główny i Gorzów Wielkopolski który jeździ od poniedziałku do piątku o godzinie 17.28 to jest jakaś pomyłka. Pamiętam kiedy jechałam jeszcze w tamtym roku tym pociągiem który zaczynał trasę od Lublina i wtedy pociąg w Koninie był po prostu punktualny. Teraz ja która podróżuje do Poznania 2 razy w tygodniu - nie ma wyjazdu żeby nie było a to opóźnienia o 10 minut, a to o 20 minut albo nawet raz 50 minut. Nie zależało by mi gdybym nie liczyła się z tym że jadę do szkoły na zajęcia. Nie proszę o wiele ale o to by był zrobiony jakiś porządek z tymi spóźnieniami. Za każdym razem jestem stratna kilka minut zajęć a przecież to też kosztuje czas i pieniądze. Czekam niezwłocznie z naprawą tej sytuacji bo tak dalej być nie powinno.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.50
Zalety

wygoda podróżnowania

Wady

za każdym razem pociąg jest opóźniony

Extra informacje

ok. rok

Podrozujaca / 2019-11-25

Mialam okazje podrozowac w ostatni weekend z mezem i dwojka dzieci na trasie Gdansk-Wroclaw i bylo to bardzo mile zaskoczenie porownujac do mzt w gdansku, intercity zrobilo bardzo duze postepy. ????Konduktorzy jak i panie w okienkach okazali sie bardzo kompetentni i mili. Szczegolne podziekowania dla mlodej pani konduktor na trasie Wroclaw-Gdynia w niedziele wieczorem 24.11.19 Jestesmy bardzo wdzieczni za pomoc.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.75

Gość w trasie. / 2019-08-25

Trasa Stargard Szcz. Lublin 10 godz jazdy, brudne smierdzace od wejścia toalety w wagonie, brak Warsu, miejsc wolnych za mało do ilości pasażerów. Porażka.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Jedna zaletą, że na tej trasie jest jeszcze jeden bezpośredni pociąg do Lublina.

Wady

Jak w opisie

Extra informacje

25.08.2019

Rafał z Łodzi / 2019-08-10

Jechałem pociągiem PKP intercity z Torunia do Łodzi Widzew. Pociąg nowoczesny i komfortowy. Kasjer Pkp Intercity Artur z dworca Toruń Główny to bardzo miły, pomocny i znający się na swojej pracy człowiek. Spełnił wszystkie moje wygórowane wymagania.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.75
Zalety

Bardzo dobra obsługa

Wady

Extra informacje

~Gosia / 2017-09-04

Straciłam cierpliwość... próbuję wyszukać połączenie Wrocław-Kraków. 1. Strona się nie loguje.2. Bez podania godziny wyjazdu nie znajdzie połączenia. A skąd mam wiedzieć o której dostanę się z lotniska na dworzec!!!!Rozkłady są nieczytelne, nieprzyjazne. Skąd macie tych ludzi!!!Przynajmniej polski bus jest cywilizowaną firmą. Współczuję cudzoziemcom....

~pasażerka / 2017-09-01

Dla mnie obsługa w pociągach EICP (pendolino)? ale także w zwykłych ekspresach zawsze profesjonalna, uprzejma, służąca fachową pomocą. Wielki plus. Większość pocìągów o bardzo dobrym lub dobrym standardzie, tylko ceny często wygórowane. Duże zmiana w jakości PKP
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00

~Pasażer / 2017-08-28

Panie w kasie w Olsztynie bezmyślne. Kupując dwa miejsca razem rozdzielila nas na przedziale... . A gdyby trafiło na matkę z dzieckiem? Tak to jest jak za kasa siedzą babcie. ????????????Olsztyn
Wygoda
3.00
Zalety

Wady

Extra informacje

Olsztyn

~Pasażer / 2017-08-28

Panie w kasie w Olsztynie bezmyślne. Kupując dwa miejsca razem rozdzielila nas na przedziale... . A gdyby trafiło na matkę z dzieckiem? Tak to jest jak za kasa siedzą babcie. ????????????Olsztyn
Wygoda
3.00
Zalety

