Opiniuj24.com - Podziel się opinią!

  • Elektronika
  • /
  • Telefony komórkowe
  • /
  • Nokia E90
  • /
  • 1

Opinie o Nokia E90

Elektronika Nokia E90 opinie
Bateria
3.9
Cena/Jakość
4
Jakość wykonania
4.5
Parametry
4.4
Wyświetlacz
4.5

Średnia ocen

4.26

w skali od 1 do 5.

 

Nokia E90 opinie Nokia E90
4.26 1376

~benten / 2011-09-25

Moim zdaniem bardzo dobry telefon, jestem zadowolony ma mnóstwo gadżetów, robi dobre zdjęcia i dobra jakość rozmowy video, jedynym mankamentem jest to google maps w tybie on-line.
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
4.80
Zalety

aparat, rozmowy video, klawiatura qwety, wytrzymałość, dużo gadżetów, system symbian

Wady

google maps w trybie on-line

Extra informacje

ok. 2 lat 3000 zł

~FILMAR / 2011-01-29

Pisalem kiedyś o zmianie na e 90,bo tak planowalem ale ....Miałem po drodze HTC Diemond(era mda IV) - PORAŻKA, pierwsza sprawa dotyk, sam sie odbierał w kieszeni, zacinki softu, kiepska bateria(przy moich rozmowach od 6.00 do 12.00 LIPA, nigdy nie kupię cudów z Windowsem, luz noki nie idzie dostać(mam na myśli 9500 lub 9300nowe), więc kupiłem Blackberry. Pierwsze było niskim modelem bo 8520 ale ....Super, po dotykowcu htc poprostu wypas, nic się nie zacina, wszystko działa extra, zmianiłem znów(mimo że byłem zadowolony) oczywiśćie na co?? Oczywiśćie BlackBerry ale już najwyższy model 9700, i powiem tak, na wszystkie pytania odpowiedziałem sobie sam, wszystkie załączniki,otwiera sie jak chciałem, wszystko si ewysyła i to w mgnieniu oka, pierwszy telefon który ma tak zaawansowane wybieranie głoswe że wybiera jak mu podajesz cyfry i dzwoni, bateria jak dla mnie ok, ok 30-50maili dziennie, dużo rozmów i trzyma 2 dni(dla mnie to rewelka), nie wierze w gadania o tygodniu itd(chyba że sie nie rozmawia, nawet nokia 6310 trzymała mi 3 dni) więc myślę że 2 dni przy BB to dużo, oprócz tego do czego potrzebuję (rozmowa i mail), jest super komunikator BBM, czyli z drugą osobą (tylko musi mieć Blackberry ) rozmawiasz za free, wiadomości, zdjęcia, notatki głosowe i filmy do 8mb wysyłasz momentalnie,przegladarka ok, na potzreby w terenie wystarczająca. Powiem tak telefon(chociaż to jest terminal)super praktyczny i odnośnie wykonania nokia sie chowa, naprawdę a mialem ok 30 telefonów i wiem co mówię. Dziś wszedłem na allegro i chciałem obejrzeć e 90 po ile i co i jak(nadal mam 9300z której korzystam prywatnie i tak chciałem zobaczyć jak kosztują e 90). To co zobaczyłem: obdrapane, obskubane, zniszczone totalnie i przeszła mi ochota dla prywatnego telefonu jako e 90, nie wiem może te co ja obejrzealem uczestniczyły w wybuchu , pracy na z budowie, masakra! Wszedłem na forum aby poczytać i przez przypadek trafiłem na swój post i tak sobie odpowiedziałem na zadane pytanie. Polecam BlackBerry!
Zalety

