Opiniuj24.com - Podziel się opinią!

  • Instrumenty muzyczne
  • /
  • Gitary Elektryczne
  • /
  • Epiphone LES PAUL CUSTOM
  • /
  • 1

Opinie o Epiphone LES PAUL CUSTOM

Instrumenty muzyczne Epiphone LES PAUL CUSTOM opinie
Brzmienie
4.68
Cena/Jakość
4.52
Jakość wykonania
4.24
Osprzęt, materiały
4.33

Średnia ocen

4.44

w skali od 1 do 5.

 

Na podstawie

22

dodanych opinii

 

Mateusz / 2022-08-04

Rewelacja gitara, ciężkie grube body,ciemne tłuste brzmienie, wywaliłem puszki z humbuckerów, poty push pull , zrobiłem okablowanie w stylu 50's i na kondensatorach mallory, gitara dużo lepiej gada niż na stockowym okablowaniu, mam też trzy Gibsony, ale to ten egzemplarz epi jest moim ulubionym i głównym wiosłem.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.75
Zalety

Tłuste ciemne brzmienie, świetnie trzyma strój, fabryczne siodełko bardzo dobrej jakości, słuszna waga i dobry rezonans

Wady

Szybko się rysuje czarny lakier

Extra informacje

2 lata

Arek / 2022-07-29

Generalnie to co poprzednicy napisali to wszystko prawda, ale... Mam gitarę z 2016 roku, rozłączane cewki, przystawki burstbucker pro. Przez poprzedniego właściciela była używana przez 3 lata zawodowo. Złocenia z przystawek zeszły na krawędziach do zera, na mostku do gołego mosiądzu. Mam Gibsona z 1996 roku ze złotym osprzętem, przez 15 lat używanego zawodowo - złocenia jak były tak są. Nic się nie wytarło. To trochę mówi o jakości. Co do brzmienia - przy pierwszym podłączeniu gitary byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, że naprawdę, przystawki robią robotę. Ale używając naprzemiennie z różnymi Gibbsonami zacząłem po jakimś czasie łapać, że na przesterze jest słabo. Generalnie, o ile na czystym, zwłaszcza na przetworniku gryfowym się bardzo dobrze broni, to im dalej w przester, tym gorzej. Brzmienie jest płaskie, tanie, "plastikowe". Z perspektywy, gdybym miał używać tej gitary, przetwornik przy moście wymieniłbym w pierwszej kolejności. Co do materiałów, Chińczykom nie wierzę. Nie ma tego gibsonowsko/mahoniowego dołu i to już raczej nie jest wina przystawek. Brzmienie jest zbalansowane jak przy Les Paulach np. z olchy aczkolwiek to nie wada. Co kto woli. Klucze są bardzo dobre, gitara jest wygodna.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
3.75
Zalety

Cena, wygląd, wygoda gry

Wady

Extra informacje

czas użytkowania - 1 rok

Nduro / 2021-09-03

Pierszy raz kupiłem LPC w 2009r pół roku i się rozstaliśmy, nie leżała mi ta gitara po prostu. Brzmienie było ok. Później były różne superstraty, sg. W 2018 już dojrzałem by ponownie kupić LPC Pro. Burstbuckery z rozłączanymi cewkami i zmianą polaryzacji to multum kombinacji brzmieniowych. Nie przeszkadza mi już gruby kanciasty korpus LP, w 2009 miałem model Koreański, 2018 z Chin i jest dużo lepiej wykończony, progi idealne, Korea miała poprawiane końcówki progów bo były ostre. Złoty kolor zszedł szybko z koreańca na mostku i humbuckerze, 2018 Chiny mają lepszą powłokę i nie starła się jeszcze. Brzmienie burstbuckerów jest poprostu przepaścią na + w stosunku do starych humbuckerów.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
5.00
Zalety