Wady

Extra informacje

Olsztyn

~madzialena / 2017-08-25

Jeśli spojrzeć się obiektywnie. To obsługa w pociagach których jeżdżę jest zazwyczaj w porzadku. 2 razy zdarzyły mi sie jakieś nie zadowolone przypadki z pracy. Za to informacja która powinna mieć większą wiedzę niż obsługa komputera fatalna. Rozmowy płatne. I nagrywane. Jak sie coś nie podoba ic to od razu płacisz za kare ci wymierzoną haha... 2 biletomaty ic to nie porozumienie. Odwalaja część roboty ale jak się spieszysz nie kupisz w nich biletu bo nie od tego sa. Lepsze sa na dw. Zachodnim ogólne. Ceny... Pamiętam jak do lodzi jeździłam za 24zł... Obecnie fabtyczna koaztuje 28zł.... ?? 1.5h drogi jakby jechac tanim samochodem typu mały opel to za bilet w obie strony place tyle co za 1 na fabryczna... Gdzie tu sens gdzie logika. Oczywiście rozumiem ze kazdy musi zarobić ale to wydaje sie przesadą.I strona on-line... Za bilety też zawsze nie jest łatwo płacić bo wielu banków nie ma ani funcji... Kartą już tym bardziej nie zapłacisz. Bo wiecznie mają jakiś błąd możesz użyć 4 na których będą pieniądze ale na stronie ic z nich nie zaplaciaz nimi.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

Jeździ często, można tam w rozsadnych cenach smacznie zjeść.

Wady

Wady sa w tytule.

Extra informacje

3 lata

~Patryk / 2017-08-24

Pociag którym jechaliśmy miał inny numer niż ten na który kupiłem bilet. Malo tego w pociagu nir bylo miejsc ani wagonu z moimi miejscami. Konduktor na moje pytanie co mam z tym zrobic powiedzial, że mamy sobie usiąść gdziekolwiek... (co z tego ze ludzie przesadzali nas bo mirli na te miejsca bilety ????)Wady...
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Wady

...

Extra informacje

~Lena / 2017-08-10

To jakaś masakra!!! Toalety pozamykane!!! Chyba trzeba się załatwić na korytarzu!!!! Człowiek płaci za bilet i nie ma dostępu do toalety!!!!

~Marek Niedzielski / 2017-08-06

Oceniać , brak słów , wściekły ???? zły , mam nadzieję że zarząd PKP wyciągnie wnioski z opinii pasażerów , to oni nabijają im kasę do kieszeni WadyWady , wady , i jeszcze raz wady , sezon wakacyjny , bilety wcale nie tanie , jedziesz z Wrocławia do Warszawy siedząc przy WC ( przyjemnie nie jest) gdzie system informatyczny , trudno dołączyć kilka wagonów żeby usprawnić co nieco ????
Zalety

Wady

Wady , wady , i jeszcze raz wady , sezon wakacyjny , bilety wcale nie tanie , jedziesz z Wrocławia do Warszawy siedząc przy WC ( przyjemnie nie jest) gdzie system informatyczny , trudno dołączyć kilka wagonów żeby usprawnić co nieco ????

Extra informacje

~Andrzej / 2017-07-31

Witam, moja opinia co do usług PKP Intercity jest niewyobrażalnie Niska z powodu bardzo niemiłego zachowania pani konduktor która potraktowała mnie jak ostatniego śmiecia, zastraszała mnie oraz kłamała w żywe oczy. owa sytuacja odbyła się z trasy z Rybnika do Warszawy Zachodniej. Serdecznie pozdrawiam Panią w krótkich, blond włosach która potrafi swym zachowaniem zniechęcić podróżujących.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Czas podróży

Wady

Bardzo niemila pani konduktor

Extra informacje

~Pasażerka / 2017-07-26

Witam. Cena uslugi jest troche wysoka,w porownaniu np do lotu samolotem (gdzie czesto jest tanszy lot). Ponadto kupujac bilety przez Internet gdzie wystepuje przesiadka wychodzi drozej niz laczony(jeden bilet) w kasie na dworcu.Oferta raczej szeroka.Jesli chodzi o druzyne konduktorska,tylko raz zdarzylo mi sie ze Pani byla bardzo niemila,poza tym zawsze pomocni. Jesli chodzi o TLK nie polecam na dluzsze podroze. Tanio,ale warunki porazka. IC i EIC oraz EIP zdecydowanie polecam. Wygodne fotele,wagony zmodernizowane. Super!WadyZbyt glośne komunikaty w pociągach. Przeszkadzają gdy ktoś śpi. Wrocław
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75
Zalety

Wady

Zbyt glośne komunikaty w pociągach. Przeszkadzają gdy ktoś śpi.