-----

Wady

-----

Extra informacje

--------

~kjk / 2010-05-18

zajefajny
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
4.80
Zalety

wszystko

Wady

nic

Extra informacje

mam go od 2 dni i zaplacilem 1 tys

~FILMAR / 2009-06-11

Witam!Zastanawiam się nad zmianą urządzenia(obecnie nokia 9300 już od dawien dawna, wymiany wyświetlacza, bateri, obudowy, uchwyty w samochodzie bo już się pokończyły itd). proszę o opinię od kogoś kto korzysta z Blackberry na noki. Myślałem o Blackberry 8900, 9000 lub mda iv compact lub vario, lub nokia e 71. Lubię komunikatory noki ale wiem że nic typu 9300 9500 nie dostanę nowego. Więc pomyślałem o e90, potrzebuję telefonu tylko do poczty i www, nie zależy mi na aparacie i tych innych pierdołach. Proszę o info czy przy blackberry można wysyłać załączniki zapisane w urządzeniu ( wiem że e 51 i e 61 nie mogą), czy wszystkie odbierane przez bis są odczytywane. Jak jest z ergonomią, czy ktoś "testował na upadki". Wiem że są już nowsze urządzenia noki e 75 ale wolę coś co działa podobnie jak 9300, czyli otwierasz i piszesz nie wierzę w systemy suwane noki(z drugiej strony brakuje mi wybierania głosowego noki (mam w drugim tel e 51) a dużo dzwonię podczas jazdy, nie wiem jak mda z tym sobie radzi ale nie wyobrażam sobie podczas jazdy celować rysikiem w ekran żeby wybrać nr, chyba że ktoś sobie radzi z tym niech podpowie). Proszę o opinie. Dzięki.

~rafalo / 2008-10-12

Witam, czytam różne recenzje i zgodzę się z niektórymi przedmówcami że: na ekranie delikatnie odciskają się klawisze, że nie ma wyszukiwania kontaktów po firmach, że guzik nie włącza aparatu, że w pierwszej wersji buczał głośniczek przy pogłaśnianiu, że do telefonu z innego kraju nie zaktualizujesz polskiego softu, że jest duży... bla bla bla itp itp...I moja odpowiedź brzmi następująco MACIE W RĘKACH NAJLEPSZY TELEFON BIZNESOWY JAKI JEST NA RYNKU, CZEPIACIE SIĘ SZCZEGUŁÓW, TELEFON DZIAŁA ŚWIETNIE, OTWIERA WSZYSTKIE PLIKI I JEST NIESAMOWITYM NASTĘPCĄ 9300 I 9500, NIECH DROBNE GŁUPOTY NIE PRZESŁONIĄ WAM PLUSÓW TEGO SUPER URZĄDZENIA, LLLUUDZIEEEEKILKA LAT TEMU KOMPUTER PC MIAŁ MNIEJ FUNKCJI NIŻ TEN TELEFON, A TAK NA MARGINESIE Z WIĘKSZOŚCIĄ WASZYCH PROBLEMÓW MOŻNA PORADZIĆ SOBIE DODATKOWYM SOFTEMMOŻNA : WYSYŁAĆ FAKSY, PODŁĄCZAĆ TEL DO PROJEKTORA, UŻYWAĆ TELEFONU JAKO SKANER, NAWIGACJĘ ITP NIE MIEJCIE ZA ZŁE NOKII TEGO ŻE TOM TOM NIE POTRAFI Z NIĄ WSPÓŁPRACOWAĆ. A TO ŻE NIE OBSŁUGUJE KART PAMIĘCI WIĘKSZYCH NIŻ 4GB - TE ZARZUY SĄ ŚMIESZNE !!! TO JEST TELEFON A NIE TWARDY DYSK, MAŁO CI TO KUP 5 KART !!! ALE PODSUMOWUJĄC POWIEM TAK, COMMUNICATORY SĄ TELEFONAMI DLA SPECYFICZNEJ GRUPY LUDZI KTÓRZY GDZIEŚ MAJĄ OGLĄDANIE NA NICH FILMÓW, GRANIE ITP... JEŚLI TEGO NIE ZROZUMIESZ TO KUPUJĄC TEN TELEFON BĘDZIESZ TYLKO MARUDZIŁ I NARZEKAŁ... DLA MNIE ISTNIEJĄ TYLKO COMMUNICATORY, MIAŁEM ICH KILKA MODELI I PRZY TYM ZOSTANĘ AŻ DO NASTĘPNEGO... POZDRAWIAM UŻYTKOWNIKÓW
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
5.00
Zalety

ABSOLUTNIE WSZYSTKO NA TAK!!! KUPUJCIE TYLKO WERSJE Z POLSKI UWAGA NA INNE KLAWIATURY, ZMIANA SOFTU NIE POMOŻE!!!!!

