Opiniuj24.com - Podziel się opinią!

  • Komputery
  • /
  • Drukarki
  • /
  • Brother DCP-130C
  • /
  • 1

Opinie o Brother DCP-130C

Komputery Brother DCP-130C opinie
Cena/Jakość
3.77
Jakość druku
3.85
Materiały eksploatacyjne
3.64
Parametry
3.67
Wydajność
3.82

Średnia ocen

3.75

w skali od 1 do 5.

 

Brother DCP-130C opinie Brother DCP-130C
3.75 1491

~Aga / 2010-04-17

Witam czy mogłby mi ktos przesłac na mejla instrukcje obsługi po polsku?mam pełne tusze ale nie drukuje zdjec w kolorze tylko na zielono i skanuje na czarno,drukuje w czerni

~Globus / 2010-03-05

Mam ją od dawna, większych pojemników w drukarkach nie widziałem.Jakość druku jest naprawdę dobra.
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
5.00

~zadowolony / 2009-03-12

Tania do nabijania ja nabijam tuszami do lexmarka bo takie miałem , nabicie 20 ml. wychodzi po 13 zł dla dowolnego kartridża . Trudno otworzyć pierwszy raz trzeba delikatnie potem prostota.
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
4.60
Zalety

tanie materiały

Wady

Extra informacje

1,5 roku

~niezadowolonhy / 2009-03-04

Nie widzi czarnego tuszu czegos takiego w zyciu to jeszcze nie miałem.To urzadzenie jedynie zasmieca srodowisko naturalne i szkoda energii zużytej na produkcę takiego badziewia. mam z tym tylko kłopot. Zmarnowane pieniądze.Wadysame minusyponad rok
Zalety

Wady

same minusy

Extra informacje

ponad rok

~~mendi / 2009-02-24

Drukarki brothera 130c używam przez około 2 lata, na chwile obecną przebieg jakieś 40-50tys stron wydrukowanych głównie w mono. Tusz tani jak barszcz - 40zet za litr czarnego. Bardzo szybka i wydajna drukarka. Dla porównania wcześniej miałem kilka modeli hp... i na oczy tej firmy nie chce widzieć więcej. Podstawowa zaleta brothera to szybkość raz możliwość ksero 99 stron (nie jak w hp max 9).Przedwczoraj drukarka odmówiła dalszej pracy. Tusze są pełne, wykrywa jako pełne, ale z jakiegoś powodu nie pobiera czarnego i niebieskiego atramentu - wężyki wewnatrz drukarki są puste. Serwis już mnie nie ratuje, pewnie teraz wysłużona 130c posłuży komuś jako dobry skaner, a ja jutro kupuje coś z nowej serii 3xx.
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
3.80
Zalety

szybka, tania w eksploatacji, możliwość ksera do 99 kopii,

Wady

strasznie śmiesznie się ją rozkręca ;]

Extra informacje

~dawido / 2009-02-06

Nie wiem dlaczego dodajecie takie złe opinie. Ja tą drukarkę mam już około 2 lat i nigdy mnie jeszcze nie zawiodła. Wymieniałem W ciągu tych 2 lat 3 razy tusz. Wszystko mi w niej działa bez zarzutu. Drukowałem jakieś 2 razy w tygodniu. owszem jest już trochę zużyta ale działa bardzo dobrze!!
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
4.40
Zalety

wszystko

Wady

nic

Extra informacje

2 lata

~beti / 2008-10-20

Drukarkę mam juz 10 miesiecy i wszystko było git gdy nagle przestała łączyć się z komuterem tzn na kompie wyskakuje ze znaleziona nowe użądzenie ale jak cos wysyłam do druku tak nic nie idzie;/ niewiem.... bardzo mnie wkurza!!
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
2.60

~sp3rat / 2008-05-13

Po wydrukowaniu stron nieparzystych , przekładam kartki do zasobnika i ZONK!Drukarka potrafi pobrać po kilka kartek i cała robota na NIC.Podawanie ręczne drugich stron jest szalenie kłopotliwe.Brak możliwości podawania grubych kartek od tyłu drukarki, choćby ręcznie (jakieś dyplomy czy wizytówki)
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
4.00
Zalety

Tania w eksploatacji. Dość szybka. Dość dobra jakość druku (nawet zdjęcia)

Wady

Nie widać czy jest wyłączona.