Extra informacje

Wrocław

~Kadia / 2017-07-22

Witam, pierwszy raz wybrałam wakacyjny środek transportu pociąg, wykupiłem bilet w 1 klasie. Jestem rozczarowana już na peronie pierwsze problemy brak konduktora biegalam szukając wagonu, wagony nie były ustawione po kolei. Pociąg jak z PRLu, tragedia a niby 1 klasa. Toalety tragedia. Najlepsze było hamowanie pociągu piszczal nie można było zasnąć. Wyobrażałem sobie inne warunki wykupują bilet w 1 klasie.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

Fotele rozkladane

Wady

Toalety, i wygoda

Extra informacje

~Kasia / 2017-07-17

Mąż zakupił 2bilety.W pociągu okazało sie że tej podróży nie odbędziemy obok siebie . Podczas podróży okazało się że nie jesteśmy pojedynczym przypadkiem inna para nawet przedział miała inny.Zawiodl system albo pani w kasie która nie poinformowała nas o takiej sytuacji. Nie znam rozkładu w takim pociągu (chyba nie muszę) a nie przyszło mi do głowy aby sprawdzać pracę innych. To co wydaje się logiczne(2siedzenia obok siebie) nie koniecznie takie jest. WadyBrak zetelnej informacji
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

Wady

Brak zetelnej informacji

Extra informacje

~Joanna / 2017-06-23

W dniu wczorajszym 22.06.2017 jechalam pociagiem 11:40 z Gdynia Główna do Elbląga pierwszą klasa jak się później okazało w przedziale zostawilam telefon.Uczciwym znalazcą okazał sie młody Pan Konduktor, który telefon mi zwrócił.Chcialam jeszcze raz podziekowac za taka uczciwą postawę:)
Jakość obsługi
5.00

~Katowiczanin / 2017-04-28

Przejazd w tamta strone byl w porzadku, choc reklamy serwowane pasazerom sa meczace. Gorzej natomiast wypadacie gdy bilet zostanie juz zakupiony i pojawia sie potrzeba przebukowania. Bylem w delegacji i zwyczajnie wczesniej niz bylo to planowane powod mojej wizyty sie skonczyl. Przebukowanie w okienku okazalo sie niemozliwe, bo bilet byl zakupiony przez internet (co jest jedyna opcja z tego co mi wiadomo). Przez internet tez nie moglem go zmienic, bo nie kupilem go osobiscie, a pracodawca kupil go dla mnie i to jeszcze przez posrednika. i co? zostalo mnie, pasazerowi drugiej (gorszej?) klasy czekac na dworcu trzy godziny i ewentualnie pomachac odjezdzajacym wczezniejszym polaczeniem katowiczaninom:). Calkowitym natomiast lekcewazeniem klienta z Waszej strony jest infolinia pod numerem premium. Na sluzbowym i prywatnym telefonie mam takie polaczenia zablokowane, takze nie bylo mi dane wyzalic sie komus do sluchawki. Stosunkowo duzo jezdze w delegacjach i do tej pory nigdy nie bylo problemu. Nigdy do tej pory tez nie jechalem z Intercity i... raczej juz nigdy nie pojade;)z pozdrowieniami, pasazer gorszego sortu
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75
Zalety

pociag jedzie

Wady

jak w opisie

Extra informacje

~Marcin / 2017-04-23

Witam.Jechałem regio z Poznania do Świnoujścia i darmowy internet był.Teraz czuje wielką porażkę pkp intercity.Wracam z Świnoujścia do Poznania pkp intercity. Cena wysoka, brak internetu.Regio jedzie 1 godz. dłużej jest tani i internet jest darmowy. Przede wszystkim regio ma nowe składy.Natomiast pkp intercity to remontowane wagony i pewnie z tego powodu jest brak internetu.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50