Wady

NIECH MINUSY NIE PRZESŁONIĄ WAM PLUSÓW

Extra informacje

1 ROK 3000ZL

~Aquamentis / 2008-04-15

Kupilem telefon E90 ponieważ jestem wierny marce Nokia. Kupiłem urządzenie gdy tylko weszło na rynek polski wiosną 2007. Kupiłem ponieważ miał niezłą charakterystykę. Generalnie telefon robi dobre wrażenie i jest niezły w pracy. Nie mniej jednak. Nikt mi nie powiedział podczas zakupu, nie mozna też znaleść na stronie producenta informacji o tym przykładowo, że GPS działa ale wyłącznie w trybie on-line, tzn. na bieżąco aktualizując przez internet mapę. Wyobraźcie sobie wyjazd na wczasy do Hiszpanii.... Roaming za internet mógłby przekroczyć cenę zakupu telefonu, niemałą zresztą, ale to nie jest tani telefon. Druga sprawa, która mnie drażni to brak dedykowanego uchwytu do samochodu, który pozwoliłby zamontować telefon zarówno w pozycji "zamknięty" jaki i "otwarty". Jeśli już mam korzystać z GPS to może na dużym wyświetlaczu. Chciaż to i tak niczego nie zmienia, ponieważ rozmiar czcionek i pokazywany obrazek i tak jest mały, nie praktyczny.Może miły akcent. Właśnie ostatnia aktualizacja oprogramowania do telefonu przyniosła zmianę w trybie pracy GPS-a. Brawo dla Nokii za powrót do normalności. Natomiast nie mogę zrozumieć dlaczego rysuje się wewnętrzny wyświetlacz w trybie zamkniętym. Od tak poprostu..........
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
2.40
Zalety

Ładny, praktyczny telefon do pracy

Wady

Nie do końca przemyślany.

Extra informacje

wiosna 2007, 3400 PLN

~Jan / 2008-03-14

Ten mini komputer albo smartphone jest wyjątkowo dobry dla osób, które potrzebują w trakcie podróży biznesowych ciągłego kontaktu z firmą. Większość opinii na jego temat TU przeczytanych pochodzi od osób które z biznesem mają mało do czynienia. Ludziom z branży nie trzeba go zachwalać bo oni wiedzą do czego to urządzenie ma służyć. Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników E90E90 mam od 4 msc a został kupiony za 3200 zl
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
5.00
Zalety

Wady

Extra informacje

E90 mam od 4 msc a został kupiony za 3200 zl

~Magic / 2008-01-24

Totalne nieporozumienie to ostatni mój zakup w Nokii!Naczytać się można na wszystkich forach samych superlatyw, ale zauważyłem że ten telefon chwalą tylko Ci którzy go jeszcze nie mieli.
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
2.80
Zalety

+ solidna obudowa, metalowa zawiasy, brak taśmy łączącej wyświetlacz z klawiaturą+ podświetla klawiatura, bezproblemowe wpisywanie polskich znaków (Chr+A =Ą)+ radio stereo, bluetooth A2DP