Extra informacje

3 m-ce, 225,00 zł

[email protected] / 2008-04-09

cieszyłem się tym badziewiem niecały miesiąc. Wydrukowalem parędziesiąt stron i skończył się tusz.Kupiłem te drogie wszystkie wkłady i po ich zainstalowaniu drukarka przestała drukować w kolorach czarnym niebieskim i czerwonym drukuje jedynie w żółtym. Kupiłem ponownie te niedrukujące kasety i okazuje się, że tusz jest dozowany ale pod drukarkę. Kupilem z uwagi na praktyczne ksero a że i niedroga i zaciekawiła mnie funkcja Photo-Capture. Zrobiłem po zakupie parę zdjęć, ale kolorystyka beznadziejna. Te same zdejęcia wykonane HP Officejet 4355 - super. Mam to urządzenie. W HP-eku nie muszę kupować drogich do wymiany pojemników lecz tylko tusze do napełniania. No i ta wada gdzie braknie w którymś pojemniku tuszu to nie zastartuje. Mam opinie od znajomych informatyków również negatywne. OGÓLNIE TO WIELKI BUBEL.
Cena/Jakość
Jakość druku
2.50

~Michal / 2008-02-12

Ogólnie urządzenie sprawuje sie dobrze po za tym, że pojemniki z kolorowymi tuszami same sie opróżniają podczas niby czyszczenia. Prawie w ogóle nie drukuje w kolorze a mam już puste pojemniki z kolorowymi tuszami nie wiem czy jest to wada tylko mojej drukarki czy wszystkie tak maja. Czyszczenie drukarki mimo jej wyłączenia odbywało sie nieraz w środku nocy co trochę denerwuje od teraz wyłączam kabel zasilający. :) 3 miesiace 285zł
Cena/Jakość
Jakość druku
Parametry
2.00
Zalety

Wady

Extra informacje

3 miesiace 285zł

~corolla / 2008-01-23

Urządzenie padło po okresie 5-miesiecznej eksploatacji. Teoretycznie serwis istnieje w kilku miastach Polski. We Wroclawiu też. Ale to bzdura. Pod podanym numerem telefonu informują, że produkt należy wysłac do centrali do Warszawy. Wyslałem, w październiku. Jest styczeń 2008 r. Cisza mimo ponadleń. Nigdy węcej niczego z tej formy.

~mailpat / 2008-01-05

U mnie co prawda zamalowanie nic nie dalo, ale zakleiłem biała tasma ten przezroczysty obszar i drukuje sobie teraz czarno :) Polecam!
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
4.00

~Sikor / 2007-12-26

Jestem posiadaczem modelu DCP-135.Nie ma jeszcze opisu tego modelu ale jest podobna do DCP-130.Dla mnie jako ucznia jest znakomita.Jeżeli ktoś myśli o profesjonalnym drukowaniu jednak musi pomyśleć o bardziej profesjonalnym sprzęcie.dla mnie jest piękna.
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
4.00
Zalety

Wygląd i cała reszta

Wady

Dla mnie nie ma.

Extra informacje

Mam go już miesiąć. Za 235 zł.