Wykończenie, brzmienie

Wady

Waga

Extra informacje

~miro / 2016-08-30

Gitarka Epiphone LES PAUL CUSTOM PRO WR wygląda świetnie, przetworniki dobrej jakości, dzięki rozłączanym przystawkom można uzyskać brzmienie prawie od fenderowskiej szklanki do mięsistego rocka. Prawdziwy problem stwarza gryf ponieważ pierwszy lub pierwszy i drugi próg są osadzone nieco wyżej niż pozostałe co powoduje przymusowe ustawienie wyższej akcji strun. Poza tym popękana binda przy siodełku. W moim egzemplarzu niestety gryf nie pracuje, tak jakbym chciał, dociągając lub popuszczając pręt, brak spodziewanej reakcji, ale wymaganą krzywiznę gryfu udało się uzyskać. Po zakupie niestety wymagana jest wizyta u lutnika. Po takiej wizycie instrument nadaje się do grania z przyjemnością. Pomimo tych mankamentów jestem zadowolony z kupna tego instrumentu.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.00
Zalety

wyglądbrzmieniewykonana z dobrych materiałów

Wady

nierówno nabite progi

Extra informacje

~Big Muzzy / 2013-12-09

Słuchajcie parafianie... Epiphone LES PAUL CUSTOM to wyśmienita gitara dla ludzi którzy szukają dobrego,klasycznego,ciepłego rockowo-bluesowego brzmienia.Gram 25 lat na gitarze i z czystym sumieniem mogę ten instrument opisać w kilku zdaniach.Porządne,selekcjonowane mahoniowe drzewo,wykonanie i dbałość o szczegóły jest na wysokim poziomie,klucze firmy GROVER dają najwyższy poziom jeśli chodzi o strojenie i trzymanie stroju nawet przy mega ostrych solówkach i podciąganiu strun (nie zawodne w rozegranej gitarze).Przetworniki stockowe brzmią nie źle tylko w dobrych wzmacniaczach lampowych,w innych słychać że wycinają górne i środkowe pasmo co spłaszcza dźwięk. A tera najważniejsze ;Kupując nową lub używaną od laika gitarę firmy Epiphone trzeba się liczyć z tym że takowy instrument musi trafić w ręce lutnika. Wada fabryczna epiphonów to za wysoki pierwszy próg który musi zostać ustawiony wysokością (zeszlifowany)odpowiednio do wysokości progów.podstawowa regulacja menzury i krzywizny gryfu (wykonana przez fachowca) zapewni nam niesamowitą wygodę gry i strój na najwyższym poziomie.Są ludzie którzy uważają że lepiej kupić Gibsona z najniższej półki niż Epiphona Customa. JA uważam takich za zmanierowanych pajaców z nadmiarem kasy w portfelu i kupujących instrument dla szpanu a nie dla brzmienia i estetyki wyglądu i wykonania. Grałem na Gibsonach za 9000zł którym Epi Custom nie ustępuje w niczym wyglądem(a nawet wyprzedza) a jeśli chodzi o brzmienie... Po włożeniu do Epi Custom przetworników firmy Seymour Duncan SH-2 Jazz model (gryf) i SH-4 Jeff Back (most) lub firmy Gibson 490R (gryf) i 498T (most) otrzymujemy wiosło na poziomie Gibsonów a nasz portfel jest nadal szczęśliwy bo nie jest pusty. Jeśli ktoś ma jakieś pytania zapraszam na priva gg 39129129.Mogę jeszcze bardziej wyklarować temat gitar firmy Epiphone.Jest jeszcze temat produkcji i roczników... Co za bzdura...? Jeśli chodzi o model Custom a nawet niższe modele typu Standard fima Epiphone ma tak zaawansowaną kontrolę jakości że nie pozwoli sobie na wysłanie w świat wysokiego modelu gitary który nadwyręży ich nie podważalną opinię i pozycję na rynku od lat bardzo wysoką. uwierzcie mi że ostatnio ogrywałem kilka różnych gitar z serii Custom Pro i byłem pełen podziwu jak dopieszczone i wykonane są gitary robione przez malutkie żółte rączki w Chinach. Chińczycy zaczynają wchodzić na wyższe poziomy jeśli chodzi op wykonanie instrumentów (oczywiście z wyższej półki),bo kicz zawsze zostanie kiczem. Nie można wymagać od gitary za 1000zł robionej w Chinach na której musi zarobić 10 ludzi,przewoźników i pośredników żeby wyglądała i brzmiała jak niebiańska harfa ... Osobiście posiadam Epiphone Les Paul Custom EB z 2009 r z przystawkami Seymour Duncan SH-2 i SH-4 i nie zamienił bym jej z pewnością na Gibsona Studio robionego na kolanie przez naćpanego i skacowanego dumnego z siebie Amerykanina.A zmanierowani wielbiciele napisu Gibson na szyjce gryfu niech wywalają kasę żeby poszpanować przed biedniejszymi kolegami swoim przedłużeniem męskości....
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
5.00
Zalety