Wady

- brak obsługi numeru faksu, mam do karty SIM przypisany numer telefonu i numer faksu, w poprzednim telefonie (Nokia 9500) wszystko działało jak należy, w E90 numer faksu nie działa.- odtwarzacz MP3 „widzi” wszystkie utwory na karcie (4GB) bez podziału na katalogi/podkatalogi – ta sama sytuacja przy Zdjęciach, Plikach wideo- brak możliwości wysłania wiadomości o zaplanowanej godzinie (w Nokii 9500 było)- max karta mSD to 4 GB (firmware v 07.40.12 z 03.10.2007)- TomTom nie widzi wbudowanego GPS’a (musi być zewnętrzny na bluetooth) - klawisze rysują wewnętrzny wyświetlacz (teraz wiadomo po co dołaczona jest „ircha” do czyszczenia monitora) - 2-gi dzień walczę z połączeniem Internetowym (laptop-e90) po Bluetooth- problemy z nawiązaniem połączenia VoIP (nieaktualne kodeki):http://www.forum.nokia.com/main/resour ces/technologies/voice_over_IP/voip_supp ort_in_nokia_devices.html- przy próbie aktualizacji oprogramowania „Nokia Software Updater Setup”- serwis Nokia łaskawie opowiada na e-maile po 14 dniach, a jeśli już odpowiada to wygląda to tak:„Witamy w Dziale Obsługi Klienta Nokia Care,Uprzejmie informujemy, że niestety Nokia E90 w ogóle nie obsługuje numery faksowe.Dziękujemy za kontakt.Pozdrawiamy,Dział Obsługi Klienta Nokia Care (A.N.)”Albo tak:„Witamy w Dziale Obsługi Klienta Nokia Care,Uprzejmie informujemy, że napewno coś się stało z softwarem telefonu. Pan może zaktualizować oprogramowanie telefonu.Oprogramowanie telefonu N90 może byćwymienione przez użytkownika przy pomocy aplikacji Nokia Software Updater, która dostępna jest na naszej stronie internetowej:http://www.nokia.pl/A4466310?5500Aktualizacja nastąpi w sytuacji, gdy dostępna jest wersja nowsza, niż ta, w którą Pana telefon został wyposażony.Zaznaczamy jednak, że w przypadku telefonu zakupionego za granicą, w którym fabrycznie nie została wgrana polska wersja językowa, do urządzenia zostaniedostarczone oprogramowanie w odpowiedniej do kraju pochodzenia wersji językowej. Oprogramowanie telefonu może być także wymienione w Autoryzowanym Punkcie Serwisowym Nokia. Jednak usługa wykonana na życzenie klienta jest usługą płatną.Jeżeli telefon wykazuje wady fabryczne i wymagana jest zmiana oprogramowania, to usługa powinna być wykonana w ramach gwarancji. O kosztach usługipoinformuje Pana punkt serwisowy. Telefon można także oddać do punktu zakupu, skąd zostanie odesłany do naszego punktu serwisowego.Uprzejmie informujemy, że podczas aktualizacji oprogramowania telefonu za pomocą Nokia Software Updater, program rozpoznaje unikalny kod urządzenia, napodstawie którego określa kraj pochodzenia telefonu. Oprogramowanie telefonu zawsze będzie zaktualizowane do wersji językowej odpowiadającej krajowipochodzenia telefonu. Dziękujemy za kontakt.Pozdrawiamy,Dział Obsługi Klienta Nokia Care (A.N.)”

Extra informacje

2 miesiace

~maboroshi / 2008-01-24

Telefon mam od miesiąca i jestem rozczarowany.Plusy to qwerty, kompatybilność z softem s60, wifi, gps, aparat dostatecznej jakości, prawdziwy telefon organizator - chyba jak na razie najlepszy communicator.Minusy: bateria - nie dość że trzyma krótko to nie jest niczym zabezpieczona i lata sobie pod klapką; wykończenie telefonu - mój egzemplarz od samej nowości wykazuje małą niedoróbkę polegającą na trzeszczeniu obudowy w okolicach aparatu i portu podczerwieni; klawiatura qwerty odciska sie na ekranie, dżojstyk wyciera się po miesiącu, gps trochę powolny.
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
4.00
Zalety

Biuro w kieszeni, wifi, gps.

Wady

trzeszcząca obudowa, odciskające się klawisze klawiatury qwerty na ekranie, wycierający sie dżoj na głównej klawiaturze, bateria latająca pod klapką - serwis który nie chce współpracować

Extra informacje

17.12.2007 - 2999zł

~aras1005 / 2008-01-20

Mam mały problem....poprzednio używałem komunikatora 9300 i byłem bardzo zadowolony ze sposobu w jaki wyszukiwać mogłem kontakty ..po prostu wyszukiwarka obejmowała więcej pól niż tylko imię i nazwisko . Niestety E90 wyszykuje tylko po imieniu i nazwisku ...a przy książce z 1000 kontaktów nie sposób pamiętać wszystkich imion i nazwisk ...dlatego bardzo brakuje możliwość wyszukania kontaktu poprzez kolejne zakładki takie jak FIRMA lub STANOWISKO ...proszę o pomoc jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat ..MÓJ numer GG to 4553600