~pastor / 2007-11-22

jestem bardzo zadowolony z produktu.TO NIE PRAWDA ZE SIĘ NIE DA DRUKOWAĆ BEZ kolorów NA CZARNO :D Można,w bardzo łatwy sposób,oczywiście trzeba mieć czarny tusz ... w kolorowych pojemnikach trzeba tylko zamazać na czarno markerem przezroczyste elementy (szczelina na czele pojemnika 10x14mm)wpływ eksploatacji w taki sposób nie został jeszcze zbadany!!!narazie działa swietnie :D wydrukowałem ponad 500 stron
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
4.40
Zalety

tania i niezawodna

Wady

prosta w obsłudze

Extra informacje

6miesiecy ,300zł

~Brother-shit / 2007-10-19

Urządzenie działało mi dosłownie tydzień. Wydrukowałem może 15 stron tekstu i 5 małych zdjęć w celach testu. Po tygodniu pojawił się błąd 8F-nie można drukować więc oddałem urządzenie do naprawy. Wróciło po 2 tygodniach z wymienioną płytą główną i prawie całkowicie zużytym żółtym tuszem, a wysyłałem z prawie pełnymi tuszami. Teraz jeszcze muszę kupić nowy tusz. żeby w ogóle móc drukować. NIE POLECAM TEGO URZĄDZENIA!!
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
1.00
Zalety

Żadnych

Wady

Wszystko

Extra informacje

w domu ponad tydzień a od zakupu miesiąc.

~kospa / 2007-09-02

Podobnie jest u większości producentów innych marek urządzeń wielofunkcyjnych. Brothery pracują jako kserokopiarki kolorowe bez używania komputera i oprogramowania do niego załączonego (sterowników, status monitora), w takim przypadku drukarka nie ma pojęcia co jej wsadzisz do kserowania. We wszystkich chyba nowych atramentowych urządzeniach jest tak że tylko 100% czarny kolor jest drukowany z 1 zasobnika czarnego natomiast wszystkie odcienie szarości są na bazie mieszania 3 podstawowych kolorów. Brothery i Epsony to najtańsze w kosztach eksploatacji drukarki atramentowe jakie znam na polskim rynku, wystarczy spojrzeć ile tuszu jest w zasobnikach, zsumować i spojrzeć na cenę. Koszt wydruku jednej strony np w HP czy Canon (nowych serii pixma), jest przynajmniej 4-6 krotnie wyższy. Brothery po za tym mają jedną największą zaletę której nie ma żadne inne atramentowe urządzenie drukujące. System zabezpieczający przed zasychaniem głowicy drukującej który raz na dobę pod warunkiem że do drukarki jest podłączone zasilanie robi małe pojedyncze parkowanie głowicy wycierając zasychający tusz. Jak zapewne wiecie koszty głowicy drukującej są spore. Jeżeli nie będzie się drukowało raz na parę tygodni cokolwiek to nam zasycha. W przypadku HP, Lexmarka głowica jest w kardridżu z tuszem i dlatego są tak horendalnie drogie w eksploatacji. W Brotehrze, Epsonie płacimy tylko za pojemnik z tuszem bez głowicy. Canon też ma głowicę w drukarce ale ma dosyć dobrze zabezpieczone chipy w kardridżach i w grę wchodzą tylko drogie oryginały. Jeszcze jedna uwaga; Brother i Epson dają od pewnego czasu 2-lata gwarancji, przy czym Epson nie na wszystkie drukarki (oczywiściwe gwarancję mamy pod warunkiem korzystania z oryginalnych materiałów eksploatacyjnych -jak wszędzie z resztą).

~tom / 2007-09-01

ta drukarka poza tym, że jest najtańszym urządzeniem wielofunkcyjnym atramentowym w eksploatacji, co niewątpliwie cieszy ma jedna zasadniczą wadę: otóż nie wydrukuje ani jednej linijki tekstu, jeżeli we wszystkich czterech wkładach nie będzie choćby kropli tuszu. Nawet przy pełnym kolorze czarnym i podczas drukowania tekstu w czerni nie wydrukuje nic, bo na przykład skończył się tusz czerwony. Mamy XXI wiek i takie rozwiązanie jest po prostu skandaliczne!
Cena/Jakość
Jakość druku
Materiały eksploatacyjne
Parametry
Wydajność
5.00

Komputery Brother DCP-130C opinie