Dobre drzewo,świetne wykonanie i wygląd,bardzo dobre klucze firmy grower (cena 350zł za nowe),niezawodne strojenie i trzymanie stroju. Po wymianie stockowych przetworników na SD lub Gibsony brzmienie kładzie na łopatki najbardziej wybrednych.

Wady

Waga (ale coś za coś,dobry mahoń musi ważyć),stockowe przetworniki są słabe i mało selektywne i to na tyle.

Extra informacje

gram na EPIPHONE Les Paul CUSTOM EB od 4 lat. Kupiłem nowy za 2700zł + przetworniki SD 600zł = 3300zł.

~Pietas / 2012-02-01

Siema.Muszę coś napisać ludziom, muzykom, początkującym bo sam kiedyś szukałem instrumentu .Zaczynałem od leciutkiej patelni flame do pewnego czasu byłem zadowolony dodam że to była pożyczona gitara. Dużo musiało uplynąć czasu zanim było mnie stać na Epi Les Paula CUSTOMA. Kupiłem go. Nie znając się kompletnie na gitarach.Wiem że to był idealny wybór bo w tej cenie jest to na prawdę dobra gitara. Nie czytajcie głupich forów i nie mąćcie sobie w głowach .Wygląd super, gra na prawdę przyzwoicie, po 30 minutach gry boli kręgosłup bo to ciężka sztuka. Klucze stroją super nie rozumiem ludzi którzy piszą że tak nie jest . Przetworniki może nie najlepsze ale nigdy to nie będzie GIBSON LES PAUL. Niech nikt nie wprowadza nikogo w błąd to inna półka cenowa i prestiż.Epiphonea mam 3 lata. Teraz dopiero rzucam się na Prawdziwego gibona ponieważ stać mnie na tą gitarę. Na epku nie stracę ani grosza. Każdym kolejnym rozwojem muzyka jest zawieszanie poprzeczki wyżej. Nie miałeś nigdy gitary albo zaczynałeś od SKY WAYA albo innego shitu.Kupisz EPIPHONE lES PAUL CUSTOM i przejdziesz do następnego levelu..... Pozdro i powodzenia
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
5.00
Zalety

SAME

Wady

Nie jest to GIBSON

Extra informacje

3 lata 2000zł

~tomek / 2009-06-17

Mam ta gitarę od kilku miesięcy.Na początku grałem na MusicMan i Tele. Nie zwracałem uwagi na Epiphone wersji LP.Ale, ale...ta gitara mnie w zupełności przekonała do LP i co najważniejsze jest dla mnie faworytem.Polecam szczególnie tym, którzy szukają ciepłego brzmienia (drewno, pickupy), przede wszystkim - ta gitara ma w sobie duszę rock'n'rolla!Używam jej z Vox-em AC30cc2, humbuckery w gitarce, fakt - nie najlepsze ale śmigają na wzmacniaczu naprawdę dobrze.Jeżeli myślimy poważnie o grze na tej gitarze to polecam zainwestować w nowe lepsze dostosowane do swojego brzmienia i wymagań pickupy, nowe klucze - choć oryginalne dają radę całkiem nieźle. I przede wszystkim dobry lampowy wzmacniacz:)Co do ciężaru - dobre drewno, ciężkie - to wszystko wpływa na jakość instrumentu, na brzmienie itp;Coś za coś - ból ramienia za świetnie brzmiący instr.Polecam, gitara bardzo dobra, cena również, po własnej inwestycji w nią można mieć naprawdę wspaniały instrument - a Gibsona kupić tylko dla znaczka.......tez można, ale czy warto..:)
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.00
Zalety

Brzmienie, wygląd, futerał.