~Henryk / 2017-04-18

Kupuję bilety przez internet dlaczego nie mam możliwości wyboru miejsca w danym pociągu.Tylko otrzymuję przydzielone losowo.Uważam że ten co kupuje wcześniej bilet to ma prawo wyboru miejsca.Pare razy mi się zdarzyło że otrzymałem byle jakie miejsca pomimo wcześniejszego zakupu biletu.Czyżbyście nie mogli się uporać informatycznie z tak błachą sprawą.Chyba bilety są dosyć drogie i stać was zatrudnić informatyka na poziomie.Podpowiem wam słowami P.Premier wystarczy nie kraść.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.25

~Marcin / 2017-04-17

Jak zwykle w dzień po świętach brak wolnych miejsc w pociągu TLK relacji Lublin-Kraków.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.75

~Podróżniczka / 2017-04-15

Witam.Moja największa wada Waszych pociągów TLK to stare wąskie drzwi zamykane na klamkę,których nie jednokrotnie nie da się otworzyć albo trzeba naprawdę ogromnej siły aby je otworzyć.Wysiadam na dość małej stacji gdzie nie ma dużo podróżnych i zdażyło mi się wołać o pomoc osoby przebywające w wagonie co nie było łatwe (krótki czas)koszmar.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75

~pasażer TLK / 2017-04-10

Witam.Chcę się podzielić swoim doświadczeniem w podróżowaniu IC/TLK który przemierza trasę Gdynia-Katowice i Katowice-Gdynia.Moim zdaniem taki pociąg klasy "tramwaj" chyba nie powinien przemierzać takiej odległości,gdzie brak jest przedziałów i nikt nie przeszkadza w drzemce chodząc z jednego wagonu do drugiego gdzie znajduje się "Bar",ale nie to jest główny powód mojej uwagi.Chodzi o to że w zeszłym roku (kwiecień 2016 i Lipiec 2016),oraz jadąc do Gdańska z Włocławka i z powrotem zakupiłem bilet za 49.90 ale z "Brakiem gwarancji miejsca do siedzenia" obecnie też 07.kwietnia 2017 roku przyjechałem do Gdańska z takim samym biletem i za tą samą kwotę stojąc w opisanych przypadkach na korytarzu,pasażerowie którzy zakupili bilety z miejscówką za tę samą cenę.....więc teraz powstaje pytanie do władz TLK którzy są pazerni na pieniądze-Czy nie powinno być tak że bilet z miejscówką kosztuje 49.90,ale jeśli bez miejscówki to powinien kosztować 41.00 zł ,takie były kiedyś zasady i ceny biletów za brak miejsc jako komfortu jazdy.Tak więc "Pazerna Władzo TLK"ogarnijcie się bo idą wakacje i pewnie już zacieracie ręce na myśl że będzie fala gotówki za stanie w małym korytarzyku pasażerów zamiast powiększenia składu.

~Danuta / 2017-03-22

Bardzo lubię jeździć pociągiem gdzie są wagony bez przedziałów, ponieważ jest bezpieczniej i wygodniej, bo siedzi się po 2 osoby anie 8 lub 6 w małym przedziale ciasnym. Tak było do tej pory ponieważ 2 razy sprzedano mi bilet na Wagon bez przedziałów ale totalnie siedzenia nie wygodne, bez stolików gdzie można by było się oprzec i zdrzemnac. Noc na takim siedzeniu to koszmar, jest to jak pamiętam nr 15 wagonu, nie pamiętam poprzedniego. W kwietniu znowu się wybieram do szczecina i mam nadzieję że nie trafię na ten wagon. I mam pytanie skoro ze szczecina do Krakowa wieczorem jeździ pociag bez przedziałów to dlaczego z krakowa nie ma do szczecina wieczorem? Tylko trzeba się gniesc w tłumie ludzi. Może pkp pomyśli o większym komforcie podróżnych i dostawi taki Wagon ponieważ cieszy się powodzeniem.
Zalety

Jazda wagonie bez przedziałów ze stolikami gdzie można się oprzec, moja ocena 5 ale 2 razy jechałam też bez przedziałów to koszmar oceniam na 1