~Magic / 2007-12-27

Witam, e90 mam od 3 dni i jestem zawiedziony! (poprzednio 9500).Z największych nieporozumień to brak obsługi faksu - mam do karty SIM przypisany drugi numer faksu i nokia 9500 obsługiwała bezpośrednie połączenia faksowe - tutaj tego brak - więc mam do wyboru, albo zrezygnuję z tego „cudu techniki” albo wyrzucę kilka tysięcy kalendarzy i wizytówek żeby klientów w błąd nie wprowadzać!Inne minusy:- klawisze rysują wewnętrzny wyświetlacz- tomtom nie widzi wbudowanego GPS’a (musi być zew. na bluetooth)To tyle po 3 dniach użytkowania – aż boję się dalej sprawdzać
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
4.20
Zalety

- radio- podświetlana klawiatura- metalowa obudowa

Wady

- brak faksu- klawisze rysują wewnętrzny wyświetlacz- tomtom nie widzi wbudowanego GPS’a (musi być zew. na bluetooth)

Extra informacje

~zaton / 2007-07-27

Witam. Od 3 miesiecy uzywam E90. To kolejny komunikator. Uzywalem wszystkich poprzednich, poza 9300. Ostatnio ozywany byl 9500 i to z niego sie przesiadam.Jest to bez dyskusyjnie najlepszy komunikator zrobiony do tej pory. Najlepsza klawiatura - do tego w koncu podswietlana. Ekran jest rewelacyjny. Masa softu - chodzi prawie wszystko co dziala na innych s60. W koncu wyswietlacz zewnetrzny jest w pelni funkcjonalonym telefonem s60 a nie programowa nakladka. Bardzo szybki - wszystko sie dzieje blyskawicznie jak na symbiana. Wyszukanie nazwiska z bazy 3000 numerow na 9500 trwalo dobre 30 sekund. Na e90 niecala sekunde. Aplikacje uruchamiaja sie blyskawicznie - te opisane na guzikach - praktycznie od razu. Bateria mimo wysrubowanych parametrow trzyma tyle co 9500 - wiec calkiem dobrze. Nareszcie jest pelna obsluga 3g, 3.5g. Standardowo jak to w komunikatorach zabraklo czegos - tym razem faxu. Jakosc wykonania oblędna - solidny, zwarty - tak jak ma byc. Cena taka jak innych komunikatorw dostepnych na rynku. Mozliwosc updatu softu przez internet (nareszcie nie trzeba biegac do serwisu). Ekran 800x400 (prawie) to jak do niedawna niejeden monitor w biurze. GPS. Nie ma lepszego telefonu i palmtopa obecnie na rynku. Zdjecia z aparatu wydrukowane 10x15 wygladaja jak zrobione dobrym Canonem - mozna spokojnie jechac z tym na wakacje. Jesli uzywales komunikatorow - to warto zrobic upgrade.
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
5.00
Zalety

same plus

Wady

brak faxu

Extra informacje

3 miesiace. Kosztowal okolo 2800 PLN

korzystalem z roznych zaawansowanych telefonow, poprzednio byl to (jeszcze jest) Sony-Ericsson P910i.Bawilem sie takze okazjonalnie poprzednimi komunikatorami, i pierwsze spostrzerzenie - inaczej, lepiej wykonane zawiasy, metalowe, bardzo dobrze sie otwiera pokrywe "na plasko" oczywiscie obsluga WiFi, GPS, doskonala obsluga dokumentow M$ Office, to wszystko powoduje ze jak dotychczas jest to najlepszy telefon jakiego kiedykolwiek uzywalem.Bateria trzyma nadspodziewanie dlugo, przy wlaczonym, BT, i skanowaniu wifi - pomiedzy 3- 4 dni, w zaleznosci od czasu rozmow.Cena - no fakt, nie jest to tani fonik, mogloby byc o 1 kplz taniej ;-) ale tak naprawde za ta cene otrzymuje mini notebooka, praktycznie wszystkie funkcje lacznie z blueconnect, czy iplisem, a nawet blackberry mam wbudowane w urzadzenie, takie mobilne biuro.Dzieki e90 odstawilem notebooka, juz nie musze lazic z teczka pod pacha.
Bateria
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Parametry
Wyświetlacz
4.60
Zalety

metalowe zawiasy, brak tasmy wyswietlacza, solidna obudowa, wygodna klawiatura (jak na swoje wymiary), poprawne czytanie dokumentow M$ Office,

Wady

cena, barka latwego podlaczenia kablowego (z ladowaniem) do samochodowego zestawu glosnomowiacego

Extra informacje

3 tygodnie

Elektronika Nokia E90 opinie