Wady

Ciężar - coś za coś:), klucze, pickupy, kraj pochodzenia - jakość wykonania.

Extra informacje

kilka miesięcy, wymieniłem się na gitary, nie kupywałem.

~perfect-crime / 2009-06-13

ładne, mocne brzmienie, doskonały zarówno dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych^^
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.75

~Oasis / 2009-05-29

Gitara naprawdę fajna. Przede wszystkim wygląd. Nie musimy wydawać kupy kasy na Gibsoba... A jednak mamy ten podniecający mnie napis "Les Paul Custom". Teraz jeszcze trzeba uzbierać na jakiś wzmacniacz z multi - fektem i będzie naprawdę malina. Pozdr. (:
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.75
Zalety

humbakery naprawdę fajnie "dają"wyglądBrzmienie

Wady

Jedyny minus w moim LP to to, że jeżeli przycisnę strune na 1, 2, 3 progu to obciera ona o następny, troszkę mnie to irytuje, ale jak podłącze do tego czegoś co nazywam "wzmacniaczem" aż tak nie jest źle.

Extra informacje

Gitarkę mam on około miesiąca w porywach do ok 45 dni.

~mironix / 2009-04-26

Gitarka ma pełne głębokie brzmienie. Trzeba ją tylko idealnie dostroić pod siebie, każdy sprzedawca w tym pomoże(nie polecam kupować przez net) jest to idealna gitara do nauki, struny d'adario 9 i dobry multiefekt z piecem niemałej mocy może dać efekt prosto z koncertu. Jeszcze nie udało mi się z powodu umiejętności wyciągnąć piękna podciągnięć tej gitary, pulupy i hammerony są bajeczne z tappingiem także da się powalczyć :). Jeszcze ruchomy mostek i można by się bawić w Joe Satrianiego. Polecam każdemu uczącemu się jak ja gitarzyście.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
5.00
Zalety

złocone wstawki, ja mam paloną więc kolor i niesamowite brzmienie

Wady

no mógłby być ruchomy most

Extra informacje

2 lata 2000 zł

~custom / 2009-04-01

jak dotad gralem na epi pl slecial II, ale custom wymiata, super sprawa, ten dzwiek i binding, poezja - polecam za kazde pieniadze! nie ma co sie zastanawiac!!
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.50
Zalety

+dzwiek+gryf+binding

Wady

- schodzi zlotko :/

Extra informacje

~Skol / 2008-12-09

Rewelacyjne ciężkie i ciemne brzmienie, zwłaszcza na przesterach - urywa jaja:). Przetworniki mogłyby być trochę lepsze, ale za tą kasę nie można spodziewać się cudów. Wykonanie 1 - klasa, posiadam wersję custom eb i dużo nie odbiega na pierwszy rzut oka od gibsonow. Na początku był mały problem z gniazdem, kabel czasem nie stykał, ale po małej korekcie blaszki wszystko ok.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.75
Zalety