Wady

Extra informacje

~Jakub / 2017-03-15

Witam.Jakiej stacji bym nie wymienił w wyżej wyznaczonych polach opinia będzie taka sama. Co z tego, że pociągi wyglądają teraz lepiej i wygodniej się nimi jeździ skoro nie można zaufać naszemu niezorganizowanemu PKP? Za każdym razem jadąc jakąkolwiek trasa, powtarzam, za każdym razem pociąg jest opóźniony. Opóźnienie 15to minutowe jeszcze idzie nadrobić, ale czekanie na zimnie na dworcu nie jest niczym przyjemnym. Lecz znacznie częściej zdarzają się opóźnienia polgodzinne, godzinne lub ponad. Chcąc umówić się na spotkanie na które dojeżdżamy pociągiem należy uwzględnić 3 godzinny zapas czasu. Nie mozna ufać PKP, nie polecam i namawiam na korzystanie z innych środków transportowu.Pozdrawiam, Jakub.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Wygoda

Wady

Opóźnienia

Extra informacje

~Kubik / 2017-02-06

Na duży - przede wszystkim to, że prawie zawsze są opóźnienia przez co inne pociągi muszą czekać
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
2.50
Zalety

Komfort jazdy

Wady

Opóźnienia

Extra informacje

~Joanna / 2017-01-25

Chciałam pochwalić i wyrazić słowa uznania dla kierownika pociągu oraz konduktora ( numery identyfikacyjne : 55034 oraz 55102 ) którzy w sobotę 21.01 .2017 na trasie Poznań (godz.18.52 ) - Sopot wykazali się ogromnym profesjonalizmem , życzliwością oraz ludzką życzliwością . Oby więcej takich pracowników ! Proponuję PREMIĘ !!!Pozdrawiam Panów i życzę samych sukcesów zawodowych .
Jakość obsługi
Poziom cen
5.00

~Magdalena / 2017-01-20

Najdroższe Polskie Koleje Państwowe,Bardzo dziękuję za wspólną podróż! Jestem niezwykle zadowolona z usług przez Państwa świadczonych. Przejazd pociągiem IC na linii numer 3 odbył się doskonale. Mimo drobnego pięciominutowego opóźnienia spowodowanego opóźnieniem pociągu do Wrocławia, który był skomunikowany, podróż wspominam bardzo dobrze. Darmowy poczęstunek w postaci herbaty poprawił mi nastrój i rozgrzał nieco po chłodnej wędrówce na Dworzec Wschodni. Jako, że złapał mnie nagły głód, udałam się to wagonu restauracyjnego Wars, gdzie spożyłam 250g pierogów ruskich rozpływających się w ustach, a także drugi kubek czarnej herbaty z cyrtynką (tutaj pożałowano mi troszkę tej wody). Zostałam obsłużona przez przemiłego kelnera z kulturą osobistą na wysokim poziomie. Niestety - toaleta jak toaleta, w pociągach nieczęsto zachowuje wysoki poziom. W tym przypadku miło zaskoczyła mnie obecność papieru toaletowego, którego w kolejach podmiejskich brakuje. Nastrój nieco popsuł mi brak kultury niektórych pasażerów pozostawiających po sobie kubeczki/resztki jedzenia (bardzo współczuję biednej obsłudze). Pociąg jechał szybko, choć nie dało się tego odczuć, ocieplanie działało, światło mogłam zgasić - bez problemu zrelaksowałam się w siedzeniu wyglądając przez okno. Siedzenia również były wygodne. Miałam dostęp do prądu i darmowego łącza wifi (z którego z resztą nie skorzystałam). Komfort podróży na bardzo wysokim poziomie. Informowanie pasażerów o zbliżających się stacjach również. Obsługa przesympatyczna. Toalety, no cóż, w dobrym stanie, jak na obecne możliwości. Opóźnienia praktycznie brak. Jedynym negatywnym czynnikiem była kultura pasażerów, ale to nie wina kolei. Jeszcze raz, bardzo dziękuję za podróż i mam nadzieję jak najczęściej jeździć Państwa pociągami. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.75
Zalety

Obsługa, jedzenie, poczęstunek, wygoda, toalety

Wady

Inni pasażerowie

Extra informacje

Pociągami jeżdżę praktycznie odkąd pamiętam.