Długo trzyma strój, rewelacyjne brzmienie, zabójczy wygląd

Wady

Przetworniki

Extra informacje

8 miesięcy, 1800 zł

~mankut / 2008-09-10

jestem szczęśliwym posiadaczem leworęcznego modelu w kolorze Ebony Black (leworęczne modele robione są tylko w tym kolorze - akurat ten mi sie najbardziej podoba ;) ).Początkowow nienawidziłem LP - obecnie jestto dla meni anjlepsze wiosło ;) Może nie jestem super mega fachowcem, więc podam moje subiektywne - niekoniecznie słuszne stwierdzenie. Przesiadając sie ze starego bukowego wiosła nieistniejacej juz firmy Mensfeld poczułem POTĘŻNĄ różnicę. Gryf jest dla mnie świetny - krótsza menzura daje wogode "smigania po gryfie", a że jest szerszy to moje grube paluchy sie na nim mieszczą ;). Brzmienie rewelacyjne, ma swoja dusze. Gitara ma dłuugi sustain dzieki stałemu mostku, klejonemu gryfowi no i przedewszystim - jest cała z mahoniu. Według mnie świetnie sie sprawuje na niższych strojeniach. Nieświadomym moge powiedzieć że gitarka jest średnio wygodna przy graniu na siedząco (nie jest profilowana) Ale to wkońcu Les Paul.Wedlug mnie brzmienie mogłobybyć nieco jaśniejsze ( zapewne to sprawa humbackerów w puszkach, które zamierzam zmienić) Jeśli macie jakieś pytania odnośnie gitary, piszcie śmiało na gg (9209943 lub na mail).
Brzmienie
5.00
Zalety

- brzmienie- wygodny gryf- klasyczny wyglad

Wady

- troche waży (mi to nie przeszkadza)- nieco zbyt stłumione brzmienie jak na mój gust

Extra informacje

miesiąc (wiem, zę krótko ;P) ; 1830zł w R'n'R w W-wie

~majgot / 2008-06-11

Mój model był z Chin, co było widać, wizyta u lutnika naprawiła w większości błędy fabryczne. Teraz brzmi naprawdę zarombiście. Polecić teraz mogę każdemu. Ale bez lutnika nie będzie tak dobra. Miałem poprawione siodełko, nałożoną podstrunicę od nowa, od nowa nabite progi, gryf prostowany i regulacje mostka. Została mi kwestia kluczy, osobiście uważam że grover nie robi tu rewelacji i jednak puszczają. Zajmę się niedługo kluczami. No, teraz gitara brzmi tak że zachwyci niejednego gitarzystę, a każdy kto brał do ręki i grał był bardzo zadowolony bo gitara "sama gra". To tyle, ostrzegam tych którzy kupują ten model przed wadami fabrycznymi, ale też teraz już wiem że gitara po fabryce powinna trafić do rąk lutnika, bez wyjątku.pozdrawiam
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
3.75
Zalety

Obicia, osprzęt, wygląd, brzmienie

Wady

klucze, wykonanie elementów jak podstrunica, siodełko, niewyregulowany mostek czy źle ustawiony gryf

Extra informacje

4 miesiące, kupiłem za 1800 zł

~Kwadratto / 2008-04-13

W sierpniu stałem się szczęscliwym posiadaczem Epi LP Custom w moim wymarzonym kolorze Alpine White.Napisze krótko...dopoki nie stac mnie na oryginalnego Gibsona to nigdy jej nie sprzedam!Gitara rewelacja...brzmienie powalilo mnie na kolana i do tej pory nie mmoge wstac...jakosc wykonania jak na produkt made in china tez rewelacja...w sumie co z tego ze made in china...wszystko jest teraz tam robione:)!wygoda gry...gitara jakby robiona pod moje indywidualne zamowwienie-gryf mega wygodny.jedyne do czego moge sie przyczepic to troche kipeski toggle-switch(przelacznik humbuckerow)i planuje wymienic go na oryginalny gibsonowski...ten troche trzeszczy i nie polecam stosowania go jako kill-switch,no i moze troche klucze grovera mnie czasem denerwuja bo za lekko chodza...doslownie za lekko i przy najmijeszym oparciu o sciane gitara moze sie rozstrpic...ale co tam.JaK wspomnialem wyzej dopoki nie stac mnie na Gibsona nie bede uzywal innejgitary ni moj Epi LEs Paul Custom Alpine White.Polecam goraco i pozdrawiam!!
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.50
Zalety

wygoda gry (gryf)brzmienieoczywiscie wygląd

Wady

toggle-switchza lekko chodzące klucze Grover

Extra informacje

9 miesięcy , 1900zł

~Strzelec / 2007-10-28

Gitara piękna co chyba każdy widzi. Brzmienie też bardzo dobre, biorąc pod uwagę miedzy innymi cenę, i przetworniki które je kaleczą, ale wiadomo co jest seryjnie wkładane. Led zeppelin, AC/DC, czy np Dżem wszystko w zasiegu reki a metalowo ostra jazda. Osprzet nie za mocny, "złoto" się sciera a klucze podobno z miejsca do wymiany ale to przeciez nie problem.Jednak ludzie, którzy pisza że w tej cenie nie ma nic lepszego mylą się. Swojego czasu rozważałem kupno owego instrumentu. Jednak jestem milosnikiem Ibanezów, uwielbiam standardowe modele RG ale chcialem czegoś bardziej Les Paul'owatego i miałem upatrzonego RGT. To szczerze mowiąc les paul - wklejany gryf ( i to w całą dlugość korpusu-neck trough body) 2x hum, korpus i gryf z mahoniu. Jednak ponadto: mostek floyd rose (co nie kazdemu pasuje ale mozna spotkac wersje ze stałym mostkiem) 5 pozycyjny przełącznik zatem wiecej mozliwosci i przede wszystkim bardzo wygodny gryf ( ten z LP to po prostu koszmar). Piekny perłowy czarny kolor. Cena jeszcze gdy ją kupowałem 2200zl. Moim zdaniem gitara lepsza ale wszystko zalezy od gustu. LP custom to świetna gitara ale chciałem tez zwrocic uwage na inną genialna gitare i zachecic do niej.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.25
Zalety

wygląd, brzmienie, cena/jakość, legenda rock and rolla w naszych rekach, zbliżenie do marzeń za rozsądną cene

Wady

osprzęt, elektryka (ale to wypadałoby napisać w każdej recenzji gitar w tym przedziale)

Extra informacje

15 letni egz w bieli pozyczony na 2 tyg od kolegi i drugi nowy czarny ogrywany w sklepie

~Piotr / 2007-07-11

Gitarę kupiłem jako 3-letnią w Niemczech, za 1500zł. Była bardzo mało używana przez co mogę ją lepiej ocenić. Wygląd powalający - nie trzeba wiele pisać, wystarczy popatrzeć na zdjęcia. Jedyne co wizualnie lekko mi się nie podoba to odstające potencjometry (ale takie są chyba w każdym Epiphonie...), ale to oczywiście nie ma wpływu na grę i użytkowanie. Sam gryf jest dla mnie o wiele wygodniejszy niż w gitarach fenderopodobnych. Progi są bliżej siebie, a gryf wydaje mi się odrobinę szerszy (napewno grubszy) co ułatwia precyzyjną grę. Ogólnie powiem, że to dobra gitara. Nie najlepsza na świecie, ale naprawdę dobra. Jeżeli ktoś ma okazję kupić ją po niższej cenie to polecam nawet w ciemno! Warto też zwrócić uwagę na miejsce produkcji. Ten model produkowany jest w Chinach, Korei, Czechach i Japonii (tyle miejsc znam). Na eBayu używany japoński model jest droższy niż koreański nowy - warto więc też na to zwrócić uwagę. Acha, moja pochodzi z fabryki Saein w Korei.
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
3.75
Zalety

- przepiękny wygląd- wygodny gryf- dość dobre przetworniki

Wady

- wg mnie zbyt wygórowana cena nowych egzemplarzy- po 3 latach użytkowania mogą pojawic się ślady korozji na śrubkach

Extra informacje

~paul.. / 2007-06-13

hmm jak wpis powyzej mam identyczna i nie moge sie przyczepic jednakze musze zaznaczyc ze lubie pograc ciezej, wiec jak kto lubi..ale pick upy lepiej wymienic na emg lub 500T gibsona i struny 12..i wtedy mysle ze mozna szalec. a co do brzmienia no coz. gibson:P
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.75