~Ala / 2016-06-28

Podróż 24.06.2016r.z Katowic do Kołobrzegu - masakra. 2 godziny później dotarliśmy do celu, korytarze zatłoczone nawet rowerami wiec przejście do wc graniczyło z cudem szczególnie gdy część toalet była nieczynna a pozostałe dostępne bez wody, wiec mega zanieczyszczone. Miejsca rezerwowe mieliśmy zapewnione. Bez dzieci da się przetrwać. Z dziećmi tym środkiem lokomocji nie polecam. A jeśli już ktoś musi to życzę STALOWYCH NERWÓW.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.00
Zalety

TANIO

Wady

DŁUGO, ciasno, opóźnienia, brudne korytarze i wc. Brak warsa.

Extra informacje

~rOse / 2016-02-18

Wracałam z Warszawy dzisiaj i podróż była po prostu zwyczajna - niezauważalna. I tak sobie pomyślałam, że jest dobrze. Wykonali usługę.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

na czas, kulturalnie

Wady

Extra informacje

~Florian / 2016-02-18

Siedzę sobie ostatnio w poczekalni do internisty i słyszę, jak starsi panowie narzekają, że teraz te pociągi jeżdżą dłużej na tych samych trasach niż przed wojną i że źle, że spóźnione, że ludzi zabijają na peronach. To się kulturalnie wtrącam i mówię, że był remont, ale juz nie ma i jest szybko, że sa nowe składy, że Pendolino super, a jak się łazi po torach, to może cię pociąg przejechać i maszynisty, który na to musiał patrzeć szkoda. I pytam: a kiedy panowie w podróży byli. No, jeden był w czasach III RP. Oni to wiedzą z telewizji. To ja tu daję PKP same piątki.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00

~B2B / 2016-02-18

Jeżdżę z nimi zawsze w piątki wieczorem i w poniedziałki rano - widziałem już wszystko. Od dawna jest bardzo dobrze, tzn. jak ktoś marudzi, że powinni tez jechać podróżni bez miejscówek, to niech się w głowę podrapie. Jest szybko i na czas, klima częściej działa niż nie działa. Widać, ze stare składy przechodzą renowację, ale głównie trafiam na nowe i to jest budujące móc tak podróżować w czystości. Pachnieć jeszcze nie pachnie, ale idzie ku lepszemu.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.00
Zalety

punktualność, częste połączenia dostosowane do godzin szczytu

Wady

Extra informacje

~heyLo / 2016-02-18

Jechałam do Gdańska z całą rodziną z Krakowa i byliśmy 3 minuty przed czasem :-) Jedzie się fajnie, dzieciaki mają frajdę, ja sie nie boję, że tu brudno, tam się lepi, tylko pozwalam im zwiedzać. Wagony nowe, to aż miło jechac.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
3.75
Zalety

szybko, cicho, przyjazne dzieciom

Wady

Extra informacje

~Rick / 2016-02-18

Jak słyszę narzekania na PKP, to pytam, kiedy ktoś ostatnio jechał pociągiem? I się okazuje, że w 1998 roku. Jeżdże PKP Intercity na trasie Kraków-Warszawa. Z obsługą znam się z widzenia. Dowożą na czas, w bardzo dobrych warunkach: jest prąd, jest ciepło zimą, chłodno latem. Czasem coś nie działa, ale awarie się zdarzają. Tabor jest nowy i jest dobzre.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
5.00
Zalety

zgodnie z rozkładem, nowe wagony, prąd do laptopa

Wady

Extra informacje

~floreo / 2016-01-18

Pociągami Intercity oraz Intercity Premium, czyli Pendolino, podróżowałam zarówno sama, jak i z rodziną. Zawsze podróż była bardziej na plus niż na minus. W Pendolino przede wszystkim rodziny z dziećmi mają własny przedział. Niestety bilety można kupić jedynie osobiście w kasie na dworcu (styczeń 2016). Zwykle jest czysto zarówno w przedziale, na korytarzu. Najtrudniej utrzymać czystość w toalecie. Co prawda mąż w Warsie zje coś "typowo polskiego", ale dla mnie czy dla dzieci nie pozostaje wiele do wyboru.
Jakość obsługi
Oferta
Poziom cen
Wygoda
4.50
Zalety

punktualność, dużo połączeń, zazwyczaj jest czysto, darmowa woda/herbata w cenie biletu

Wady

brak możliwości kupienia biletu rodzinnego online, niezdrowe jedzenie w Warsie, w Pendolino brak możliwości samodzielnej regulacji temperatury w przedziałach rodzinnych

Extra informacje

Podróże i wypoczynek PKP Intercity opinie