~dfq / 2007-03-07

Jestem szcześliwym posiadaczem modelu Epiphone Les Paul Custom Plus - Heritage Cherry Sunburst.Od typowego customa rozni sie 2 istotnymi elementami : 1. Gryf jest z klonu (custom - mahoń). 2. Top pokryty jest dodatkowo klonem płomienistym. Mialem mozliwosc porównania w sklepie kilku modeli Epka LP (byla nowa dostawa) : Studio, Standard, Standard Plus, Custom, Custom Plus. Bez dwoch zdan - jest miedzy nimi roznica nie tylko w wygladzie ale i brzmieniu. Ten model nawet na sucho brzmial najdzwięczniej, najbardziej melodyjnie i odrobinke jasniej. O fantastycznym, rasowym wygladzie nie wspominając. Kolorystyka HCHS jest bezkonkurencyjjna !!!. Wahałem sie pomiedzy nim a Washburnem Wi66PRO (tez piekne wioslo, ale gorzej wykonane) z seymour-duncanami.Owszem, seymoury maja wiekszego kopa, graja precyzyjniej, z wiekszą szczególowoscią ale brakuje im niestety tego "czegoś" - charakterystycznego, charyzmatycznego brzmienia. Wybralem Les Paula.Wykonanie gitarki - perfekcyjne !!!. Fabrycznie ustawiona znakomicie (te modele przechodzą lutnicze przeglądy u dystrybutora). Nie ma sie zywcem do czego przyczepic. GITKA JEST GE-NIAL-NA !!!
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
5.00
Zalety

wszystko

Wady

cena

Extra informacje

miesiąc, cena 2045 zl

~waldek473 / 2006-02-14

Wydałem 2000 zł na te wiosło. Po miesiącu musiałem szukać pomocy . Nie dajcie się zauroczyć wyglądem - to Korea. Na dzień dzisiejszy powróciłem do swojej starej gitary, którą kupiłem 10 lat temu, nowa leży w orginalnym kartonie- mam pecha co?
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
3.00

~LesPaul` / 2005-12-03

EpiLPC kupilem pol roku temu, i jestem b. zadowolony, opisze ja krotko: zabojcze brzmienie bardzo zblizone do orginalu, dlugi sustain i perfekcyjne wykonanie. Jedynie gitary PRS SE moga konkurowac z produktami Epi.(w przedziale ok. 2000zl) 4pkt za osprzet z 3 prozaicznych powodow, nie moze byc idealna;) z mostka po intensywnym graniu schodzi zlotko, nienajlepsza praca potecjometrow.Generalnie polecam tym, ktorzy nie łamią sie pod ciezką gitarą :)))
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.75

~Marcin M. M. / -0001-11-30

Naprawdę nieźle... Za tą kasę miłośnicy Les Pauli mogą mieć jaśniej brzmiącego (bardziej jak Tele) Flame LP IV lub Vintage V100 i... tyle :). Reszta jest kwestią indywidualnych preferencji :). Ja za niedługo zmieniam przetworniki na Merliny, tak więc brzmienie skoczy o 2 klasy wyżej (mahoń + klon + wspaniałe pickupy). Wiosło porządne, dobrze wykonane, wypada brzmieniowo bardzo dobrze w tej klasie (ciemniutko i cieplutko), jedynym mankametem jest plastikowe siodełko, które może się ukruszyć. Można w nie dodatkowo zainwestować (Straplocki, zmiana przystawek) i zbliży się do Gibsona na bliżej, niż myślisz...
Brzmienie
Cena/Jakość
Jakość wykonania
Osprzęt, materiały
4.25
Zalety

+ brzmienie jest naprawdę niezłe za tą cenę (dlatego dałem 5)+ przydźwięk (!!!) żadko spotykany w tak tanich instrumentach+ piękny wizualnie (oprócz niedoróbek :P)

Wady

- niedokładnie położony binding- siodełko z kiepskich materiałów- przełącznik czasem trzeszczy- futerał Gig Bag powinien być w komplecie

Extra informacje

Instrumenty muzyczne Epiphone LES PAUL CUSTOM opinie